Sedm křížků a jeden ministrant

Sedm křížků a jeden ministrant https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44521/sedm-krizku-a-jeden-ministrant-44521.jpg 4 34 7

Dvě kriminální povídky známého francouzského spisovatele. Hlavními hrdiny jsou malí chlapci, kteří se stávají náhodnými svědky zločinů a ocitají se v nebezpečí života. V obou povídkách však spíše než na okolnosti zločinů a jejich pachatele, soustřeďuje autor pozornost na psychiku dětského myšlení a jednání, vžívá se do tohoto světa a v čisté krystalické podobě vytváří živou atmosféru prostředí i postav.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Sept croix dans un carnet , 1950


více info...

Přidat komentář

babystar
05.08.2023 4 z 5

Dva příběhy o dítěti a zločinci. V prvním příběhu z vánoční pařížské policejní stanice se díky křížkům v notesu a malému klukovi podaří chytit masového vraha. Ve druhém příběhu z provinčního města objasní Maigret stižený chřipkou v horečnatém blouznění případ zmizelé mrtvoly, kterou měl najít malý ministrant. Z obou příběhů čiší ryzí lidskost a pochopení pro dětskou duši.

kolacky
11.09.2022 5 z 5

Taky jsem se k téhle knížečce vrátila po letech... a pořád je to chytré a laskavé vyprávění. Vyprávění z časů, kdy na ničemy stačil zdravý policejní rozum.


Kanylka
05.10.2021 4 z 5

"Laskavá" detektivka

dRobert
22.07.2021

Simenon tvoří skutečnost - s bolestí, vůní, krásou, smradem a nadějí. Sedm křížků je bez Maigreta. Řadový šedý policejní úředník Lecoeur (pan Srdce) se stane geniálním vyšetřovatelem pro jednu noc a den. Čistá krása, postupná hrůza a závěrečný filmový sešup.

iceVS
11.08.2019 5 z 5

Vrátila jsem se k ní po letech letoucích a zas to tam bylo. Setmělá deštivá Paříž, chlad rozlézající se po Zlatnickém nábřeží a pan Nejlepší detektiv na světě. Pro mě vždy v podání Jeana Gabina a ještě to všechno vidím černobíle :-D
Miluju kouzlo starých detektivek. Zkušenost, důvtip, nezbytná fajfka. Žádné mobily, žádná forenzní laboratoř a další výkřiky doby. I ty vraždy byly nějak víc poetičtější.
Ilustrace Jiřího Šalamouna hravost knihy skvěle doplňují.

Blue
01.04.2019 4 z 5

První povídka je lepší, ale celkově je to velmi kultivované detektivní čtení. Simenon byl zručný psavec s dobrými nápady.

mgeisselreiter
29.12.2012 4 z 5

Moc pěkná útlá knížečka - i když je brožovaná, je pěkně vyvedená s roztomilými ilustracemi Šalamouna. Obě povídky (viz povídky) jsou typické detetivní maigretovky, přestože v první Maigret nevystupuje. 80%, 29.12.12.