První chyba

První chyba https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481005/bmid_prvni-chyba-EjL-481005.jpeg 4 259 81

Nenapadlo ji, že se ještě někdy bude mít tak dobře. Po smrti prvního manžela se Alice znovu provdala, se svým druhým mužem má úspěšnou firmu, dvě báječné děti a překrásný dům. Uvědomuje si, že život by byl jiný, kdyby její první muž tragicky nezahynul. Ale s Nathanem se jí vrátilo štěstí, po kterém tolik toužila. Alice také ví, že s nejlepší přítelkyní Beth po boku přežije všechno dobré i zlé. Beth je ten nejspolehlivější a neoddanější člověk, jakého zná. Takže když se Nathan začne chovat podivně a Alice se zmocní podezření, že má milostný poměr, požádá Beth o pomoc. Nejlepší kamarádce přece může věřit za všech okolností, nebo snad ne?... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: ekniha , Cosmopolis
Originální název:

The First Mistake , 2019


více info...

Přidat komentář

anája
19.04.2024 5 z 5

Bezvadná kniha, moc jsem si to užila.Celou dobu napínavá.Od první chvíle mě vtáhla do děje.Taková laskonka:)

Youn@n
26.03.2024 5 z 5

úžasné!!!!!


SynD
03.01.2024 1 z 5

(SPOILER) 1,5*

tyto napínavé knihy s mnoha twisty, koukám vpravo - thrillery pro ženy - čtu až poslední dobou. až nedávno mi tak došlo, že jsou vlastně všechny podle jedné formičky: vždycky tam někdo (jedna, ale většinou více postav) lže či podvádí. případně bezdůvodně nedořekne nebo zatajuje informace či tajemství. zdrojem mnoha twistů bývá vedle podvodů a tajemství taky paradoxní expozice postav. v té se jedna postava v páru ukazuje v extrémně negativním světle, často je to žena saň. a další postava je šarmantní, ochranářská (a nebezpečně pohledná, tedy pohledný, protože jde často o muže). v průběhu příběhu se však začne odhalovat, že vše není, jak se zdálo... atd., atp.
prakticky od prvních stránek románů tak zkoumám, kdo v příběhu kecá, něco předstírá anebo zastírá.

další vlastností těchto podvodnických knih je pravděpodobnost, hraničící se jistotou, že zlo bude odhaleno a potrestáno. to z nich vlastně dělá pohádky pro dospělé, byť míra trestu bývá rozličně velká a krutá. někdy taky otvírá vrátka k sequelům...

uvažuju i nad různými druhy inteligence, které se v podvodnické literatuře objevují (anebo v horším případě neobjevují hehe). v první řadě jde o inteligenci samotného textu, to, jak sofistikovaně je kniha napsána, a hlavně jak uvěřitelné jsou rozličné twisty a linie příběhů. dalším typem je inteligence postav, to jak inteligentně nebo stupidně se chovají. u líně, ne moc chytře napsaných knih, je to právě stupidita postav, která knihu těžkopádně nese vpřed.

když touto optikou nahlédnu První chybu, vidím dobrý nápad ctící pravidla žánru, ovšem zbytečně ambiciózně zašmodrchaný. vidím jednorozměrné postavy, to je vlastně další z častých rysů těchto knih, z nichž většina splývá s pozadím coby zbytný kompars. a to včetně dcer jedné z hlavních hrdinek - děti jako rekvizity přidávám na seznam charakteristických rysů thrillerů pro ženy. též bohatství a luxusní životní styl, které se objevuje v této knize i mnoha dalších jako záminka zápletky, lží nebo podvodů. popis samotných podvodů mi ostatně přišel na celé knize nejzajímavější, dost připomínaly triky třeba takového Tinder swindlera. kdyby se autorka držela jen této linie a necpala tam x dalších, jako "oživlého" bývalého na FB apod., mohl to být slušný thriller. inteligenci textu snižuje taky autorská lenost. Alice se celou první část hrozně bojí odletět, a pak se najednou dozvíme, že už je v Japonsku. o tom, jak let zvládala a co s ní dělá odloučení od dětí ani muk!

nu a k inteligenci postav této knihy není moc co dodat. nekonečné přemítání Alice, zda dát Japonsku zelenou mě tak iritovalo, že jsem jí nakonec přála, aby o peníze přišla. postava Bethiny matky je vykreslena nehorázně hloupě, nejprve rychle propadne šarmu dceřina nápadníka, ač na rozdíl od ní není ovlivněna sexem a hormony: svěří mu VEŠKERÉ CELOŽIVOTNÍ ÚSPORY, a poté, co o ně přijde, už s dcerou nepromluví a záhy umírá. a nápad Beth, setkat se s podvodníkem na opuštěné stavbě, bez toho, že by měla jakýkoli plán či zbraň? nechávám bez komentáře.

a ladem nechám ležet i další autorčiny knihy.

iška
03.12.2023 3 z 5

Musím přiznat, že začátkem jsem se dost prokousávala. Připravena na thriller jsem měla pocit, že čtu psyhologický román pro ženy. S Beth se to už rozjelo a pak už to jelo. Že je láska slepá není nic nového, ale je lepší milovat a ponechat si jasnou hlavu. Tato knížka na regálech knihovny rozhodně nikdy dlouho stát nebude.

A vzkaz pro Kira747: máte přečtený epilog?

klarinka9974
13.09.2023 4 z 5

Začátek byl celkem nudný, hrozně dlouho trvá než se to rozjede ale když se to rozjede, pak už je to dost silná jízda. Alice byla skvělá postava, snažila se dělat opravdu vše pro rodinu a pro to aby je uživila ale byl Nathan ten pravý muž? Příběh Beth se mi velmi líbil a byla to další vsuvka do příběhu, který pomalu všechno vysvětloval. A samotný konec. No páni, velké odhalení, překvapení a v neposlední řadě, životní rozhodnutí. Ale jestli jsem to dobře pochopila, řekla bych, že se rozhodla jak nejlépe mohla.

Kira747
21.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Vyborny! Ale ten konec me trochu zamrzel, to doopravdy radeji zachranila toho idiota nez nejlepsi kamaradku? (i kdyz trochu zvlastni..)

Bara52
17.07.2023 5 z 5

Pecicka! Krasne to plynulo, spravne zamotane, vubec jsem netusila, o co tam jde!! Nekde v prostred uz jsem si rikala, ze se do toho spisovatelka snad sama zamotala, protoze to nemuze davat smysl. Ale krasne se to vysvetlilo, vybarvilo, vubec bych takove rozuzleni necekala.

vendul_
11.06.2023 5 z 5

Výborná kniha. Do poslední chvíle není jasné kdo je dobrý a kdo špatný. Někde v půlce jsem si říkala, ze přesně vím, jak to skončí, ale dočtu to, protože se kniha dobře čte. No díky Bohu za to, protože nic neskončilo tak, jak jsem si myslela a jsem opravdu rada, že jsem knihu zhltla do konce. Rozhodně doporučuji. Zápletka je skvěle promyšlená.

ctenarkaEva
22.04.2023 5 z 5

Fajn čtení, zamotaný příběh, kdy do poslední chvíle není jasné, kdo je kdo, kdo je hodný a kdo padouch, jestli podvod vyjde nebo ne. Líbily se mi samostatné příběhy Alice i Beth i to závěrečné propojení a odhalení.

Danilla
16.03.2023 3 z 5

Nechápu vysoké hodnocení této knihy. Děj mi přišel už moc překombinovaný a opravdu těžko uvěřitelný. Kniha se četla dobře a rychle, čtenář u ní nemusí moc přemýšlet ale já víc jak tři hvězdy dát nemůžu.

TVer
09.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Mnohem lepší než předchozí kniha autorky "Nevlastní sestra".
Mělo to napětí, sledovalo to vícero dějových linek, které ale byly propojené a mělo to nečekaný konec.
Příběh se mi opravdu líbil, i když jsem pak už tušila jak to asi dopadne, nečekala jsem ten úplný konec. S transakcí s Japonskem bylo něco divného hned od počátku, Alice určitě měla poslouchat své instintky. Co měla ale taky udělat bylo najat si soukromého detektiva. Vyplatilo by se jí to mnohokrát.

Co se mi ale zdálo divné bylo, jak na začátku knihy Alice zmínila něco v smyslu, že na ní ve škole koukají stále jako na "tu vdovu". Tom ale zamřel před 10 lety a před 9 se znovu vdala. Nemyslím si, že by to a) po 10 letech ještě někoho zajímala, že její manžel zemřel, nebo b) že by si jej ještě někdo pamatoval nebo c) že by jí někdo říkal "ta vdova" a litoval ji. Myslím, že kdyby o ní někdo nějak zmýšlel tak by to bylo spíš "ta ženská, co se znovu vdala rok po smrti prvního manžela". A po skončení knihy si myslím, že by jí spíš říkali "černá vdova".

Jinak byl ale zajímavý i příběh Beth, přemýšlela jsem jak se to celé spojí a myslela jsem si, že Tom prostě opustil Alice kvůli Beth a pak předstíral svou smrt, aby měl pokoj. Do toho mi ale nesedělo to, že by měl mít facebookový profil pod svým pravým jménem, kde by postoval věci a snímky. Když se tedy ukázalo, že Nathan byl "Thomas" tak mě to překvapilo. Tento kus konce jsem opravdu nečekala.

Líbilo se mi ale jak se všechny věci v knize propojili a i to jak to skončilo. Po smrti Nathana už by se alespoň Alice nemusela zabývat tím, že byla úplně blbá když neuzavřeli s Nathanem před svatbou předmanželskou smlouvu. (Vezme si cizího chlapa rok po smrti její "životní lásky", po které ji zůstala kopa peněz, dům, firma, auta atd. a nemyslí ani na zabezpečení Tomovy dcery pro případ, že by se něco stalo.......).

Kskaja
04.03.2023 3 z 5

Nebylo to špatné.. cetla se rychle. Je to taková ta kniha u které si brzo nebudete pamatovat o čem byla.

Toňula
07.02.2023 4 z 5

Kniha, jejíž příběh vás nenechá vydechnout a který postupně nabere takový spád, že jen na konci zadržujete dech překvapením. Alice, Beth, Nathan, Thomas. Co je spojuje?

Lvíček835
06.02.2023 5 z 5

Prima kniha, tahle se mi líbila ze všech nejvíc
s těch 3 co mám doma,za mě prostě byla nejlepší.

gordon13
31.01.2023 5 z 5

Prima "holčičí" čtení!
Autorka stvořila vcelku nápadité dílo, které je zamotané tak akorát, aby to ještě
nepůsobilo přehnaně. Pěkné!

KatkaHutyrová
30.01.2023 5 z 5

Skvělé čtení! Nic v této knize není takové, jak to na první pohled vypadá. Do poslední chvíle si nebudete jisti, jak to celé dopadne. Přiznám se, že mě autorka doslova vodila za nos, a na konci knihy mě měla přesně tam, kde mě chtěla mít.

Kdo je padouch a kdo "správňák," bude do značné míry na Vašem uvážení. Hlavní hrdinky této knihy rozhodně nejsou černobílé. Každá má něco, co zaslouží obdiv, a slabá místa, která před ostatními skrývá.

Posledních 70 stran přečteno na jeden zátah, protože se to už zkrátka nedalo odložit.

MiskaMa
29.01.2023 4 z 5

Knihy od autorky mám ráda, vždycky se jedná o napínavé, rodinné drama. Sympatická mi byla Alice i Beth, příběh měl originální zápletku a konec, který jsem nečekala a byl pro mě překvapením.

Těším se na autorčinu novou knížku Víkend plný viny.

JJJ007
06.01.2023 5 z 5

Konec příběhu mě překvapil, nechte se i Vy :-) Kniha je napsána čtivě a svižně. Mě se líbila.

Ajuszka
05.01.2023 5 z 5

Sandie Jones se mi dostala pod kůži už se svou prvotinou - Matčina hra.
A s touto knihou si opět získala mou pozornost.
Úžasný příběh plný intrik a podvodů.
Sympatizovala jsem jak s Alice, tak i s Beth.
Knihu jsem měla přečtenou během pár dní, opravdu se neslo od příběhu odtrhnout.
Samotné rozuzlení bylo geniální a já se už teď těším na další knihu od autorky :)

Mondaika
19.11.2022 2 z 5

Kniha je čtivá aspoň do poloviny,potom aspoň pro mě začala být až moc předvídatelná. Trochu mě překvapilo 8 posledních stránek, ale jinak asi nic. Zajímavá zápletka