Spiknutí Starmoney

Spiknutí Starmoney https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292512/mid_spiknuti-starmoney-WLx-292512.jpg 3 39 6

Robert Marthaler série

< 5. díl

Komisař Marthaler na stopě tajemného spiknutí. Nad malou vesnicí Schwarzenfels ve východním Hesensku svítá. Vypadá to, že celý svět spí. Mladý prostitut Süleyman se stane svědkem toho, jak z cesty do příkopu sjede motorka. Prohledá zavazadla mrtvého řidiče a najde obálku s fotografiemi. Se snímky, které nikdy neměly vzniknout. Mladík vycítí příležitost, jak se dostat k penězům. Jeho protivníci se však nezastaví před ničím. Hon začíná a Süleyman musí uprchnout. Ve stejný čas je v jednom zapadlém frankfurtském hotelu nalezeno tělo ženy. Někdo jí střelil kulku přímo do oka — byla to náhoda, nebo symbolický čin? Komisař Marthaler zjistí, že obětí byla známá novinářka zabývající se tajemným spiknutím Starmoney. Pátý případ komisaře Marthalera se odehrává v roce 2008. Volby do hesenského zemského sněmu skončily patem. Je ohroženo rozšíření frankfurtského letiště, jeden z největších stavebních projektů poválečné doby. A tam, kde se hraje o tolik peněz, není daleko ke zločinu… Seghers píše dramaturgicky dokonalé příběhy, které mají neuvěřitelně napínavou atmosféru. - Hamburger Abendblatt Jan Seghers je právem považován za německého Mankella. - SonntagsZeitung Lidská komedie života v naší zemi. - Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Die Sterntaler-Verschwörung , 2014


více info...

Přidat komentář

orinka3
31.12.2017 3 z 5

Zdařilá, solidní detektivka. Nepřekvapující propletence, nepřekvapující politické pozadí, ale dobře napsané. Nenudí.

Aymira
13.04.2017 4 z 5

Velmi zdařilé pokračování celé série. Je v tom trochu politiky, korupce a vůbec všeho, co k takovým věcem bohužel patří. Líbila se mi akčnost spousty scén i způsob, jakým se na konci věci propojily. Co mě u Segherse ale nejvíc zaujalo ve všech knihách je skutečnost, jak detailně dodržuje popis místních reálií. Blízký mi je i fakt, že zná dobře poměry v bývalém východním bloku, takže situace popisované v jeho románech zná téměř každý z nás i z našeho života (např. vtip o frontě na banány apod.). Na dokonalosti tomu ubírá snad jen to, jak nelogicky a nereálně určité scény působily (sex minutu poté, kdy při automobilové honičce málem přijdu a bojím se o život). Komisař Marthaler je sympaťák a jeho milostné trable odpovídají typickému životu fiktivního policisty.


sagasir
02.11.2016 3 z 5

Docházejí snad síly?

Po roční pauze se na pultech knihkupectví opět objevila detektivka od německého autora Jana Segherse. Zatímco předešlé díly ze série s komisařem Marthalerem rozhodně byly a stále jsou adekvátním a kvalitním soupeřem k nesmírně populárním detektivkách ze Skandinávie, tak u Spiknutí Starmoney to možná nejspíš tak úplně platit nebude.

Opět tu máme zajímavý námět. Zajímavý námět má, ale skoro každý příběh. To další a neméně důležité je pak jeho zpracování a právě v tomhle u Spiknutí Starmoney autor ne úplně oslnil. Já osobně jsem byl vcelku zklamaný z postavy Sϋleymana. Ono použití mužského prostituta oproti ženám prostitutkám mně přijde velice originální, avšak dle mě z toho autora mohl vitěžit více. Sϋleyman mně tak v jeho podání přijde chvílemi takový nemastný neslaný a upřímně celkově bych řekl, že vyznívá spíš jako taková prapodivná existence. Ani ne tím, že je prostitut, ale když se zamyslíte, že prohledal zavazadlo mrtvého řidiče. No nevím, tohle podle mě tedy normální lidé nedělají. Dále trošku vadila i ta politická oblast příběhu. Přece jenom nežiji ve Frankfurtu ani nedělám v politice, takže se s tím nedokážu úplně vžít. Chvílemi mně vadil i milostný život komisaře Marthalera. Což se u předešlých dílů série zatím nestalo. Samotný komisař jinak nic neztratil z minula a stále se nebojím říct, že čtenářům přijde jako velice sympatická postava. Napětí bych místy očekával trošku větší, ale svým způsobem jsem si zvykl, že zrovna u Segherse není zvykem nad přemírou napětí pomalu ani nedýchat. Rozsahově opět klasika (383 stran). Jinak bych pochválil sepsání přítelkyně a kolegyně mrtvé novinářky, která Marthalerovi pomáhala s případem. Sečteno podtrženo Spiknutí Starmoney je dle mého názoru dobrá detektivka, ale na trhu jsou i lepší ba přímo výborné knihy tohoto žánru. Celkově pak pro mě jednoznačně nejhorší díl ze zatím pětidílné série s hlavní postavou komisaře Marthalera. Tomuto dílu uděluji 65%. Snad další díl (pokud bude) bude lepší.

knihomolka525
03.07.2016 4 z 5

Tady přidal Seghers na grádech.Kniha není až tak čtivá jako ty předešlé.přijde mi jakoby byla z pera jiného spisovatele.Netrpělivě jsem na ni čekala ale trošku mě zklamala.Ale takový je život i v reálu.Nemusí být vždy posvícení,že?Nehledě na to,že kvalitní německé detektivky se jen těžko shánějí

konicekbily
27.06.2016 3 z 5

Zatím poslední díl série určitě nedosahuje výšin "Spisu", ale přečíst se to dá, a nenudil jsem se.
Některé kličky a odbočky v ději a nudnější rozhovory promíjím a počkám na další knihu. Třeba to bude zase pecka. Kdyby si odpustil sto stránek nadbytečností, byla by to velíce dobrá krimi.

Hella
04.06.2016 2 z 5

Za mě tedy tentokrát velké zklamání. Nejenže příběh je natolik nepřehledný, až člověk chvílemi ztrácí nit; občas jsou Marthalerovy kroky nepochopitelné a nesympatické (a vlastně nejen jeho - co ta naprosto nevěrohodná aférka v průběhu pronásledování autem???); zápletka člověka (mě) tolik nebaví, ale hlavně ! dialogy jsou strašlivě šroubované (zejména ty Marthalerovy s Theou) - až jsem se musela podívat, je-li překladatelka pořád ta samá, co překládala Seghersovy skvělé tituly Partitura smrti, Spis Rosenherzová a Nevěsta na sněhu.

Autorovy další knížky

Jan Seghers
německá, 1958
2013  76%Příliš krásná dívka
2011  84%Spis Rosenherzová
2014  81%Nevěsta ve sněhu
2012  83%Partitura smrti
2016  68%Spiknutí Starmoney

Kniha Spiknutí Starmoney je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce79x
Chystám se číst21x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x