Rebelové

Rebelové https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199126/bmid_rebelove-qo9-199126.jpg 3 11 3

Historický román s podtitulem Bretoňsko v roce 1799. Román kombinuje vojenskou historii s milostným příběhem. Svazek XVIII. Melantrichovy knižnice

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Les chouanes , 1829


více info...

Přidat komentář

braunerova
15.01.2023 2 z 5

Balzac psal román v domě rodinného přítele v Bretani ve městě Fougeres, tedy přímo v centru historických událostí. Samotná kniha je ale pro mě velkým zklamáním. Nekonečně stran je věnováno společenskému tlachání a romantickým popisům krajiny. Vojáci republiky jsou na rozdíl od šuanů vylíčení jako čestní a charakterní, že potlačení povstání ve Vendée a Bretani se podobalo genocidě autor jaksi zapoměl zmínit. Nedočetl jsem, kniha poputuje do knihobudky.

siena
07.01.2017 4 z 5

"...V polovině března 1829 vychází konečně Le dernier Chouan ou la Bretagne en 1800 od Honoré Balzaca - tedy ještě ne od "de Balzaca" - ve čtyřech svazcích u nakladatele Canela. Není to ještě opravdový úspěch, a nikoli neprávem. Osnova a rozvržení jeví po prvé mistrnou ruku velkého epika; krajina je úžasně rozvinuta, všechno vojenské vykresleno se skvělou plastičnost, postavy generála Hulota, vyzvědače Corentina jsou jakoby modelovány přímo podle skutečnosti, a smysl pro politická pozadí, který později bude románům propůjčovat jejich nevyrovnatelný dobový ráz, vyhmatává postavu Fouchéovu, jež Balzaca vždycky fascinovala, ze stínů, za něž se tento nejsilnější Napoleonův protivník po celý život dovedl ukrývat. Jen vlastní zápletka ještě podezřele prozrazuje svůj původ v kolportážním románu. ..." (S. Zweig, Balzac. 1949).
S tímto vědomím jsem román začala číst, dočetla a ohodnotila:) Ano, příběh odehrávajicí se na konci 18. století, který vypráví epizodu z povstalecké války v Bretani, kterou vedli roajalističtí stoupenci (nazváni podle svého vůdce J. Cottereaua /1757 – 94/, zvaného Chouan) proti Francouzské republice, je veskrze romantický. Láska, nenávist, úklady a zrada, "velká" gesta, ale také vojenská, důstojnická, morálka a čest. Zajímavá zkušenost s tím, co se dříve žádalo, tudíž psalo, od "oddechové literatury". A také seznámení se s tvorbou svého oblíbence, o které jsem, dokud jsem si nepřečetla výše zmiňovanou biografii S. Zweiga, neměla ponětí.
Knihu jsem dostala jako dárek a, ostatně jako všechny od dárce, byl vybrán na míru:)


Blue
06.06.2016 3 z 5

Čekal jsem Balzaka, dostal jsem Viktora Huga. Nechci se pasovat do role velkého znalce Balzakova díla, ale toto je jen romantická historie, jaké se tehdy psávaly, včetně patřičného (blíže neupřesňuji, kdyby se ještě někdo odhodlal knihu číst) konce. V učebnicích se píše, že tato kniha je mezníkem v Balzakově díle. Nevím, nevím. Já jsem spíše zklamán, protože jsem čekal něco víc. Nebo něco jiného, abych nehaněl romantická díla.