První studium Starého zákona

První studium Starého zákona https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444360/bmid_prvni-studium-stareho-zakona-loG-444360.jpg 5 4 2

Monografie První studium Starého zákona předkládá systematické uspořádání základních informací ke studiu starozákonní biblistiky. Začíná všeobecným úvodem o charakteru Bible a pokračuje speciálním úvodem do jednotlivých částí a knih Starého zákona. Všeobecný úvod řeší božskou inspiraci a kánon Písem, prostředí a dějiny jejich vzniku, charakteristiky originálního textu, jeho překladu a výkladu. Speciální úvod má dva díly, první z nich je věnován částem hebrejské Bible v pořadí: Zákon (Tóra, Pentateuch), Proroci „přední“ a „zadní“ a Spisy; ve druhém jsou tzv. deuterokanonické knihy v pořadí: „historické“, sapienciální, prorocké a „nové historické“. Základní charakteristiky jednotlivých knih jsou organicky doplněny o krátké exegeze některých klíčových míst. Autor vychází z katolického pohledu na Písmo, ale usiluje o srozumitelnost pro lidi jiných vyznání i bez vyznání – důrazem na obecně lidská témata nebo židovským dělením kánonu. Čtenáři nabízí jednak zařazení jeho předchozích poznatků o Starém zákoně do uceleného výkladu Písma, jednak možný základ pro jeho další detailnější studium biblistiky.... celý text

Přidat komentář

mirektrubak
16.02.2021 5 z 5

Ještě mnohem těžší než napsat tlustou knihu uceleně popisující složité téma, je napsat útlou knihu uceleně popisující složité téma :-) První studium je právě takové dílko. Obsahuje v sobě to zásadní, navíc popsané „lidskou řečí“, čtivě a srozumitelně. Hodně jsem ocenil přirozeně působící rozdělení na obecné a konkrétní v popisu jednotlivých starozákonních knih: celkový, do kontextu zařazený pohled byl vždy doplněn detailním rozborem vybrané perikopy (u nich se zvlášť hodí připomenout doporučení otce Větrovce, že souběžné čtení patřičné části Starého zákona je „víc než žádoucí“ :-), dobře se to doplňovalo a umožňovalo mi to se vžít do způsobu myšlení lidských autorů Bible.

Podle předmluvy je kniha primárně určena studentům teologie, ale – jak si všiml už přede mnou Saša57 – dobře poslouží také laickým křesťanům k prohloubení znalostí o Starém zákonu, i nevěřícím čtenářům zajímajícím se o kořeny naší civilizace.

Saša57
02.06.2020 5 z 5

Tato útlá knížka může velice dobře sloužit pro zvídavého laika jako výborný manuál nejpodstatnějších dat Starého zákona. Je to takový pečlivě uspořádaný všeobecný úvod do SZ. Obsah je rozdělen na všeobecnou a speciální část. První část je věnovaná Písmu Starého zákona jeko celku, druhá část se potom věnuje jednotlivým knihám Starého Zákona. Srozumitelně a přehledně napsáno. Dávám maximum hvězdiček. Jednoznačně doporučuji!


Štítky knihy

exegeze Bible Starý zákon studium Bible

Autorovy další knížky

Pavel Větrovec
česká, 1965
2020  95%První studium Starého zákona
2017  60%„Historické“ knihy Starého zákona
2016  90%Hospodinův Zákon v pěti knihách Mojžíšových

Kniha První studium Starého zákona je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x