Rané texty o hudbě a řeči

Rané texty o hudbě a řeči https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74530/bmid_rane-texty-o-hudbe-a-reci-qLw-74530.jpg 4 14 3

Výbor z nejranějšího období tvorby F. Nietzscheho představuje nepublikované texty a náčrty, které většinou zůstávají ve stínu autorovy prvotiny Zrození tragédie, ačkoli je možné v nich již číst zlom, který vyvrcholí spiskem O pravdě a lži ve smyslu nikoli morálním. Tématickým ohniskem těchto textů, které ve většině případů spisku O pravdě a lži těsně předcházejí, je figurativní charakter řeči a meze její symbolické funkce, které jsou promýšleny v souvislosti se vztahem řeči k hudbě.... celý text

Přidat komentář

Khamul1
06.05.2021 5 z 5

Úžasné! Upoutal mě obzvlášť text "K dějinám literárních studií ve starověku a moderní době". Kritika Schopenhauerovy filosofie taky nemá chybu.

eraserhead
31.01.2021 4 z 5

Pro mě velké překvapení, o čem všem Nietzsche hloubal a dumal. Zajímavé pojednání o významu slova v různých jeho formách. Byť jde z velké části jen o různé poznámky, záznamy a nerozvinuté črty, mám rád myšlenky, které nutí k vlastnímu zamyšlení.


DarthSoren
24.08.2019 5 z 5

Tento soubor raných spisů a poznámek je něčím, co by měl mít v knihovně každý opravdový fanoušek Nietzschova díla. Pomůže vám totiž jednak nahlédnout do období, kdy slavný filozof balancoval na pomezí filologie a filozofie, a také lépe pochopit jak a proč se pak změnilo jeho myšlení i ve vztahu k Schopenhauerovi a Wagnerovi. První půlka publikace je spíše filologicky laděná, poznámky vycházejí přímo z Nietzschova vzdělání a působení na univerzitě jakožto filologa. Nicméně brzy v textu začnou vyplouvat i náznaky krystalicky čistého filosofického myšlení. Druhá a třetí část spisu je již převážně v režii Nietzschova raného filosofického pohledu na umění i svět obecně. Pro zběhlejší čtenáře a opravdové hardcore fanoušky (mezi které se ve vší skromnosti řadím i já) napovím, že již zde se nacházejí lehké indice a náměty k tématům z pozdější tvorby autora, například k věčnému návratu stejného. 5 hvězdiček, nemohu jinak.