První padlí

První padlí https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422878/bmid_prvni-padli-QhH-422878.jpg 5 147 43

Gereon Rath série

< 5. díl >

Růžové pondělí 1933: Gereon Rath je v Kolíně na karnevalu a slaví, jak se patří. Další ráno pro něj začíná pořádnou kocovinou, nesprávnou ženou v posteli a telefonátem z policejního prezídia. Říšský sněm hoří! S okamžitou platností se ruší všechny dovolené! Rath se okamžitě vrací do Berlína. Je zapřažen do štvanice na komunisty vedené politickou policií a musí objasnit záhadnou sérii vražd, které padají za oběť další a další veteráni světové války.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Märzgefallene , 2014


více info...

Přidat komentář

alca-212
27.03.2024 4 z 5

Kriminální zápletka byla taková nějaká zamotaná, zdálo se mi, že i zbytečně natahovaná...
Moc mě to nebavilo, takže tentokrát ode mne jen čtyři hvězdy.
A jinak nám pěkně přituhuje... a bude hůř...

Čmeláček
25.12.2023 5 z 5

Gereon mě tady naštval hned na začátku, vleze tady do postele s cizí ženskou a přitom má doma Charly... No ale jinak knize nemůžu vytknout vůbec nic, zase se mně krásně četla, dokonce i včera na Štědrý den jsem četl a četl jak o život :). A právě jsem ji zavřel a hned se vrhnul na hodnocení a psaní komentáře :). Atmosféra 30. let v Německu skvělá, takže dávám zase pět stars a brzy se poohlédnu o další knize. A pevně doufám, že Gereon mě přestane štvát!!! :)))


anajkah
18.10.2023 5 z 5

Již asi třetí kniha od tohoto autora. Nejdříve jsem měla trochu problém se začíst, ale pak mě děj zaujal a dočetla jsem ji poměrně rychle. Mám ráda "tlusté" knihy. Příběh zajímavý a popis atmosféry v Německu ve 30. létech 20. st. s přesahem do období 1. sv. války jako bonus navíc.

Alizon
05.09.2023 5 z 5

Behem dovolene jsem cetla v zatahu 4, 5 a 6 dil serie - coz vetsinou nedelam a serie prokladam jinymi knihami. Tady me to ale tak vtahlo, ne samotna detektivni linka, i kdyz ta je take zajimava, ale hlavne to jak se nad Nemeckem pomalu stahuji mraky. Ta atmosfera je tak sugestivni, ze se pro me stava hlavnim tahakem serie. Clovek nekdy az "neveri", ze to tak mohlo byt, i kdyz to tak opravdu bylo a nikdo vcas nezatahl za zachranou brzdu. Role se meni a mnohdy je to balanc na ostri noze.

Denny456
20.08.2023 4 z 5

Knížky Kutschera jsou jediné dektivky, které jsem schopen učíst. Možná proto, že to jsou detektivky tak napůl a autor se rovnoceně zabývá i zachycením zvláštní doby. Každou knihu přituhuje situace v nacistickém Německu. A případy jsou takovou třešinkou na dortu.

Arella
19.07.2022 5 z 5

Čím dál lepší, pozadí meziválečného Německa vynikající, z Gereona, z toho klackovitého frajírka, se stává konečně chlap. Děkuji, těším se na další!

kahuda01
10.07.2022 5 z 5

Kniha se četla velmi rychle, detektivní příběh byl trochu slabší, ale politická situace mnohem ostřejší. Za krimi 3 hvězdy, za ostatní 5. Průměr jsou 4, ale pro Gereona mám slabost, takže zaokrouhluji na 5 ⭐ a vyrážím do Lunaparku.

markulina711
19.03.2022 3 z 5

Tentokrát je kriminální zápletka slabší. A její rozuzlení leží hluboko v minulosti. V březnu 1917. Proč někdo vraždí válečné veterány?O to zajímavější je ,, pozadí''. Nacisté se dostávají k moci. Začíná hon na židovské obyvatelstvo a politické oponenty. Doba je nelehká. Německo přestává být právním státem. Fakt mě zajímá jak to bude dál s Gereonem, přece nebude sloužit bezpráví.

PájaHája
16.01.2022 4 z 5

Tato série je skvěle napsaná. Vyšetřování vražd mi sice přišlo zbytecne zamotane, ale politická situace mne sedla. A Gereon je super. Těším se na další díl.

Tolerance37
04.01.2022

Gereona jsem objevila "z nouze", když už delší dobu nevychází pokračování mých osvědčených autorů - Jo Nesbo, Jussi Adler-Olsen či Rowlingová s pseudonymem. Gereon Rath mě uchvátil hned v první knize. Ve své čtečce mám všechny díly, doufám, že bude i 9. díl. Doporučuji také knihu Jerúlderger - výbornou detektivku z Mongolska. Hezký den.

Jirka0604
10.11.2021 4 z 5

Samotná kriminální zápletka mi tentokrát přišla taková nic moc, ale nějak to vůbec nevadilo. Opět mě velmi zaujalo popisování předválečné doby a nástup nacismu, tentokrát už v ostřejší podobě. Opět se nabízí paralela se současnou dobou, jak nekriticky může být v určité skupině přijímána vůdčí osobnost.

m_martina
04.11.2021 5 z 5

Doba byla tenkrát strašná a mělo být dokonce ještě hůř. Kniha se ale čte dobře, stránky jen letí a autor píše poutavě.

ivoiro
08.08.2021 5 z 5

Výborná kniha. Akorát je jednomu smutno ze všeho toho, co se v té době odehrávalo a mělo následně vliv na všechny.

Boby17
23.07.2021 5 z 5

Další Gereonův případ mě přenesl do Německa při nástupu nacistů k moci. Hořel Říšský sněm a začal nebývalý hon na komunisty a Židy. Současně s tím probíhalo vyšetřování vražd veteránů, jejichž příčina ležela ve válečných událostech roku 1917. Opět to byla rychlá jízda a téměř 650 stran jsem zvládl za dva dny. Už se těším na další pokračování. Celá série, to nejsou jen detektivní příběhy, to je zároveň i perfektní plastická sonda do historie německé společnosti. Za vynikající zážitek dávám pět hvězd.
P.S. Zajímavý byl i názor Gereona o vlivu volebního práva žen na nástup Hitlera k moci.

85098211
24.05.2021 5 z 5

Knihu jsem opět poslouchala jako audio v jazyce originálu a tentokrát musím přiznat, že jsem občas musela pořádně napínat uši, abych porozumněla některým nářečím, která autor používá. Ale nakonec se to dalo, zvykla jsem si rychle ;-). Gereon mě hned poměrně na začátku naštval svým chováním při karnevalu v Kolíně, v podstatě nastala podobná situace jako již v předchozí knize - nějak mu asi nedochází, že je zadaný a má doma svoji věrnou Charly... Pokud jde o samotný případ, tak ten je zase pořádně zamotaný, podezřelých je taky více, proto je poměrně těžké se ve všem zorientovat. Ale autor píše tak, že se v příběhu neztratíte, právě naopak. Postupně všechno vysvětlí, na scéně se objeví další podezřelé osoby a Rath tak případ krásně vyřeší :-). Tohle je ovšem hodně zjednodušeně řečeno, stane se toho mnohem víc - i pokud jde o Charly, Böhm​a nebo Gräf​a dojde k velkým změnám, které (pochopitelně) souvisí s nástupem fašistů k moci. Za sebe jsem vůbec netušila, že to všechno šlo tak rychle, během velice krátké doby se sympatie veřejnosti otočily v podstatě o neuvěřitelných 360 stupňů. Autor celou atmosféru vylíčil tak dokonale, až se mi z některých scén dělalo bytostně špatně... A také se zde poprvé setkáme s tajemným doktorem Marlowem ;-). Na závěr bych chtěla už dodat jen to, že kniha si vysoké hodnocení zaslouží plným právem a já se již teď těším na pokračování ;-).

DvěTéčka
05.05.2021 5 z 5

Čím dál lepší a lepší :3

Lumír23
25.04.2021 5 z 5

Poslední dvě knihy série jsem sjel jedním dechem, ty jsou hodně povedené. Zde i hodnocení je asi reál. Ke knize jen málo. Nástup režimu k moci, násilný, pod praporem revoluce a tvorby nového národa, kdy Německo bylo zkažené a dekadentní... a jaký je ten náš unijní dnešní svět? Dál nemá cenu psát nic.

milary
21.03.2021 5 z 5

Pořád to hrozně ráda čtu, uvědomuju si, jak jsem se po delší době (lehce rozpačitá z předchozího dílu) naplno vrátila do - teď už nezvratně - hitlerovského, nacisty ovládnutého Německa. No ano, jak píše broskev28 v báječném komentáři níže, teprve teď se doopravdy láme chleba.
Teprve teď je zrůdnost nastoupivší oficiální ideologie a nestoudnost praktik silové převahy naplno odkryta i těm největším popíračům. Teprve teď propuká hon na Židy zcela nepokrytě, teprve teď se začíná utíkat přes hranice tam, kde "je ještě možné svobodně mluvit", například do Československa. Do Prahy. Ach...

Kromě excelentního vylíčení politických poměrů mi tentokrát učaroval i bezvadně vymyšlený případ a rozšíření běžného obsazení o další pozoruhodné typy :). Rozhodně pokračuju.

jaroiva
05.03.2021 3 z 5

Pro mě zatím nejhorší díl série. Čtení jsem musela odkládat. Bylo mi z některých kruťáren prostě fyzicky špatně. To se mi stává i u jiných autorů (třeba Carter je v takových kruťárnách přeborník), ale tady to bylo ještě umocněné dobou. Ta SS-sácká atmosféra musela jednou přijít, když jdou díly postupně v čase dál, to jsem čekala, ale přesto nemám tyhle věci ráda. Proto mi taky čtení trvalo asi tak třikrát déle než předešlé díly.
Celá kniha je na mě moc politická, samotné zločiny jsou nezajímavé.
Navíc Charly se tu stává druhým Rathem, co se týká respektu vůči nadřízeným :) atd.
Jsem ale ráda, že jsem to přečetla, abych měla kontinuitu v příběhu samotných hlavních postav a byla v obraze do dalšího čtení série, ve kterém budu rozhodně pokračovat.

konicekbily
06.12.2020 5 z 5

Klaním se autorovi. Dokázal na pozadí historických událostí, které následně ovlivnily celý svět, vytvořit historickou románovou sérii se spoustou kriminálních činů a s dokonalým popsáním stavu tehdejší společnosti. A tento díl je snad ještě lepší než ty předchozí.