Maigret na dovolené

Maigret na dovolené https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33804/maigret-na-dovolene-33804.jpg 4 69 12

Komisař Maigret série

< 28. díl >

V příběhu nazvaném Maigret na dovolené z roku 1947 zavítáme do malého francouzského letoviska. Komisař si od zdejšího pobytu slibuje především odpočinek, ale brzy se ukáže, že kde je Maigret, tam je i zločin, a tak Simenonův hrdina najednou stane tváří v tvář snad nejtragičtějšímu případu své kariéry.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Vacances de Maigret , 1948


více info...

Přidat komentář

Korsika
16.08.2023 4 z 5

Toto byl můj první případ od Simenona a musím říct, že v podání pana Vlasáka jsem si k postavě nabručeného detektiva Maigreta rychle našla cestu. Nikdo jiný by ho nemohl hlasově ztvárnit lépe. Už se těším na další případy. Co se případu týče, celou dobu byl takový sluníčkový a na konci děsivý.

Sandik
18.08.2022 4 z 5

Vskutku výborně napsaná detektivka, se skvěle chycenou psychologií postav. 85%


milary
01.10.2021 4 z 5

Vidím-li Maigreta, tedy jako Jeana Gabina. V poslední době jsem si obdivně užívala hlas vynikajícího Rudolfa Hrušínského, a to hned v několika nahrávkách Radioservisu. A čtyři z Maigretových případů jsem viděla jako TV filmy, titulní role připadla, pro někoho možná trochu překvapivě, Rowanu Atkinsonovi; zase úplně jiné, po Mr. Beanovi ovšem ani stopy...
Na interpretaci komisaře M. Janem Vlasákem jsem byla hodně zvědavá, zejména proto, že - jak se dívám na Audiolibrix - , čte většinu nabízených titulů. Je výborný. Prostě Maigret.

Příběh sám, pomalý, simenonovsky trochu rozvláčný, graduje až do tragického vyústění. Atmosféra je stísněná jakoby rozměry místa samotného, každodenními stereotypy vynucenými situací a omezenými možnostmi téhle prazvláštní "dovolené". Maigret je, zprvu neochotně a nedobrovolně, vtahován do náhle vyvstalého vyšetřování, záhy však opouští pracně (a marně) budovanou pozici nezúčastněného pozorovatele a pudově shromažďuje zdánlivé nepodstatnosti s navyklou urputností, která jej nakonec dovede k pachateli, přiměje ho k přiznání a posléze k jakémus takémus odevzdání se spravdlnosti.

Líbilo se mi to. Ale asi jsem zmlsaná (trochu) těmi výbornými dramatizacemi, nebo je tenhle příběh opravdu "nejtragičtější v Maigretově kariéře"... Trochu mi tam chybělo jiskření mezi komisařem a jeho obvyklými kolegy z pařížské prefektury na Zlatnickém nábřeží. Další knihy si ale od pana Vlasáka určitě přečíst dám.

drakamena
23.05.2021 3 z 5

Moje první kniha o Maigretovi. A musím říct, že mě zaujala. Sice trochu pomalý rozjezd, ale případ byl zajímavý. Hlavně se mi líbilo, že se jednalo o detektivku "ze staré školy", o "intelektuální cvičení" a o skládání střípků dohromady, ne o snahu šokovat čtenáře brutalitou činu. Rozhodně mě kniha zaujala natolik, že se poohlédnu po dalších knihách autora.

Jenny055
14.05.2021 5 z 5

Maigretovky sú výborné a napriek tomu, že som ich čítala v mladosti, nedávno som videla seriál v TV, túto som si vôbec nepamätala. A bola skvelá.

Vesmich
17.05.2020 5 z 5

Pro některé lidi dovolená není a tak je pro ně požehnáním, když je z ní něco vytrhne. Měli to tak úderníci v Andělovi (Dovolená s Andělem), má to tak komisař morous. Jakmile zavětří cosi smrdutě podezřelého, jde po tom jak ohař! Pachatel, který naplánoval dokonalý zločin, má smůlu, když se mu ovíněný znuděný policajt přimotá do příběhu a nedá pokoj, dokud ho nerozlouskne. Pěkné počteníčko!

iceVS
16.08.2019 5 z 5

I po čtvrtstoletí (vydání z roku 1994) mě dostává, jak jsem úplně mimo a netuším, jak to ten starý morous mohl rozmotat :-)

jaja1953
01.03.2019 5 z 5

Skvělá detektivka, ostatně jako všechny ostatní Simenonovy "Maigretovky".

zdenaR
04.02.2019 4 z 5

Příjemné odpočinkové čtení.

akdar72
17.11.2018 5 z 5

Můj první Maigret a určitě v něm budu pokračovat.

konicekbily
06.01.2018 5 z 5

Komisařovy příběhy mám rád, ale také prostředí v němž se pohyboval. Ta pohoda!

HCh
16.03.2017 5 z 5

Moje první čtenářské setkání s Maigretem. Samosřejmě, že Maigreta znám z různých dramatizací, hlavně s Rudolfem Hrušínským. Toto bylo ale úplně něco jiného, kniha se četla úplně sama.