Kdo jinému jámu kopá

Kdo jinému jámu kopá https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75714/bmid_kdo-jinemu-jamu-kopa-x4M-75714.png 4 38 8

V románě Kdo jinému jámu kopá zpracoval Simenon údajně skutečnou událost, která svými kořeny sahá do počátku století, ale její soudní dohra a skandál „causy Ferchaux“ ve Francii spadají do let třicátých. Nepopsal vzestup firmy bratří Ferchauxových. Zaujal ho až jejich napohled nesmyslný pád a konec celé historie, daný mimo jiné i společenským rozdílem obou bratří: starší prožil vlastně větší část života v africkém pralese, kdežto mladší vedl obchody v Paříži a jeho život nabyl společenského lesku milionáře. Sleduje ve svém románě toho staršího, muže z buše, bezohledného, dravého. První „obraz“ se odehrává v Normandii, kde starší Ferchaux po vypuknutí aféry hrozí, útočí a snaží se kompromitovat veřejné činitele. Není ochoten ke kompromisu, který by aféru uhladil. A tak se stane nepřítelem číslo jedna a je na něj vydán zatykač. Prchá do Jižní Ameriky, kde se s ním setkáváme v obraze číslo dvě. Zde jde již o nemocného starce. Svou při nevyhrál, ale bojuje dál. Aby nebyl sám, vzal s sebou z Francie jako tajemníka chorobně ctižádostivého slabocha, toužícího po bohatství a snadném životě. Stejně dravého, jako byl kdysi sám. Simenon nepostupuje tak, aby vytvářel napětí dějové, ale sugestivním, přestože statickým způsobem je stejně vytváří. Kniha Kdo jinému jámu kopá patří mezi nejlepší Simenonovy psychologické romány bez detektiva. Zdroj: Přebal knihy... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

L´Ainé des Ferchaux , 1945


více info...

Přidat komentář

intelektuálka
23.02.2024 4 z 5

Na akci výměna knih jsem se setkala s neznámým titulem tohoto autora ...

Příběh dvou zbohatlických bratrů je napsán podle skutečné události ....

Autorův styl je strohý, nepoužívá žádný balast .... skvělé vykreslení charakterů hlavních postav a otázka, co jim vlastně bohatství přineslo ....

V postavě tajemníka Michela vidí Dieudonné sám sebe v mladší verzi ...
Jeho síla chtivosti připomíná vlastní život ..... ale jaká bude cena ?

Simenonovy knihy jsou vždy propracované .... ale Maigret mi byl blíže ...

ber-tram
20.01.2020 3 z 5

Ke knize mě přivedl Georges Delerue, skladatel hudby k filmu L'aîné des Ferchaux z r. 1963. Že by scénáristicky zde zainteresovaný Simeon nedržel vlastní knižní předlohu, která by navíc nebyla přeložena do češtiny? Ale ano, vše souhlasí, až na trapný »distribuční« rozbíhavý název.... Jako by jich nestačilo dost u filmů.
Čekejte Simeona jiného, více stísněného, pošmourně psychologického, ne maigretovsky žoviálního ba lehkovážného. O pointu kniha nemůže přijít, žádnou totiž nemá. 3/20


tygřík2
13.10.2019 2 z 5

Ójé, nuda, nuda, nuda...

elcapitano
18.08.2019 4 z 5

Zajímavá psychologická sonda do duší dvou úplně rozdílných postav. Nenechá to čtenáře v klidu, ještě nejaký čas to ve mě bude rezonovat. To, že je román postavený na základě historických událostí z kolonií je, alespoň pro mne, velmi příjemný bonus.
SPOILERS*** S čím se poněkud hůř vyrovnávám, je, že vlastně děj sledujeme z pohledu nejméně sympatické postavy, která v závěru dokonce zvítězí tím nejpodlejším způsobem. Ale ano, není to pohádková kniha pro děti, kde všechno musí dopadnout "správně". Ačkoliv, kdo je z našich dvou hlavních postav kladnější a kdo zápornější, že?

konicekbily
19.03.2018 4 z 5

Autor psal i jiné knihy, než jenom o svém komisaři Maigretovi. Dobrodružný psychologický román mne kromě příběhu založeného na skutečnostech, které se staly, seznámil s prostředím, jak asi vypadala kolonizace Afriky a jakými prostředky se o výnosy z této činnosti vedly souboje.

SoňaMazalová
22.02.2018 5 z 5

Přiměřeně dlouhá dobrodružná kniha na letní lenošení, která zanechá dojem i po letech. Místy syrové a mechanické popisy myšlenkových pochodů hlavních hrdinů, vás nechají téměř bez dechu. Žák, který přerůstá přes hlavu svému učiteli. Poutavé reálie, zajímavé lokace. Kniha vás vrátí do dob, kdy bylo možno dosáhnout odvahou a riskem (s přiměřenou dávkou psychopatie) bohatství, podniknout dobrodružnou cestu do džungle, užívat si prostředí společenské smetánky i cestovat do exotických destinací. Dokonce si můžete s jedním z hlavních hrdinů vychutnat záchvaty malarické horečky.

ibáG
26.01.2018 5 z 5

Tuto knihu jsem četla na střední škole (1994) a úplně mě uchvátila. Souhlasím s názorem uživatele mgeisselreiter. Mě nejvíc zaujal ten vývoj hlavních postav, kdy se z bázlivého tajemníka stane stejný dravec jako byl dříve hl. hrdina Forcheaux a ten pociťuje na vlastní kůži bezohlednost, kterou oplýval dříve on sám. A taky prostředí. Zajímalo by mě, jak bych tuto knihu hodnotila, kdybych ji znovu četla nyní:-). "Načasování" je taky dost důležité. Dřive jsem hodně četla "těžší" literaturu jako Emila Zolu, Dostojevského či Kafku. Nevím, jestli by se mi dnes chtělo číst třeba Zabijáka od Zoly nebo Zámek od Kafky:-).

mgeisselreiter
26.01.2013 5 z 5

Krásná psychologická studie dvou hlavních postav. Příběh je navíc založen na skutečné události a na skutečných postavách. Zajímavé je i téma a prostředí - kolonie v Africe, Panama. Celkově moc dobře vykreslené a podané. 90% a 5*, 25.1.13.