Stratená sestra

Stratená sestra https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472214/bmid_stratena-sestra-fpx-472214.jpg 4 192 54

Kto a kde je siedma záhadná sestra? Na rozdiel od šiestich predchádzajúcich kníh je v Stratenej sestre zakódovaná záhada – poznáme len mytologické meno siedmej sestry, no jej skutočná identita je nám neznáma. Nevieme, ako vyzerá a nevieme ani to, v ktorej krajine žije. Pátranie nás zavedie k dvom mladým ženám, z ktorých každá môže byť stratenou sestrou, a navštívime aj niekoľko krajín: Nový Zéland, Írsko, Kanadu, Anglicko aj Francúzsko. No čo ak stratená sestra nechce byť nájdená?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Missing Sister , 2021


více info...

Přidat komentář

85098211
14.04.2024 5 z 5

Ztracená sestra...
... je sedmý díl ságy o sedmi sestrách a opět mě opravdu strhnul do svého víru ;-). Autorka nám zde umožní vydat se na cestu kolem světa se všemi šesti známými sestrami, které jsme již v jednotlivých dílech poznali - a sice s cílem najít i poslední sestru, kterou se nepodařilo nalézt ani jejich otci... Příběh je to nádherný, napsaný čtivým stylem a zase se zde střídá několik dějových linií a úhlů pohledu. Příběh ze současnosti vypráví převážně Mary, ale zároveň se střídá i se svým synem nebo nevlastní dcerou, a samozřejmě také (přestože tentokrát o něco méně, než jak tomu bylo v předchozích knihách) i s jednotlivými sestrami. V lince, začínající rokem 1920, se můžeme ponořit do minulosti Irska a dozvědět se celou řadu z jeho historie. A že to byly události napínavé, ale bohužel často i hodně smutné a tragické... Úplný závěr knihy je otevřený, což mě tak trochu zklamalo. Ale na druhé straně se dá předpokládat, že všechno, co je ještě nejasné či neznámé, bude dovysvětleno v závěrečném dílu této nádherné série. A na to se již nyní neskutečně těším...

Holly.W
16.01.2024 4 z 5

Už se blížím ke konci a tahle překrásná knižní série mi bude moc chybět.
Ke ztracené sestře musím ale napsat, že pro mě to byl nejslabší díl. Což o to, četlo se to dobře, bylo to hezké, od některých pasáží se nešlo odtrhnout, ale....
Už to bylo moc dlouhé a zbytečně rozvláčné. Obrovské množství postav, ve kterých jsem se ztrácela. Honba všech sester za tou ztracenou se mi moc nelíbila. Ani pasáže odehrávající se v současnosti mě moc nenadchly.
Co chci hodně vyzdvihnout je dějová linka odehrávající se v minulosti v Irsku. Uvítala bych, kdyby těmto pasážím autorka věnovala mnohem více stran. Je zde hodně z historie Irska, neměla jsem ani tušení, co se tam odehrálo a to mě obohatilo, za to dávám knize plusové body. Pasáže o tom, jak to tam lidé měli těžké, o chudobě, hladu, hrozbě smrti o jejich náboženském založení, ale i o soudržnosti rodin, ty mě vtáhly hodně do čtení. Téhle historické lince bych dala 5*.
Na konci knihy přibyla spousta otazníků a jsem zvědavá jak to všechno dopadne. Jsem zvědavá na závěrečný díl.


Evaho73
20.11.2023 4 z 5

"Stratená sestra" je akýmsi súhrnným kaleidoskopom všetkých miest a udalostí, ako aj začiatkom vyvrcholenia celej série. Opäť sa tu stretávame so všetkými sestrami, ktorých pôvod je zahalený rúškom tajomstva. 

Moju pozornosť si v prvom rade získala autorkina neskutočná fantázia, lebo každá časť série je rafinovaná, premyslená a organizovaná tak, že hoci sa to môže spočiatku javiť ako chaos, nakoniec všetky kúsky skladačky zapadnú na svoje miesto. Začiatok tejto časti bol pre mňa trochu chaotický, lebo zmena časových línií a ocitnutie sa na rôznych miestach v krátkom časovom slede mi trochu komplikovalo orientáciu v dejovej zápletke, ale všetko sa to dialo v súvislosti s odhalením "poslednej" sestry. Počítala som tu aj s rozlúštením ostatných záhadných udalostí, no tie mi snáď zodpovie až posledná časť o otcovi siedmych sestier.

Aj tento príbeh o hľadaní pravdy, napísaný s veľkou eleganciou, skvelým štýlom a s úžasnou atmosférou, je dokonalým čítaním, ktoré dokáže čitateľa pohltiť na dlhé hodiny. Možno to nebude moja najobľúbenejšia časť, ale veľmi oceňujem množstvo práce, ktoré autorka odviedla naprieč celou sériou.

Jessybelle
26.08.2023 5 z 5

Jj, autorka umí psát velmi čtivě. Příběh jsem si užívala, většinou mě více baví linka z minulosti. Tady byla i dost propletená součastnost, díky všem zúčastněným. Ale užívala jsem si ji a nespěchala. Irsko jako země mě fascinuje, o to víc jsem si ji vychutnala. Série je skvělá.
Teď už jen poslední díl, ve kterém se mi doufám potvrdí má tušení, která mám už od prvního dílu. A ačkoli ho mám doma, chvíli s ním budu otálet.

PetaZ
10.08.2023 5 z 5

Po přečtení mam sto chuti okamzite otevrit posledni dil, ale neudelam to, protoze je to zaroven i posledni kniha autorky v cestine, kterou jsem necetla..
I tento pribeh me naprosto pohltil, kdy mi vic jak 600 stran prolitlo rukama i ocima tak, ze nez jsem se stihla vzpamatovat, byla jsem na konci

Zdenas5
24.07.2023 5 z 5

Mně se i tento příběh líbil, především historická linka o Irsku. Nemohla jsem si ke čtení vybrat lepší načasování, příští týden mám navštívit tuto zemi a shodou okolností oblast nedaleko Corku, takže některá místa možná uvidím na vlastní oči. Už se těším na poslední díl.

Jirinamac
21.07.2023 4 z 5

V tomto díle mi to přišlo dost překombinované a začátek jak z komedie ze 60. let, kde je na scéně prchající hrdinka. Ale zase oceňuji, že je v knížce i něco z irské historie a jak politická situace dokázala rozdělit rodinu. Ale na to, kolik má knížka stránek, tak toho zůstalo dost nezodpovězeno, tak uvidím, co přinese poslední díl.

Safrika
19.07.2023 4 z 5

Ze zacatku me to nebavilo tak,jak bych cekala, bylo to takove zdlouhave (pribeh Nualy), ale pak se to zlomilo a bylo to super a ja musela cist a cist. Uz se nemuzu dockat posledniho dilu.

adorjas
01.07.2023 3 z 5

Téma stratenej sestry ma zaujala už v prvej časti a bola som veľmi zvedavá ako sa vyvŕbi táto siedma časť. Nakoniec ma to celkom zaujalo, aj keď opäť to bolo niekedy až príliš pritiahnuté za fantazijné pačesy a realite sa to dosť vzdaľovalo. Napríklad čo? Napríklad hneď na začiatku zmienka, že šesť sestier celý život ani netušili ako sa volá ich otec! To ako nemali rodné listy, kartičky poistenca alebo v škole, keď študovali, nemuseli nadiktovať meno svojho rodiča?! Či ho diktovali aj na úradné listiny ako "tatka Slaného"? :D No proste, tu mi rozum zostával stáť, toto mohla Riley trošku lepšie spracovať.
Inak, kvitujem historickú linku- téma troubles, IRA a Írska ma zaujala už v Mliekarovi u Burns, a tu sme na to mali opäť ďalší pohľad.

Šánka
30.05.2023 5 z 5

Kdybych měla říci, nebo doporučit, který díl ze série je nejlepší, nevěděla bych. Pro mě je celá série naprosto úžasná. Napsala ji jedna z nezapomenutelných vypravěček příběhů, paní Lucinda Riley.
V předešlých dílech se každá ze sester vydává do různých koutů světa najít své kořeny. Tentokrát všech šest sester spojí své síly, aby splnily otcovo poslední přání, najít sedmou, ztracenou sestru. V historické části se dostávame do Irska a sledujeme pohnuté osudy irských rodin, jejich boj za svobodu a nezávislost.
Dějově velmi obsáhlý a pestrý román s mnoha postavami i osudy, kde především ta historická část v sobě skrývá staré křivdy, nenávist, ale i lásku a tajemství, jež po mnoha desetiletích ovlivní i současnost.
Všechna tajemství však ještě nebyla odhalena, moc se těším na poslední díl...

tinka1974
14.05.2023 4 z 5

Byl to krásný příběh, i když se mi nelíbil úplně od začátku. Začátek mi přišel trochu ujetý. Hlavně, jak děvčata stále běhala za Merry a před nimi utíkala. Pak se začal odvíjet příběh z minulosti a halvně životopis samotné Merry a ten mě opravdu dostal. Byl úžasný, nádherný, dojemný, dobrodružný. Prostě krásný příběh. A těším se na poslední díl. Tam se snad všechno spojí.

petrulkaa
22.04.2023 5 z 5

Opět krásný, zajímavý a napínavý příběh plný dobrodružství, lásky a tajemství. Škoda jen, že už se nedočkáme osmého posledního dílu. Velká čest památce tak skvělé paní spisovatelce.

Ahmose
27.03.2023 4 z 5

Stratená sestra predstavuje veľmi príjemný návrat k príbehu o siedmych sestrách z pera známej autorky Lucindy Riley. Bolo skutočne veľmi príjemné vrátiť sa k mojim obľúbeným postavám, zistiť kam sa posunuli ich životy a ešte krajšie bolo ich vidieť ťahať za jeden povraz, aby ich pátranie po stratenej sestre bolo úspešné. Napriek tomu sú pre mňa Slnečná a Stratená sestra slabšie, oproti predchádzajúcim dielom. Je to jednak preto, lebo autorka nastavila latku naozaj vysoko a potom preto, lebo historické linky oboch týchto kníh sú trochu menej dramatické, menej prekvapivé a menej plynulé. Nepochybujem, že táto kniha mala pre autorku veľký osobný význam. Spracovala v nej históriu svojej krajiny, ale sama v poďakovaní priznala, že pri písaní Stratenej sestry narazila. Z obdobia Britsko-írskej vojny sa zachovalo pomerne málo písomných prameňov a väčšina ich bola napísaná spätne, takže údaje boli nepresné alebo veľmi všeobecné. Autorka si tak kopu vecí musela domyslieť a nesmieme zabudnúť na to, že v tom čase už bojovala so zákernou chorobou. Siedmy diel tejto série síce nie je ten najlepší, ale rozhodne stojí za prečítanie a fanúšikovia tejto série si ho bez pochyby užijú aj keď má pár múch. Teším sa na veľké rozuzlenie v poslednej knihe Atlas príbeh tatka Slaného.

Nale
24.03.2023 4 z 5

Za mě nejlepší díl. Zároveň chci autorce sklonit poklonu, protože ho psala pod prášky a nemocná. Líbilo se mi střídání POV všech sester, styl psaní, zajímavá historie Irska s Anglií, stejně tak jsem si ZAMILOVALA dvojci otce Jamese a Ambrose. Měli mezi sebou mnohem víc chemie než všechny sestry s jejich partnery dohromady. Při jejich opětovném shledání jsem poskakovala radostí.

Na druhou stranu chování sester a jejich stalking (ano, přesně tak), bylo otřesné. Být Mary, zažaluju je za pronásledování. Sama Mary mě spíš vytáčela... Stále dokola opakovala, že své tajemství řekne později, i když k tomu nebyl důvod. Její dcera i syn byli ale fajn.

Ani tenhle díl však není příliš šokující, jediné menší překvapení nastalo na konci, kdo ve skutečnosti Mary je. Přestože jsem to tak trochu čekala. A pak tu máme další nevyřešenou záhadu... Kdo je otec Sůl (Atlas)? Adopce vsech sester má svůj vzorec a to jediné mi přišlo opravdu zajímavé. Jen škoda, že Lucinka nestihla dokončit závěreční knihu. Podle všeho ji dokončil její syn, takže jsem opravdu zvědavá a těším se na velké odhalení v květnu, kdy kniha vyjde.

Můj problém s celou sérii nejspíš byl, že jsem se neubránila srovnání s Půlnoční růží a Levandulovou zahradou, které naprosto miluju. Zkrátka, Sestry nebyly dost šokující, napínavé a hrozně mi v nich v minulosti chyběli sympatické mužské postavy (až na Jamese a Ambrose). Vzpomínáte na Fredericka nebo Donalda? Pak víte. Tihle byli do jednoho manipulativní, sebestřední a nezdravě posedlí hrdinkou.
Druhý díl a předposlední jsem nečetla, protože mi téma hudba ani drogy nic neříkají, čili hodnotím bez nich.

"Potřebuje se napít mléka od matky, nebo od kohokoli, to je asi jedno," usoudil Ambrose.
"Tohle jí my dva poskytnout nemůžeme," pravil James.
"Co teď? Uneseme krávu a dáme malou pod její vemeno?"

m_martina
08.03.2023 5 z 5

Jsem docela smutná, že už mám všechny sestry za sebou. Líbila se mi také tato poslední kniha a určitě na ni hned tak rychle nezapomenu. Snad se mi brzy poštěstí si přečíst příběh, který by měl odvyprávět táta Sůl. Celou řadu doporučuji.

pavpaz
20.01.2023 5 z 5

Opět skvělé čtení, trochu mi nesedla část s Nualou, ale jde o můj problém, nemám ráda toto,, období'' . Otevřený konec mě překvapil, chci číst dál. Takže musím počkat na ten poslední díl.

Danka22
31.12.2022 4 z 5

Celá sága byla skvělá. Jen mi trochu u této knížky trvalo, než jsem se začetla. Pravdou, a to smutnou, je že autorka byla vážně nemocná, proto ten začátek byl možná takový těžkopádný. Trošku jsem se i ztrácela v postavách, přesto jejich psychologie i problematika byla vyřešena bravurně. Na druhou stranu se mi nelíbilo, jak se sestry při hledání své další sestry do toho obuly. Sledování a různé běhání za možnou sestrou mi přišlo trošku moc přetažené za vlasy. Ale zase jsem se dozvěděla něco o Irské občanské válce za svobodu. Trošku mě mrzí, že si na vysvětlení, proč to ten jejich adoptivní otec dělal musíme počkat do jara. I tak moc děkuji za tuto sérii. Byla nejhezčí a nejpoutavější, jakou jsem v posledních letech četla. Bože, takový dar, jaký měla autorka se už dneska moc nevyskytuje. Pro mě je občas problém totiž sehnat ženský (nejlépe historický) román, který by byl čtivý, moudrý, romantický a nepředvídatelný. A to romány Lucindy prostě jsou. Tak ať je Lucindě Riley irská země lehká a těším se na poslední díl.

kyssling
30.12.2022 4 z 5

Když se zamyslím, že román autorka psala s těžkou diagnózou, pod prášky, bolestmi a přesto dokázala dokončit tak pěkný román, je mě skoro líto, že mu nemohu dát plný počet hvězd. Ale mě připadá, že je v příběhu zbytečně moc postav a příbuzenských vztahů. Ale chemii mezi nimi zvládá autorka bravurně. Snad dopsala díl o tátovi Solovi sama, a nebude to dopisovat za ni někdo jiný.
Lucinda Riley mě bude chybět stejné jako Colleen McCuloughová, odpočívejte dámy v pokoji !

Mandlevest
30.12.2022 5 z 5

Záměrně jsem si nechala tuto knihu jako poslední přečtenou v tomto roce. Přečetla jsem v něm hodně dobrých a několik výborných knih a protože jsem chtěla zakončit ten plodný čtecí rok na vlně romantiky a nebýt zklamaná, volba byla jasná. Příběh ztracené sestry mě absolutně pohltil, potěšilo mě, že v současné lince jsem se potkávala i s ostatními sestrami, z předešlých dílů, mně to jejich cestování bavilo, krásně mi připomnělo i jejich osudy. A ač by se zdálo, že příběh by se mohl uzavřít, nestane se tak. Chybí nám vyprávění možná nejdůležitější, které nám odkryje táta Sůl v posledním dílu této série. Ach, Lucindo, snad tam někde, kde se hvězdy potkávají s Měsícem, je možné sledovat tu spoustu radosti a krásných chvil, které u Tvých knih ,my, vděční čtenáři, prožíváme. Tohle je poutavý příběh, mnohovrstevný, zajímavý, překvapivý, dojemný a lidský. Prostě příběh od Lucindy Riley.

petra4080
22.11.2022 3 z 5

(SPOILER) Tato kniha je z cele serie nejhorsi. V podstate jde o trapne nahaneni jedne postavy, vetsina situaci ke predvidatelna, misty az trapna. Konec zustava otevreny.