Já, rytíř

Já, rytíř https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424953/bmid_ja-rytir-i0A-424953.jpg 5 347 71

Rytíři z Vřesova série

< 7. díl >

Wolfram Katzinger z Olšové se usadil na králem zastaveném hradě Ojvíně a doufá, že toto sídlo bude dostatečnou ochranou pro jeho rodinu, neboť jako johanitský rytíř a králův nepostradatelný služebník bude muset hrad často opouštět. Beneš z Vřesova se vrací na svůj dobudovaný hrad na pomezí s Bavorskem. Také on doufá, že mu osud dopřeje klidu, aby se mohl těšit z chvil prožitých po boku své krásné ženy Gabriely, někdejší dvorní dámy Violy Těšínské, manželky Petra z Rožmberka. Nastává poslední období střetů. Král Jan nechává království českým pánům, kteří mu pobyt v něm dostatečně otrávili. Neutíká však, jen dává přednost evropské politice...... celý text

Přidat komentář

alabra
28.02.2024 4 z 5

Děj se přesunuje na sever a s tím vychladá i mé nadšení, příliš krutosti se přímou úměrou odráží se zákeřností české šlechty. Král, který nám byl vždy představován jako král - cizinec, je zde vykreslen jako sympatický, všemi obelhávaný mladík, získávající mé sympatie, ale ostatní děj už tak nezaujme.

Isew
04.01.2024 3 z 5

Tento díl byl dle mého slabší než minulý. Wolfram a jeho linka mě příliš nebaví, ale to v celé sérii. V minulém díle zhrubnul a neopustilo ho to ani nyní. Dřív mě bavil jeho úsporný, málomluvný styl. Nyní mi přijde jako vychloubačný Chuck Norris. Tento díl zachraňuje jako obvykle Beneš s manželkou a Petr z Rožmberka. Eliška Přemyslovna mi lezla krkem vždycky. Jediné co ji v mých očích ospravedlňuje, že porodila docela prima potomka. Tak ještě jeden díl a příběh rytířů z Vřesova se uzavře. O čtyři až pět dílů později, než by bylo záhodno.


adam5955
21.09.2023 3 z 5

Davam 3*. Ani ne tak pro dilo samotne, ale i s prihlednutim jako celku. A umi to lepe. To co se mi zprvu zdalo zajimave, tj rekapitulace, nenasilna, formou dialogu a vedeli jsme, co se kdy stalo, je ted vylozene nucene. Otravne. Opakuji se rekapitulace i z dilu samotneho. Kralove debatuji o naprosto nepodstatnych vecech a nizko postaveny rytir jim vylozene odsekava. Ne, dialogy jsou vylozene slabe. Dej, boj a akce si zachovaly svou kvalitu a byly velmi ctive. Posledni dil ale netusim, zda vezmu do ruky. Po tomhle se mi moc nechce. A to po predchozich dilech nebylo. Tesival jsem se, ze hned po docteni otevru dil dalsi a pojedu dal.. .kouzlo je pryc

mpb1913
22.08.2023 5 z 5

Hodnotím jako celek po přečtení všech osmi dílů. Jsem stejně jako u série s Hynkem Tasem z Boru nadšen. Velká, krásná pohádka pro dospělý kluky, která se odehrává ve známých kulisách Prahy, Českého Krumlova, ale i Lokte, Hradce Králové a dalších míst což románu pro mě ještě přidává na atraktivitě. Nechci nijak spoilerovat, tak jen napíšu, že rozloučení s hlavní postavou je přímé, chlapácké, dojemné a za mě to autor zakončil skvěle. Rozhodně si postavy oblíbíte a dočtete příběh dokonce za což budete krásně odměněni.

Finskej
03.06.2023 4 z 5

Pořád je to příjemné čtení, ale šetření na korekturách v některých dílech této série je ostuda. FAKT VELIKÁ ostuda, milá MOBO. ("bysme"!) Čtenáři jsou často vyčítány rekapitulace, k nimž dochází v pozdějších dílech série, a je fakt, že by se daly řešit klasickou hvězdičkou a poznámkou pod čarou či na konci, jako tomu kdysi v literatuře bývalo. Tady je názorně vidět, že argument "dneska se to tak už nedělá" (který se náhle vynořil a byl brán v potaz) byl svého času fakt hloupý.

Cimeřan
01.03.2023 3 z 5

Popravdě? Už toho bylo moc. Nechci nikterak hanit dílo pana Niedla, ale 7. díl Rytířů už je opravdu důkazem vítězství kvantity nad kvalitou. Místo čtyř nabušených dílů tu máme dva slušné a pět rozplizlých (s posledním, 8. dílem zatím otálím).
Permanentní rekapitulace děje už opravdu nebaví (např. slyšet popáté, jak pan Oldřich přišel o zuby, nebo jak Čeněk nařízl prkno na výserně...). Ono se ne nadarmo říká, že opakovaný vtip už není vtipem.
Inu, předpokládám, že se "osmičkou" ještě prokoušu, ale poprvé a naposledy.
Tentokrát 60/100.

PS: Vzhledem k tomu, že u posledních 2-3 dílů nebyly provedeny korektury (šetřilo se?), nezbývalo mi, než zvolit audioknihu. Jinak by ta papírová letěla oknem.

Kackac77
19.02.2023 4 z 5

Už ani nevím, co k tomu napsat, sedmá kniha v sérii. Jsou hodně podobné kvalitou, ale i dějem. Pořád se tam něco děje, takže knížka hezky odsýpá. Tentokrát se to trošku víc točilo kolem chovu koní Beneše, ale vůbec to nevadilo. Možná by se mi líbilo, kdyby tam bylo trošku víc toho obyčejného života na hradech, ale možná by to byla nuda. Teď je to samé dobývání a úklady šlechty. Nicméně doba taková byla.

Mabie
31.01.2023 5 z 5

Celou tuto sérii čtu postupně a jediné co mi na ní vadí, jsou časté rekapitulace předchozího děje. Pro někoho, kdo má mezi jednotlivými díly delší rozestup to asi má smysl, ale pro mne je to otrava. A jak už jsem také dříve psala - korektura trestuhodně kulhá - množství překlepů a občas i faktických chyb je nad únosnou míru.
I přes tyto výtky je ale i tento díl výborný jak z pohledu čtivosti, tak i z pohledu naprosto přirozeného prolínání reálných postav s těmi fiktivními. Výsledkem je výborný historický příběh, který mapuje politickou situaci na počátku 14. století v Čechách i střední Evropě a ukazuje Jana Lucemburského jako trochu jinou osobu než “největšího rytíře” té doby.

Johny_H.
23.10.2022 5 z 5

Sice asi druhý nejslabší díl ze série nic méně naprostá paráda to byla opět. Jen mě trochu mrzí, že naše hlavní postavy jsou i v prohře hrdinové. Neříkám že si přeji jejich smrt, ale jsou až moc dokonalí a to také není úplně nejlepší.

soupik2012
11.10.2022 5 z 5

Byla jsem velmi potěšena, že se po lehce horší předchozí části, autor vrátil do původní nadstandardní kvality této povedené série. Konflikt mezi králem a českými pány přinesla novou zajímavou zápletku. Ale nejvíc mě pobavil Beneš z Vřesova, jeho chov a výcvik koní. A tak mě malinko roztrpčil pouze závěr příběhu, který mi přišel tak nějak nedokončený, useknutý. Na druhou stranu, kdyby při cestě zpět již nedošlo k žádnému konfliktu, tak bych zase brblala nad tím, že byl konec nezáživný. Takže pak si vyber. Audiokniha je načtena slušně a načetl jí pan Martin Zahálka.

sarahmoon
19.07.2022 5 z 5

Audiokniha - autor i dabér odvádí opravdu parádní práci.

Dandulka
13.06.2022 3 z 5

Tento díl byl pro mě asi nejméně povedený z celé série. Postrádal živější akci, alespoň z počátku. Opět velké mínus posledních let snad u všech vydavatelů knih- překlepy a chybějící spojky. Copak to po sobě žádný editor nikdy nečte než knihu pustí do tisku??????

Atara16
11.04.2022 5 z 5

Další kniha z celé série co jsem přečetla jedním dechem.

tlllk
10.03.2022 4 z 5

Intriky a zrady mi k tej neo-romantickej predstave rytierstva zas tak moc nesedeli, ale autor z toho vždy celkom šikovne vybruslil. Keďže tie diely šúpem ako Baťa cvičky , na tom úvode som trochu pretáčal, ale inak to celkom ušlo.

PS: Dobre som počul pri opise tej krčmi, 35 ročná starena :D

milary
13.02.2022 5 z 5

Vděčně jsem se vrátila k sérii o rytířích z Vřesova, která patří k tomu nejlepšímu od mého oblíbeného autora. A protože to bylo s větším než malým časovým odstupem, děkuju i za rekapitulace předchozího, což by mě - možná - při bezprostředně navazujícím čtení taky trochu "zdržovalo". Ale s obratným uvedením do obrazu se dá přelouskat i samostatný díl, což je fajn, i když to nedoporučuju; okradli byste se o potěšení poznat líp dobu, okolnosti, postavy, o řadu dobrodružství, napětí i vtipu, ze kterýchžto ingrediencí pan Niedl dovede tak obdivuhodně upříst tenata, do nichž se víc než ochotně necháváme lapit.

Souhlasím s TaLu; ona celá tahle část svou kvalitou dokládá, že eventuální usínání na vavřínech se v žádném ohledu nekoná. A tak tentokrát nevyčkávám. S obnovenou vášní pro osudy mých přátel rytířů se pouštím do osmého dílu. :)

katallinka
29.01.2022 4 z 5

Tentokrát asi jen 3,5*, možná jsem četla moc dílů za sebou, ale pro mě asi nejslabší díl. Celkově kniha opěvující dobré koně. Přičemž konec byl velmi dojemný.

radimch
26.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Jihlavské stříbro a Wolframova lest, zemský sněm v Domažlicích, Beneš prodává koně a epický závěr ve jménu svaté Eulálie.

Badger
29.12.2021 4 z 5

Jednání v Domažlicích poučné, ač na řeči vyšších vrstev zrovna moc nejsem. Co mě na knihách FN baví jsou právě jeho hlavní postavy, jak v závěru knihy zazní na které historie nebude pamatovat. Má u Vřesovských oblíbená je Beneš a ta tu měla naštěstí prostor, i když na Vřesově nás nic nepřekvapí, avšak na fungování a budování hradu či tvrze máme H.Tase. Wolframův závěr paráda, jen jsem se těšil na přebírání hradů Vrškamík a Zvíkov, které mám moc rád. Navíc věčné opěvování Wolframa už mi taky občas sere, i přes to se těším na Cesty rytířů a právě jsem předobjednal Železnou rukavici...

TaLu
08.12.2021 4 z 5

Vždy se znovu ráda vracím mezi rytíře. Zvuky boje, ržání koní, adrenalin. Co vše v těch dobách proudilo žilami statečných ? Sebemenší zranění mohlo znamenat smrt. Místo pohodlných postelí, velmi často holá zem. Oporou mohlo být rameno přítele nebo výjimečný kůň. Mít věrného přítele a koně často tvořilo hranici mezi životem a smrtí. A pár čestných rytířů dokázalo svému králi uhájit království.
"Prohraná" bitva, ve které Beneš svou inteligencí zachránil mnohé, patřila k tomu nejlepšímu v této sérii. Jen mi vadí opakování věcí minulých, obešla bych se bez toho a na ušetřených stranách bych uvítala více informací o vedlejších postavách.

maryska09
02.12.2021 5 z 5

Další povedené pokračování vyprávění o českých dějinách doby krále Jana. Těším se na poslední díl a na celkové rozuzlení příběhu.