S láskou tě nenávidím - 13 povídek o ničemnosti

S láskou tě nenávidím - 13 povídek o ničemnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369143/bmid_s-laskou-te-nenavidim-13-povidek-o--Vpj-369143.jpg 3 147 41

Soubor třinácti povídek o literárních záporácích od nejlepších YA autorů současnosti. V této jedinečné antologii se spojilo třináct nejlepších autorů young adult literatury s třinácti vlivnými booktubery, aby společně sepsali příběhy z pohledu často nepochopených záporáků. Přesvědčí vás, že nic není černobílé. Dejte proto druhou šanci Sherlocku Holmesovi nebo Medúze a užijte si povídky Marissy Meyerové, Somana Chainaniho, Samanthy Shannonové, Victorie Swabové, Nicoly Yoonové a dalších.... celý text

Žánr:
Povídky , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Because You Love to Hate Me: 13 Tales of Villainy , 2017


více info...

Přidat komentář

Airelle
25.06.2023 3 z 5

(SPOILER) Za uspořádání štafety na tuto super povídkovou knihu děkuji @nezaclenena.

Povídky v celé knize jsou zaměřené na záporné postavy. Některé povídky mě bavili hodně, jiné méně a některé tedy vůbec! Každopádně ty opravdu dobré knihu vynesly v hodnocení mnohem výš.

Velmi se mi líbila povídka Gwen a Art a Lance - novodobá verze o Guinevře, Artušovi a Lancelotovi, která měla velmi rychlý spád a rozhodně doporučuji, jí nevynechat.

Pak povídka Mořská čarodějnice, o tom jak to bylo, před malou mořskou vílou a proč je čarodějnice zlá.

Umíráček mě nezaujal tolik jako ostatní, ale rozhodně ve mě zanechal hodně filozofických otázek a je na něm něco, co Vás nutí neustále přemýšlet a číst dokola a dokola.

A nakonec musím vyzdvihnout Juliana proti všem pravidlům, nejvtipnější příběh celé knihy, u toho jsem se smála od začátku do konce.

Pokud máte možnost rozhodně si knihu přečtěte, však kdo by nemiloval záporáky?! (Damon forever)

barbb8k
09.04.2021 3 z 5

Když jsem si před čtením samotné knihy přečetla různé recenze, z věty „Bylo velmi zajímavé podívat se na příběh očima padouchů." jsem pochopila, že autoři vezmou nám dobře známé příběhy, ale že je převypráví padouši. Jenže to se nestalo. Nevím, jestli jsem z toho zklamaná, nebo ne, protože autoři vymysleli krásné originální příběhy, které aspoň nebyly vyprávěné z pohledů hrdinů.
Takže jsem celkově čekala něco úplně jiného a nevím jestli to, co jsem dostala je lepší nebo horší. Spíš se přikloním k druhé variantě.

Z třinácti povídek jsem si zamilovala čtyři (Umíráček - Victoria Schwab, Ty, ty, pořád jen ty - Adam Silvera, Indigo a stín - A. G. Tucholke, Sera - Nicola Yoon), což mi připadá docela málo. Ano, našly se tu potom asi dvě další, které byly krásné, ale přesto v nich bylo pár chybiček, ale i to mi připadá jako dost málo. Není to ani polovina.
Hodnocení povídek:
Krev Imuriv: 3/5⭐
Jack: 2/5⭐
Gwen a Art a Lance: 3/5⭐
Shirley a Jim: 3/5⭐
Chvála drobných radostí: 3/5⭐
Mořská čarodějnice: 4/5⭐
Krásný jed: 4/5⭐
Umíráček: 4,5/5⭐
Marigold: 2/5⭐
Ty, ty, pořád ty: 5/5⭐
Julian proti všem pravidlům: 1/5⭐
Indigo a stín: 4,5/5⭐
Sera: 4,5/5⭐


Celkově kniha: 3/5⭐


tomas9591
04.03.2021 3 z 5

Pokud knížku budete chtít číst buďte připraveni na smutný konec. Spoustu povídek je zajímavých a temných, což se mi svým způsobem libilo, protože jsem chtěl zkusit jak vypadá takový příběh s ne úplně nejlepším koncem.

Sixtinka144
14.06.2020 3 z 5

Už od chvíle kdy tato kniha vyšla, jsem si ji hrozně moc chtěla přečíst. Protože příběh, který je odvyprávěný jen padouchy? To je přesně něco pro mě. V příbězích mě padouši neskutečně baví- a ano, jsou různé typy padouchů ( a některé taky vyloženě nesnáším :D), ale většina z nich jsou sarkastičtí, nepochopení géniové. A ta obálka? Jako pardon, vím, že se říká, nesuď knihu podle obalu, ale takhle hezká obálka se jen tak nevidí. Takže tahle kniha měla být pro mě naprosto dokonalá. A otevřeně říkám, že tohle pro mě bylo naprosté zklamání. Povídky samy o sobě mám normálně ráda, ale tady jsem se ani nedostala pomalu do děje a už byl konec. A reakce booktuberů na dané povídky? To mi přišlo jako plýtvání papírem. Rozhodla jsem se vám sem zhodnotit všechny povídky samostatně a pak všechno zprůměruji do jednoho hodnocení. 1. Krev Imuriv- nic moc extra, dočetla jsem povídku a hned na ni zapomněla. 3*/5*. 2. Jack- Tahle povídka byla o trochu lepší, ale stejně jsem si ji nějak zvlášt neužívala 3,5*/5*. 3. Gwen a Art a Lance- tahle povídka je psaná stylem sms ,takže se četla nejrychleji ze všech, bohužel opět se zde neobjevilo žádné "waau" 3*/5*. 4. Shirley a Jim- tohle je zase psané v jednom emailu, což bylo taky zajímavé, nicméně příběh se nějak moc nevyvíjel a padouch tady nebyl nějak zvláště představený 3,5*/5*. 5. Chvála drobných radsotí- Za mě jedna ze dvou nejhorších povídek v knize, absolutně mě nebavila 1*/5*.6. Mořská čarodějnice- Konečně něco pozitivního, no ne? Tenhle příběh byl naprostá pecka a Marrisa Meyer u mě velice stoupla 5*/5*.7. Krásný jed- tahle povídka se mi taky velice líbila i poselstvím, které zanechává. 5*/5* 8. Umíráček- V. Schwab mám hrozně moc ráda a opět mě nezklamala, 5*/5*. 9. Marigol- Druhá nejhorší povídka v celé knize, nudila mě k smrti. 1*/5*. 10. Ty, ty, pořád jen ty- Opět takový průměrný příběh, četlo se to dobře, akorát to nebylo tak moc poutavé 3*/5*. 11. Julian proti všem pravidlům- Tahle povídka mě hodně pobavila, jen co je pravda, ale ten konec byl celkem nic moc 3.5*/5*. 12. Indigo a stín- od téhle jsem si slibovala hodně, protože Kráska a zvíře, ale opět- zklamání 3*/5*. 13. Sera- Naštěstí to zakončíme dobře, tahle povídka je velice dobře napsaná a za mě 5*/5*. Jak už jsem na začátku naznačovala, komentáře booktuberů byly podle mě naprosto zbytečné a nelíbili se mi ( možná tak dva byly fajn, ale dva z třinácti?!) Takže tohle je moje shrnutí knížky, zprůměrovala jsem všech 13 hodnocení (a vzala v potaz ty hrozné komentáře) a vyšlo mi hodnocení 2.5*/5*. Takže je na vás, jestli se do knihy pustíte, nebo radši ne ( 4/13 povídek byly vážně dobré).

adela2230
08.02.2020 1 z 5

Kniha mě extra nezaujala, některé povídky mě upoutaly (bylo jich málo), a některé absolutně vůbec.

Veruu95
27.01.2020 2 z 5

Hodně zvláštní kniha. Některé povídky byly fajn, některé jsem skoro ani nedočetla. Ke knize se neplánuji vracet a jsem celkem ráda, že ji mám za sebou :D

kikizubik
31.12.2019 3 z 5

Měla jsem hodně velká očekávání a bohužel jak to s takovým očekáváním bývá nenaplnilo se. Zklamalo mě to a to hodně. Ne všechny povídky mě neoslovili, ale valná většina byla buďto katastrofa nebo opravdu nezajímavý průměr.

Yuuki24
13.12.2019 3 z 5

Zajímavá úvaha o světě padouchů a zda je dobro opravdu dobrem a zlo zlem. Občas jsem se opravdu musela zamyslet třeba nad Jackem a fazolí to se mi hodně líbilo a povídka Medúza bomba nebo Malá mořská víla trochu z jiného pohledu avšak možná trochu, podle mého názoru, feministického ;-) Na konci jsem nakonec zajistila, že opravdu někdy padouch není padouchem a hrdina není občas vůbec hrdinou. Takže za mě výborné a pro mě velmi poučné dílko.

heliiinka
02.11.2019 2 z 5

Určitě lepší než protiverze Letní dny a noci. Při čtení mě nejvíc bavilo uvažovat, jaké zadání asi autor dostal. Někdy se s tím popral skvěle a zvítězil, jindy zadání přepralo autora.
Nej: Očkování proti zlu, Krásný jed/Medúza a Umíráček.

s1ombrehimawari
14.08.2019 2 z 5

Přijde mi, že hodně povídek není dotaženo dokonce a nebo má špatně vytvořenou půdu pro kvalitní příběh. Potenciál to mělo ale tím to končí. A třeba ty dovětky? Jako proč? Co to tam dělá? Absolutně zbytečně využité stromy.

Catwoman292
22.06.2019 2 z 5

Upřímně mě z 13 povídek se mi líbily 4, což není nikterak slavné...

Krev Imuriv- pohled do hlavy psychicky narušeného a žárlivého člena královské rodiny. Dohromady se ale nic velkého nedělo a děj byl předvídatelný.. ( 2* )

Jack- přátelství s obryní?? za mě promyšlené a neočekávaný konec! ( 4* )

Gwen a Art a Lance - líbila se mi forma textových zpráv, ale za mě tam nebyl padouch... ( 3* )

Shirley a Jim - děj nebyl nic velkého nebo snad trvalého.. ( 2* )

Chvála drobným radostem - dobrý záměr nebo bezcitný boj o moc? ( 2* )

Mořská čarodějnice- co kdyby se malá mořská víla rozhodla jinak? ( 4* )

Krásný jed- Medúza trochu jinak? Vyvolává pochybnisti o spravedlivosti bohů.. ( 5* )

Umíráček - Už jde. Smrt.. ( 4* )

Marigold- o předsudcích lidí a slepé důvěřivosti.. ( 5* )

Ty, ty, pořád jen ty - Mladá drogová dielerka?! Jinak upřímně netuším z čeho byl název odvozen, ale z děje povídky to nebude... ( 3* )

Julian proti všem pravidlům - Kluk, kterému vše projde.. Kde je padouch? ( 2* )

Indigo a stín- reterling na krásku a zvíře? Jako vážně?! Kráska jako namyšlený syn z významného rodu?! ( 3* )

Sera- opravdu zajímavý nápad, ale upřímně netuším, co si mám myslet... ( 3* )

Maitter
31.03.2019 4 z 5

Nemám povídky ráda, jsou pro mě příliš stručné. Některé však mile překvapily, ačkoli je lepší je brát jako úvod k delším příběhům. Bojím se k hodnocení něco dodávat, protože je snadné něco prozradit. Komentáře, úvahy a vtipy booktuberů, které následují za povídkami, nehodnotím.
1. Krev Imuriv - 4 hvězdy. Čtivá, pohled do hlavy „protagonisty“ zaujal, sci-fi. Úvod neexistujícího románu, ne povídka.
+ Očkování proti zlu: Držte si temnotu od těla - výjimečně hodnotím také, a to čtyřmi hvězdičkami, protože mi sedl autorčin milý humor.
2. Jack - 2,5 hvězdy. Dobře namixované zadání, ale zdlouhavé a nudné.
+ Obři a tyrani
3. Gwen a Art a Lance - 5 hvězd. Skvělý nápad, co se zpracování týče, a navíc realistické chování zdaleka ne dokonalých postav.
+ Síň slávy zlobivých holek
4. Shirley a Jim - 2,5 hvězdy. Sice zajímavé, jenže jsem na to téma očekávala něco originálnějšího, analytičtějšího. Tohle zpracování mě zklamalo.
+ Drahá Sasho, informace pro padouchy
5. Chvála drobných radostí - 4 hvězdy. Těžko se hodnotí, neb se tu válí nevyužitý potenciál (například Sigridina totožnost!), a přitom jde i tak o svižnou povídku s neobvyklými postavami. Spíš rozjezd než povídka.
+ Mohl by ten opravdový padouch, prosím, zvednout ruku?
6. Mořská čarodějnice - 4 hvězdy. Pohádka nepohádka. Meyerová má schopnost popsat hrozné věci a pocity stručnými slovy, aniž by to znělo blbě. Konec mi trochu neseděl.
+ Padouch, nebo hrdina? Rozhodněte sami!
7. Krásný jed - 3 hvězdy. Geografické zasazení příběhu a využití tamějších zvyklostí je parádní změnou. Epizody děje by mi víc sedly jako delší útvar, anebo zpracované coby pověst.
+ Nebýt na světě zla, jak bychom poznali dobro?
8. Umíráček - 3,5 hvězdy. Vlastně není špatně nic konkrétního. Čte se dobře, lehce mrazivě, sloh není typický. Přesto mi to přišlo... nedotažené.
+ Drahá smrti
9. Marigold - 3 hvězdy. Předvídatelná, ale s dobře zakomponovanými předsudky a tradicemi doby děje.
+ Odhalené zlo
10. Ty, ty, pořád jen ty - 4,5 hvězdy. Ruku by musela mít velmi krátce, aby z ní nezůstaly jen ty kosti, ale budiž. Očekávala jsem, že mě vyprávění v druhé osobě bude rozčilovat, ale mýlila jsem se. Byla to zábava. Karla jsem nepředvídala.
+ Za padouchovou maskou
11. Julian proti všem pravidlům - 5 hvězd. Nasmála jsem se. Fakt dobrý kousek, který bych si klidně přečetla znovu.
+ Julian Powell: Vzorový mladistvý psychopat
12. Indigo a stín - 3 hvězdy. Divná psychika Indigo, otravná hlavní postava, docela fajn konec.
+ Idealizovaná náprava: Očekávání versus realita
13. Sera - 4,5 hvězdy. Líbil se mi sloh, celkové zpracování a závěr Seřiným pohledem. Pro mě nečekané rozuzlení - a skvělé.
+ Průvodce zlobivých holek pro padouchování

Devid
05.02.2019

Název hezky, myslel jsem si že to bude lepší někomu se líbit může, ale mě to nějak nezaujalo

Hani77
03.02.2019 2 z 5

Hotovo, přečteno. Ale byla to síla. Tahle kniha je ozdobou knihovny, ale bohužel jen svojí obálkou! Název mě taky zaujal. Nebýt Čtenářské výzvy, tak bych to po prvních 2-3 povídkách vzdala. Některé povídky byly docela zajímavé, proto dávám knize 2*, ale často měly kradený námět. Většinou to byly povídky o ničem. Komentáře k povídkám se nedaly číst vůbec. Jsem ráda, že teď se můžu zase začíst do něčeho normálního.

Čtenářka565
17.12.2018 4 z 5

Téměř všechny povídky mě bavily, ale ten zbytek byl nic moc. Na konci knihy jsem přemýšlela jestli si vůbec pamatuju o čem byla ta první

Praevka
01.12.2018 2 z 5

Zjevně nejsem cílová skupina, a asi proto ve mně většina povídek nezanechala žádný dojem. Na konci knihy jsem pročítala obsah a horko těžko podle názvů povídek vzpomínala, o čem že to vlastně bylo. Byly však i světlé výjimky - moc pěkně napsaný byl Umíráček. Ten koncept je zajímavý a možná by zasloužil zasadit do nějakého většího uceleného příběhu. Taky se mi celkem líbila povídka Shirley & Jim, kdy jsem si užívala od začátku to napětí. Za pozitivní zmínku stojí i Mořská čarodějnice. Ale jinak nuda, nuda, šeď, šeď.

Lenka.Vílka
29.11.2018 1 z 5

("And I'm a bad boy, but I like good girls, The kind you wanna take home to meet your momma, You know that I'm a bad boy and I wanna good girl, To share my world, And show you how I do it!" ... Bad Boy - P.O.D.)

Je vidět, že mi je přes třicet, protože jsem si na internetu musela najít, kdo je to booktuber. Jako, čekala jsem něco kretivnejšího, než někdo, kdo natáčí videa o knihách. Škoda, že mi ti booktubeři nic neříkají (stejně jsou zahraniční, tak proč by měli?). No, a většina autorů v knize mi taky nic neříká. Hlavně i to, že od většiny z nich u nás ještě nic nevyšlo. Navíc jsem až teď (když mám knihu doma) o ní získala skutečné informace. Tedy o principu, jak vznikla. Škoda, že to není přesně napsané už na obalu, jak došlo k tomu spojení, autorů a booktuberů, jinak bych knihu nečetla. To zjistíte, až si knihu koupíte. Oni zadali téma, autoři jako dělníci psali a na oplátku od nich dostali recenzi.
Původně jsem myslela, že jednotlivý autoři vezmou nějakého padoucha ze své tvorby a odkryjí nám jejich druhou stranu. Ale ono to je jinak. Což ve výsledku nevadí. A je to důvod, proč kniha, která má třináct povídek, má ve výpisu dvacetšest povídek. Ještě tam jsou ty pindy booktuberů.

Víc u jednotlivých povídek.
(Hodnocení knihy je průměr povídek. Za mě bohužel až moc jednoduchá matematika.)

miska209
13.10.2018 5 z 5

Mně se osobně kniha moc líbila ale že začátku mě odrazovaly komentáře co tu jsou a s drtivou většinou nesouhlasím líbily se mi všechny povídky i design obálky je krásný jsem nadšená

Pedruska01
04.10.2018 4 z 5

Celkově jsem si musela zvykat, že tahle kniha obecně nedopadne dobře, což šlo vážně těžko a to především v začátcích, protože jsem věčně doufala v dobrý konec. Tohle je tak netypická kniha, že takový standard čtenáři převrátí naruby.
Vlastní komentáře alias mini kapitolky booktuberů se mi zdáli trochu mimo. Ano, je to možná zajímavý nápad, ale za mě ne. Přečetla jsem si jen první tři příspěvky, zbytek jsem přeskakovala. Tohle mě nechytlo a vlastně ani nezajímalo.
Rozhodla jsem se ohodnotit každou jednotlivou povídku zvlášť. Ty povídky, když už jsou v jednom svazku, si to zaslouží. A výsledkem je jakýsi průměr hodnot. Tak se dáme do toho.
---
Krev Imuriv - vrhla jsem se na ni, ale nijak mě nevtáhla, nijak mě neoslovila. "Příběh" byl zasazen do hodně velké budoucnosti a takové kultury, které se mi v takovém podání nijak zvlášť nelíbili. Hlavní hrdina/záporák byl takový nemastný neslaný. Byl rozpolcený a jeho vrcholem bylo skoncování s jeho vlastní sestrou. Hodnocení: 2*
Jack - bohužel ani druhá povídka mě nijak nenadchla. Byla to možná až zprzněná moderní verze pohádky o kouzelných fazolích. Prvotně jsem si myslela, že ten padouch bude Jack, však autorka mě vyvedla z omylu. Hlavní hrdinka, ač se zdálo, že má zásady, hodně rychle a bez výrazných příčin od nich upustila. Hodnocení: 2*
Gwen a Art a Lance - hrozně zajímavé pojetí příběhu formou textovek. Tohle je první povídka, o které mohu říct, že se mi líbila. Je jasné, kdo je tím padouchem a je fajn, že tentokrát padouch nezašel až za hranici, přes kterou nemůže zpět. Tohle byla psychická síla slov a manipulace. Bylo to padoušství, které se děje dnes a denně. Bylo to i tak milé a líbilo se mi spojení s Persefonou a Hádem. Hodnocení: 5*
Shirley & Jim - i tahle povídka se mi dost líbila a opět zajímavá forma vyprávění prostřednictvím dopisu. Pořád jsem čekala, jak to vlastně dopadne a kdo bude tím obávaným padouchem. Každý udělá jak dobrou tak i špatnou věc, z nějakého důvodů a protože. Proto Jima jednoznačně nemohu označit jako padoucha, naopak získává plusové body za hru šachů. Hodnocení: 5*
Chvála drobných radostí - první, co mě napadlo, když jsem se dostala mezi kouzelníky, leč dosti jiné, bylo Harry Potter. Čekala jsem příjemný příběh z kouzelnického prostředí a místo toho jsem našla hlavní hrdinku, která... byla vůbec padouch v pravém slova smyslu?!, byla trochu schizofrenní cvok. Thomas byl fajn, až na to, že vlastně nebyl. Hodnocení: 3*
Mořská čarodějnice - další z povídek, která se mi líbila. Byla to trochu pochmurnější či zvrácenější verze Malé mořské víly, ale výborně interpretované. Otázkou je, kdo byl padouch. Hlavní hrdinka Nerit anebo ty další dvě mužské postavy? Tohle je nejednoznačné. Nerit jen toužila po lásce, po úctě a pak zase po tom, být opět mořským tvorem. Hodnocení: 5*
Krásný jed - i toto se mi líbilo. Byla z toho cítit nevinnost, nespravedlnost, nenávist a nefér jednání. V takovém případě padouchem nebyla hlavní hrdinka, ale božstvo. Oba s ní nepochopitelně a krutě naložili. Měla jsem kapku problém s těmi jmény, ale jinak se to četlo samo, vážně mě to chytlo. Hodnocení: 5*
Umíráček - tohle byla dost pochmurná a divná povídka s velkým paradoxem na konci. V téhle povídce snad ani žádný padouch není. Jen Smrt, která koná svůj úkol za úkolem a dívka, která chce žít a dělá pro to logicky a pošetile vše. Závěr mě překvapil. Hodnocení: 3*
Marigold - tohle nebylo špatné. Bylo to tak trochu interpretováno, že padouch bude Královna elfů, co unáší děti, a taky jsem si to skoro celý příběh myslela. Však byla jsem na omylu. Na jednu stranu jsem Marigold chápala, ale bylo mi líto Isaaca. Stal se obětí intrik a nastalé situace. Hodnocení: 4*
Ty, ty, pořád jen ty - hodně zajímavý příběh s hodně zajímavým vyprávěním, z podsvětí budoucnosti. Hlavní hrdinka... ano, byla padouch, protože na jednu stranu si to vybrala a pak jen následovala náplň "práce". Byla to však holka chudák, která si užila své, a to ji změnilo právě v toho padoucha - takže takový učebnicový příběh? Přesto je mi jí spíše líto. Hodnocení: 5*
Julian proti všem pravidlům - líbilo se mi, že Julian komunikoval i se čtenáři samotnými. Nemyslím si však, že by hlavní hrdina byl padouch. Kluk co měl štígro a pech zároveň. Četlo se to dobře a stále jsem čekala na nějaký větší závěr, nic ale nepřišlo. Hodnocení: 3,5*
Indigo a stín - tohle bylo laděno sic do trochu minulých dob, ale zároveň s hodně moderními prvky. Zajímavá kombinace. Hlavní hrdina byl děsný narcis, chlubílek a sebevědomí měl až do nebe, ale neotravovalo mě to. Měla jsem tušení, kdo bude Indigo, ale čekala jsem na samotný konec. A ten? Není jednoznačný, proto mám tak dvě verze, ale to už si musím domyslet sama. Hodnocení: 4,5*
Sera - tak tohle bylo drsné, hned v několika ohledech. Svým způsobem brutální a přitažené za vlasy, ale ano. Proč ve finále ne? Padouch byl jasný od prvních vět, takže žádné překvapení, ale vývoj příběhu naopak překvapením byl. Hodnocení: 4*
---
Není to celkově špatný nápad, už jednu takovou povídkovou knihu jsem četla a celkem mě bavila. Může to mít podobné prvky a téma, však každá z těch povídek je jinak podaná a psaná. Každý autor má svůj jedinečný styl a každý čtenář to musí posoudit sám. Takže věřím, že si každý dokáže vybrat.

radus
26.09.2018 4 z 5

Jak již tady bylo psáno, některé povídky jsou horší, jiné lepší. Mě se nejvíc líbil Umíráček, Krásný jed a Malá čarodějnice. A pokud mám hodnotit komentáře booktuberů? Byly nezáživné a tak nějak zbytečné, že jsem je přeskakovala.