Psychosomatická prvouka

Psychosomatická prvouka https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369253/bmid_psychosomaticka-prvouka-IQL-369253.jpg 4 128 27

Kniha významného českého psychiatra hledá odpověď na otázku vztahu lidského těla a lidské duše. Po velmi úspěšné knize Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření a knižním rozhovoru s Renatou Červenkovou Všichni žijem´ v blázinci přichází známý psychiatr Radkin Honzák s další titulem, který se věnuje vztahu těla a duše. Jak říká sám autor, vstupovat do světa psychosomatiky vyžaduje odvahu, ale především drzost — odvahu opouštět pohodlné cesty a drzost šlapat po trávníku, na němž je umístěna po několik století výstražná cedule udržovaná medicínským establishmentem za všech panujících režimů s nápisem NEVSTUPOVAT. Psychosomatická prvouk je výsledek jeho padesátiletého, a jak poctivě přiznává, většinou marného hledání pravdy o zdraví a nemoci. „S pravdou v medicíně to není jednoduché, protože tato disciplina, podobně jako Rusko, neví, kde má hranice. Jen čas od času si několik jedinců položí otázku, jaké jsou vlastně úkoly a cíle současné medicíny. Je to otázka nemilá, leč legitimní.“ Radkin Honzák se snaží ukázat, že brát v úvahu stejně vážně jako faktory biologické také velmi obtížně měřitelné faktory sociální a psychologické, eventuálně už téměř neuchopitelné faktory duchovní neboli spirituální, je důležitým doplněním pohledu medicíny na člověka, na který v současnosti hledí jako biologický preparát.... celý text

Přidat komentář

maja2712
03.07.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila moc. Spousta názoru zkušeného psychiatra, spousta vědeckých poznatků a odkazů na výzkumy, dobře propracovaná a propojena kniha. Jen pište dal, pane doktore.

vladku
21.05.2023 4 z 5

Náročná četba místy odlehčená, že se člověk zasměje. Náročné i z důvodu, že je zde hodně cizích slov (dle mě zbytečně moc), ale i stylem. Nicméně hodně poučné.
Nejsem si jist, jak takovou knihu popsat, tak jen mé poznámky:
65 tampon z vaginy, nově poševní sekret na kůži u císařů
66 nesprávný biom může ovlivnit vývoj mozku
69 mikrobiom zpětně ovlivňuje stravování
70 aplikace atb v dětském věku koreluje s výskytem obezity později (starší sourozenec zmenšuje riziko)
70 mikrobiom a alergie a astma
73 stárnutí otrávení střevní florou zvýšit kysání, jogurty
76 parazity nebo alergie
80 transplantace stolice v čr experimentální
84 průzkum mužů krásnými ženami, kdy se probíral různý most. Po průzkumu muži volali ženám, když se probíral rizikovější most, emoce riziko bylo zaměněno za emoci přitažlivost.
86 kompatie couvade syndrom - těhotný tatínek (20%), deprese je neinfekční nákaza
98 hněvivé emoce tlumí bolest (fyzickou i duševní např. smutek), v hněvu se člověk cítí silnější, aktivnější a ve světě bezpečnější.
106 smutek je třeba prožít, jinak se může stát depresí. Smutek vyvolá reakci okolí, nejdříve utěšující, později odmítající/vyhýbající se, protože je nakažlivý. Pozitivní vliv smutku: hledat náhradu za ztrátu a (vím, jak to bolí, proto to neudělám).
smích smrt ze smíchu, spousta pozitivních účinků
vina víc darují (ti co se cítí vinu, ne dokonalí predátoři)
134 ženy u tyče. Během ovulace dostávají průměrně 52USD/hodinu, během červené tety 27USD, když nasadí antikoncepci 35. (Další výzkum, který naznačuje, že (hormonální) antikoncepce mění přitažlivost. Jiné výzkumy tvrdí, že HA má zásadní vliv na rozvodovost, protože tlumí přirozené nevědomé vybírání partnerů a k poznání dochází po vysazení HA těhotenství, hůř po porodu.)
168 lékař jako lék (jak navyšující placebo i nocebo efekt včetně možných nežádoucích účinků),
Dvě období útlumu, v noci, po poledni nejpravděpodobnější nehoda
pes nedokáže ponožky přiřadit k čepici, člověk páchne na různých místech jinak.


bee88maja
19.10.2022 3 z 5

Ze začátku knihy jsem se dobře bavila, respektive pár postřehů se mnou silně zarezonovalo a velmi mě rozesmálo. Ovšem psychosomatika nejen u nás, se mi zdá, je tak trochu v plenkách a od této knihy jsem očekávala průlom, nějaké to zvolání Heuréka, tady je to ,co musí každý vědět a znát - proto prvouka. Za mne se objevné mlasknutí nedostavilo. Možná jsem se jen ztrácela v odborném textu, zejména v části popisující framakoterapii- nocebo - placebo. Jako znalá medicínské terminologie na úrovni bakaláře, jsem ještě celý text dokázala uchopit nějak důstojně. Není to jednoduše oddechové čtení na jeden až dva večery. Pro laiky, kteří nerozumí termínům z oblasti medicíny bych tuhle knihu nedoporučovala.

Je ale fajn, že autor zmiňuje vliv mikrobiomu a spánek na celkovou kondici člověka, což bývá nebo bývalo velmi opomíjeným faktem v určování diagnóz. Vliv psychiky na fyzický stav člověka je dnes ožehavé téma. Respektive obé se vzájemně ovlivňuje tak mocně, že aby se tak složitý proces dal uchopit do laické terminologie, bylo by potřeba víc knih než jedna o 300 stran.

Shrnutí: Kniha naťukává velké "influencery" našeho zdraví, jak psychického tak fyzického. Zda po přečtení knihy budete moudřejší, netuším. Za sebe musím říct, že jsem to nezvládla. :)

macektygr
01.12.2021 5 z 5

Trochu složitější terminologie a spousta odkazů v textu , ale hodně zajímavé
čtení . Sice to není na celý večer , ale super !

Taťka Hraboš
05.11.2021 5 z 5

Jedinou vadou knihy asi je, že se tváří jako učebnice, ale v žádném případě jí není (pokud za učebnici nepovažujeme každou knihu, z níž se toho můžeme hodně dozvědět). Jenže výraz „prvouka“ se panu doktorovi prostě líbí :-) . Jinak je to výborná kniha, v níž se i pro laika přístupným způsobem probírá překvapivě dlouhá řada různých zajímavých témat – namátkou problémy se spánkem, vliv střevního mikrobiomu na naši psychiku nebo placebo a nocebo efekt (tohle téma mě obzvláště zaujalo, protože nastoluje zajímavou etickou otázku – říci pacientovi plnou pravdu, která mu může přitížit nebo jej i zabít, anebo mu lhát a tím napomoci jeho vyléčení? Etických problémů v medicíně se ale kniha dotýká jen občas a velmi okrajově.). Všechny informace jsou samozřejmě důkladně podloženy odkazy na literaturu a studie, převážně zahraniční.

koubin007
27.05.2021 3 z 5

Kniha je určena spíše odborníkům a lékařům, než laické veřejnosti, prosto jsem si v ní našel spoustu cenných informací. Pohled na věc více očima lékaře než nemocného.

Cajda
26.01.2021 5 z 5

Sice dost odborné čtení, ale vlastně jen ze života, nic jiného.
Někde úsměvné, někde hrozné. Vše ale pravdivé.

* Co může být hnusnějšího než kousnout do jablka a najít tam červa?
Kousnout do jablka a najít tam půl červa.

*Proti tsunami, proti krupobití ani proti blbé vládě toho nemůžeme moc udělat. Proti osamělosti své a těch, kterým hrozí, ano. Dělejme to a splétejme lidské sítě. Zdola. Občanské společnosti se bojí i totalitní vládci. Nenechme se otrávit. Nedovolme peklu vstoupit do našich duší.

*pět nejčastějších povzdechů umírajících:
1. Kéž bych měl odvahu žít skutečně podle sebe, ne podle toho, co ode mě očekávali druzí
2. Přál bych si, abych tak tvrdě nepracoval.
3. Přál bych si, abych měl v životě odvahu vyjádřit své city.
4. Přál bych si, abych zůstal v kontaktu se svými přáteli.
5. Přál bych si, abych byl šťastnější.

* a bohužel je u nás málo takových osobností, jako Zbiniev Czendlik

*není na světě člověk ten, co by se zavděčil lidem všem

Knihošelma
26.12.2020 4 z 5

Kniha je nečekaně odborná. Takže buď vám to sedne a nebo ne. Já jsem ze začátku očekávala zajímavosti a historky ve stylu Honzákova veřejného vystupování, to se ovšem nekonalo. Po tomto počátečním šoku jsem tedy přehodnotila, co mám od knihy očekávat a dostala to. Vědecký (v rámci možností) pohled na psychosomatiku, o níž jsem se doposud domnívala, že dlí na pomezí šarlatánismu. Takže za mě dobrý.

Toledo
04.08.2020 2 z 5

Musím dát pouze 2*, ale hodnocení není 100% objektivní, protože jsem knihu dočetla jen do poloviny...bohužel mne nebavila, ale to bude asi můj problém. Věřím, že lidé zabývající se psychosomatikou budou mít jiný názor. Pro mne jako laika to nemělo žádnou přidanou hodnotu. Myslela jsem, že se dozvím zajímavé věci, ale do čtení jsem se musela nutit, až jsem to vzdala.

Shindo
06.05.2020 4 z 5

Inšpiratívna kniha, ako už u Honzáka býva zvykom. K psychosomatike som doteraz pričuchol iba okrajovo, takže kniha prišla vhod. Vadila mi však istá nevyváženosť - na jednej strane som mal pocit, že som sa o psychosomatike dozvedel naozaj málo, na druhej miestami pôsobila dosť odborne. Taktiež odkazy na kresťanstvo, hoci neboli až také časté.

LadyLane
26.02.2020 4 z 5

Ako spomína sám autor, v knihe sa neusiluje o systematickú koncepciu, je to len prvouka jeho predstáv. Občas adresovaná primárne lekárom a aj jazyk je miestami ťažší, medicínsky. Kapitoly sú však zaujímavé a aj pri preskočení medicínskych termínov je porozumenie jednoduché.

Šárkaxx
27.08.2019

Hezky ucelené základy porozumění komplexnosti lidského těla

vampyrcik
24.04.2019 3 z 5

Zajímavé počtení. Bohužel se pan Honzák dost často ve svých knihách opakuje. Těžko snaším také jeho náboženský kontext, myslí to zřejmě dobře, ale podává trochu neohrabaně.

Chmur
06.04.2019 4 z 5

Kniha působí trochu jako pelmel. Uvítal bych jasnější koncepci a hlubší zpracování některých kapitol. Autor se snaží být často vtipný, ale je to trochu strojené. Pořád se ale jedná o zajímavé a inspirativní čtení.

Greenfingers
30.03.2019 5 z 5

Naprosto věřím tezi že fyzické zdraví člověka a jeho psychické rozpoložení jsou jako spojité nádoby - jedno ovlivňuje druhé, jak pozitivně, tak i negativně. Honzákova Psychosomatická prvouka mě nanejvýš zaujala svou srozumitelností i pro laiky jako jsem já. Navíc se mě líbil autorův odlehčený styl psaní. Doporučuji.

Kessetra
08.03.2019 5 z 5

Je to knížka poskládaná z různých témat, nenajdete tam nějaký ucelený přehled či složité vysvětlování, ale je to spíš plné zajímavostí a příběhů. Nechybí v tom Honzákův humor a proto se velmi pěkně čte.

Standa24
08.03.2019 4 z 5

Velmi zajímavá knížka, i když některé kapitoly byly poměrně náročné a určené především lékařům a dalším pracovníkům ve zdravotnictví. Mě osobně nejvíce zaujaly kapitoly o emocích, spánku a lidských dotecích :). Stejně jako u ostatních knih od dr. Honzáka nechybí ani v této publikaci jeho osobitý styl a humor :).

georgearrow
09.02.2019 5 z 5

Psychosomatika ve smyslu oblbování hlupáků (a zoufalých lidí) v gardu Klímová, AKTIP a spol. je mi z duše odporná. To, s čím přichází Honzák, ale nemůže být vzdálenější nějakým šarlatánským ubožákům. Knížka je opravdu prvouka, základem, který v podstatě každý z nás zná, ale přesto nás přivádí k zamyšlení nad každodenností, smyslem našeho pinožení, odpuštěním, štěstím, davovostí. Autor se též zabývá svými oblíbenými tématy jako je mikrobiom a placebo/nocebo.

petrarka72
19.11.2018 5 z 5

Je to opravdu prvouka v nejlepším slova smyslu, člověk si může - po povinném přečtení Pozvání do světa psychosomatiky, neb je nutno se základně zorientovat - listovat, pozastavovat nad kapitolami, které ho osobně zajímají, a rozšiřovat si vědomosti v oblastech, o kterých se domníval, že je má komplexně zvládnuté (a tady je zahanben nenásilně sdělenou informací, že nemá, a to ani vzdáleně). Pro mne nejzajímavější kapitoly o pocitech a emocích, o spánku a o fenoménu zvaném "nocebo".

hu_87
10.11.2018 5 z 5

Zajímavé čtení. Musím říct, že některé věci pro mě byly dosud neznámé, osobně by mi přišlo vhodné knížku ještě doplnit o nějaké další symptomy (psychogenní kašel a dráždivý tračník mi osobně nestačil), např. ekzémy, bolesti hlavy apod. Ale k tomu asi dobře poslouží psychosomatika od Danzera. Má každopádně zajímavý a čtivý styl psaní.