Ničitel světů

Ničitel světů https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519130/bmid_nicitel-svetu-Ou4-519130.jpg 5 20 4

Velké vyhlazení začalo. Nejvyšší inkvizitor Omand Vokkan uvede v Kapitolu do chodu plán, jehož cílem je zabít všechny příslušníky kasty nedotknutelných na celém Loku, a to do posledního muže, ženy a dítěte. Jako člen řádu inkvizice nemá Vokkan oficiálně do utváření Zákona co mluvit, jenže má mocné spojence, kteří jsou ochotní splnit jeho požadavky. Jejich prostřednictvím přesvědčil soudce, že genocida bude rychlá, kompletní a proběhne bez komplikací. Nic nemůže být vzdálenější pravdě. Lord ochránce Devedas přísahal dodržovat Zákon. Se zrádcem Ashokem Vadalem si kdysi bývali blízcí jako bratři. Nyní Vadala a Syny černého meče, heretiky a povstalce, kteří chtějí žít mimo moc Zákona, pronásleduje. Stačí, aby Devedas svého nejlepšího přítele našel a zabil, a na Loku se obnoví pořádek. Povstalci hledají tajnou zemi, o které hovoří prorokyně Thera, ráj, kde voda je čistá a jídla je dostatek, kde nejsou žádné kasty a lidé si vládnou sami, nejsou otroky Kapitolu. Ashok Vadal neví jistě, jestli v takový ráj věří, spolu se svými spojenci ovšem vyhledá útočiště v povstaleckém úkrytu v Akershanu. Jenže Vadal, bývalý vrchní ochránce, který se obrátil zády ke zkorumpovanému Zákonu, nebude jen netečně čekat a doufat, že útěk do Akershanu ochrání povstalce před Velkým vyhlazením. Ne, pokud chce Kapitol válku, Vadal, který čelil bohům i démonům, jim ji milerád poskytne.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Destroyer of Worlds , 2020


více info...

Přidat komentář

PrincaListicka
02.11.2023 5 z 5

Drakonická genocida byla započata. Loutkář, tajemný inkvizitor Omand, tahá za provázky svých mocných loutek. Přesto či snad právě proto hnutí odporu nabírá na síle, skryto ve stínech putuje po zemích Loku, aby chránilo bezkasté. Knihovnice bojuje o život, prorokyně pečuje o své stádečko a Ashok očekává bitvu.

Třetí návštěva kontinentu Lok je mnohem dynamičtější a krvavější než dvě předchozí, které se věnovaly vytvoření nových příběhových linií a představení nových postav. Koneckonců přesně tak, jak to má Larry Correia ve zvyku.

Právě díky událostem předchozích dílů je možné vnímat posun jednotlivých postav. Ashok, ústřední postava, splňuje přesně měřítka vykonstruovaného jedince. Ačkoliv jest původu bezkastého, vyvolen černou ocelí byl. Ve světě, kde je bezkastý ničím, nemůže být zároveň takto mocným mužem. Jediné řešení tak spočívá ve lži, promyšlené, kruté a kladné lži, která ve chvíli objevení neuvalí trest na strůjce nýbrž na oběť. Termín oběť je třeba brát s rezervou, neboť Ashok, přezdíván Černé srdce, není mužem, jež by se dal snadno zastrašit. Thera, prorokyně, svádí svůj vnitřní boj s přijetím odpovědnosti, jakou jí tento status přiřkl. Je zajímavé sledovat její vlastní vývoj a přijetí toho, kým byla předurčena se stát. Neméně zajímavou postavou je Rada, knihovnice z kapitolu. Tato inteligentní, vzdělaná žena pozná život ve světě „tam venku“ a zjistí jaká je jeho cena. Pozná cenu záchrany lidského života. Právě naši hrdinové, byť jsem nevyjmenoval všechny, jsou pověstné pilíře nesoucí tíhu příběhu.

Correia postavy psát umí. Kromě postav ovšem umí skvěle popsat bojové scény a boj samotný. Jenže co dělá knihu knihou, kromě příběhu? Je to tempo. Dynamické či bojové pasáže střídá poklid, jisté rozjímání. Tempo je zběsilé i klidné, ale především vyrovnané. I přes přítomnost mnoha odboček od hlavní příběhové linie není třeba se jakkoliv děsit volných konců.

Jediné, co mohu knize vytknout, je ovšem oproti originálu chybějící krásná mapa a překlad. Díky mapě by bylo snažší zorientovat se, kde se jednotlivé postavy nachází a jak blízko či daleko k sobě mají. Překlad jako takový pak působí v jistých pasážích poněkud kostrbatě, což vede k nejednomu pozvednutí obočí.

Celkově ovšem mohu příběh s klidným svědomím doporučit všem milovníkům fantasy, akce a politiky. Larry Correia své řemeslo nejen ovládá, ale především je cítit, že píše pro radost. Píše jako čtenář pro čtenáře.

Slůník
16.10.2023 5 z 5

Nezbývá než doufat, že autor spěje do finále, které nezkazí všechno to, co zatím tak pečlivě buduje. Když jsem otvírala nenápadný 1. díl, absolutně jsem netušila, jak skvělé vyprávění to bude!


cathyblack
27.09.2023 4 z 5

Tak jsem zase napumpovala svoje imaginární svaly a v rytmu úderných skladeb se přidala již potřetí k boji po boku Ashoka - Černého srdce. Oproti předchozímu dílu jsme přišli o vyplňující pěnu a dočkali se akční parády, naši hlavní hrdinové si prostě neodpočinuli. Correia je tak trošku ničitel iluzí, tváří se, že je mu dobře právě a především v těch akčních scénách, které umí vystřihnout téměř dokonale - ale postupně Vám odtajňuje různá spiknutí, politické intriky a inkvizitorské manipulace a vám občas z pusy vypadne obdivné "coto?". Při finálním souboji dvou soků jsem tajila dech, ještě více mne však dojímal jejich dialog před soubojem. Místy jsem měla pocit, že se Correia snaží dostat své postavy do rovin šedých barev, protože vysloveně označit jednoho z nich za špatného, zatímco druhý se honosí nálepkou dobrý, to nemůžete.

Solidní pokračování.

LiliDarknight
25.08.2023 5 z 5

Americký spisovateľ Larry Correia sa už po tretí raz vracia do krvavého a drsného sveta. Kontinent Lok stojí na prahu revolúcie. Prejavuje sa to nielen zvýšeným napätím, ale aj častými bojmi. Od prvej strany je teda jasné, že pomalšie tempo predchádzajúceho dielu Rod zabijáků sa v tretej časti nezopakuje. Autor vysvetlil to, čo vysvetliť potreboval, a teraz z toho ťaží.

Jeho postavy vďaka tomu mohli rásť. V prvom rade Ashok, ktorý má pred sebou stále dlhú cestu. Navyše predstavuje prototyp človeka, ktorému vymývali mozog. Mal veriť jedinej pravde. Správať sa tak, ako mu určili iní. Nikdy neklásť žiadne otázky. Takže jeho prebudenie, hoci náhle a násilné, nie je to jediné, čo potreboval. Pretože v konečnom dôsledku sa musí chcieť zmeniť.

Práve túto jeho snahu mohol čitateľ vidieť, aj keď je stále opatrná. Jedným z dôvodov tejto opatrnosti je, že Ashok skrátka nemal čas drasticky meniť životné postoje. Okolo neho zúri vojna. No on ostáva pomysleným srdcom všetkých udalostí. Každého totiž zaujíma Ashokov osud a aj jeho smrť.

O čitateľovu pozornosť sa ale pobili aj iní aktéri. Napríklad Thera, ktorú unavuje správať sa ako obeť a chce všetko znovu uchopiť do svojich rúk. Prekvapivo výrazný je aj Jagdish, Ashokov bývalý dozorca. Tento bojovník sa z vyslovene epizódnej postavičky vypracoval na dejového ťahúňa. Naopak, knihovníčka Rada trochu zapadla do úzadia a v niektorých scénach je skôr do počtu. Hoci sa zdá, že Correia to plánuje zmeniť.

To je vlastne jednou z predností tejto série. Dej a rôzne zvraty sú síce dôležité, ale krásne tu vidieť aj prácu s charaktermi postáv a ich vývoj. Navyše sa dianie miestami ponáša na dobre rozohranú šachovú partiu. Jednotlivé figúrky sú presúvané z jedného konca hracej dosky na druhý. Vďaka tomu čitateľ stále vie, čo sa deje v tom či onom kúte krajiny.

Toto všetko prispieva k svižnosti tempa. Hojne sa síce bojuje, ale takisto dostávame pravidelný náhľad do zákulisia. Sledujeme mocných, ktorí poťahujú za nitky. Neskôr zase pozorujeme následky ich machinácií. Čitateľ sa teda má čím zabávať a prakticky nedostane príležitosť nudiť sa. Napriek tomu sa však nedá povedať, že by sa dej nejako výrazne posunul, hoci sa objaví niekoľko súvislostí a máličko odpovedí. Tie zvyšné sú zatiaľ v nedohľadne.

Do záveru série ale ostávajú ešte dve knihy. Pre tie si už Correia stihol vytvoriť potrebné kulisy. Príbehová línia však má toľko odbočiek, že bude náročné všetky ich doviesť do zdarného konca. V prípade tohto autora ale nie je veľa dôvodov na obavy. Je skúsený a od prvej strany je jasné, že má všetko pevne v rukách. Vyslovene si svoj príbeh užíva, takže aj čitateľ sa dobre baví. Len by si mohol odpustiť ten tradičný vražedný záver. Žiadneho čitateľa nemusí hádam autor ohrozovať infarktom, aby ho navnadil na pokračovanie.

Kniha Ničitel světů je opäť svižnejšia. Autor svoje postavy doslova uháňa a nedovolí im vydýchnuť si. Vďaka tomu majú možnosť rásť a meniť sa. No a čitateľ tak dostáva veľa námetov na premýšľanie. Napriek tomu je jasné, že ostáva zodpovedať ešte mnoho otázok. Čo znamená, že čakanie na ďalšiu časť bude opäť dlhé.

Autorovy další knížky

Larry Correia
americká, 1977
2012  87%Lovci monster s.r.o.
2015  91%Drsná magie
2014  92%Nemesis
2013  89%Alfa
2013  90%Vendeta

Kniha Ničitel světů je v

Právě čtených2x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce58x
Chystám se číst13x
Chci si koupit13x