Sbohem, Země: Poslední sbírka science fiction

Sbohem, Země: Poslední sbírka science fiction https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20288/bmid_sbohem-zeme-posledni-sbirka-science-wPx-20288.jpg 4 53 7

VYDÁNÍ S ODLIŠNOU OBÁLKOU A VAZBOU. U OBOU VYDÁNÍ NAKLADATELEM CHYBNĚ UVEDENO STEJNÉ ISBN. Kniha, kterou leží před vámi, je první původní sbírkou Asimovových prací za více než desetiletí – a zároveň poslední ze všech. Jistě se objeví řada knih, které budou z Mistrových prací vybírat, ale už ani jedna, která shromáždí v knižní podobě všechny jeho v knize souborně nepublikované povídky a eseje o sci-fi z posledního období. Touto sbírkou se vlastně uzavírá padesát let trvající kariéra nejplodnějšího z velikánů SF. A je jen příznačné, že dvě povídky, které patří k nejlepším v tomto svazku, se zabývají spisovatelským řemeslem a osobností spisovatele: CAL pozoruhodně spojuje robotí tematiku s humorným cyklem o démonkovi Azazelovi, Zlato je zase výrazem touhy autora po nesmrtelnosti díla a zároveň paralelou k prostřední části Asimovova románu Ani sami bohové. Uvnitř také najdete všechny poslední Asimovovy práce o sci-fi a jejím psaní. Některé vycházely jako komentáře k antologiím, které pomáhal sestavovat, jiné jako úvodníky v jeho časopise Isaac Asimov's Science Fiction Magazine. Z nich se můžete dozvědět mnoho nového o tom, jak to bylo s psychohistorií, robotikou a mnoha dalšími „papírovými vynálezy“ a jejich odrazem ve skutečném světě.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Gold: The Final Science Fiction Collection , 1995


více info...

Přidat komentář

Luigi1
06.12.2023 5 z 5

Tak to se Asimovi povedlo

E_Lan
19.05.2022 3 z 5

Přimhouřím obě oči a dám průměrné hodnocení. Isaac Asimov je můj milovaný autor z mládí a tak jsem po ukrutně dlouhé době sáhl po jeho knížce, zde sbírce povídek. První půlk knížky, ony povídky, mě moc nepřesvědčila. Pointa nebyla vždy osvěžující či zajímavá. Druhá půlka knížky, eseje o psaní sci-fi, byla o něco zajímavější, ale o to zdlouhavější. Celkově tedy nic moc.


Hall3006
04.04.2021 5 z 5

Sbírka povídek a esejů s podtitulem "poslední sbírka science fiction", vydaná po smrti autora. Velmi pestrý výběr povídek v první části a esejů a úvodníků v druhé a třetí části jsou nejen zajímavým shrnutím Asimovových prací, ale vhled do jeho spisovatelské kuchyně. Pro fanoušky SF a jeho "Zlatého věku" prostě povinná četba.

Nunee
01.02.2016 5 z 5

Úžasné! Skvělé povídky. U některých jsem se i zasmála, protože pan Asimov měl brilantní smysl pro humor. Nejvíce mi utkvělo "Mars says yes..." :-)

Phoenix16.cz
07.01.2013 5 z 5

Tato sbírka obsahuje jedenáct Asimovových povídek, které mají většinou velice vysokou úroveň (jak jinak), sem tam se tu najde nějaký ten průměrnější kousek ať už tématem, zpracováním či pointou. V hlavě se mi nejvíce usadila povídka Mladší bratr, která mezi ostatními vynikala hlavně tématem. Nejvíce mě na sbírce Sbohem, Země oslovily Asimovovy úvodníky pro různé antologie a časopisy. Tvoří dvě třetiny knihy a jako celek nechávají čtenáře nahlédnout do zákulisí psaní sci-fi. A vtipná a odlehčená forma je samozřejmostí.

Kapik
17.10.2012 5 z 5

Asimovy úvodníky, autobiografické popisy jeho života, rozebírání (nejen) vlastní tvorby mě baví snad skoro stejně jako povídky. A právě protože všechno toto, včetně povídek, v knize najdeme, nelze hodnotit jinak než pěti hvězdičkami.

Minas
31.08.2011 5 z 5

Kdyby tato kniha obsahovala pouze povídky, asi bych uvažoval nad 4 hvězdičkami. Ale protože povídky tvoří jednu třetinu knihy, není jiná možnost než hodnotit plným počtem. Druhá část sestává z Asimovových úvodníků, esejí a popisování vlastní tvorby, třetí pak z názoru, jak psát knihy.
Celkově je tato kniha nahuštěna spoustou děje a informací a právě autobiografický přístup dodává čtení zvláštní nádech, zvláště uvědomíme-li si, že se jedná o knihu vydanou až po Asimově smrti.

Ze sbírky pak musím vyzdvihnout tři díla a to: CAL, Alexandr Bůh a Zlato

Část díla

všech 15 částí díla

Autorovy další knížky

Isaac Asimov
americká, 1920 - 1992
2009  84%Nadace
1993  88%Já, robot
2009  87%Nadace a Říše
2010  87%Druhá Nadace
1993  87%Konec Věčnosti