Provence A-Z

Provence A-Z https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20780/provence-a-z-20780.jpg 4 35 5

Nepostradatelný, vysoce informativní a trvale zábavný knižní pramen informací o Provenci, sepsaný spisovatelem, jenž si z této oblasti udělal svou vlastní zemi. Ačkoliv je tato kniha zorganizována od A až do Z, lze ji jen stěží nazvat konvenční knihou na vyhledávání informací. Je to spíš výběr těch aspektů Provence, které Peter Mayle považuje po bezmála 20 letech, jež tam prožil, za nejzajímavější, nejzvláštnější, nejlahodnější, či prostě nejlegračnější. Ve více než 200 kapitolkách píše o natolik rozdílných tématech, jako je např. architektura, emigranti, legendy, levandule, muzeum Cizinecké legie, muzeum vývrtky, původ Marseillasy. A samozřejmě píše také o jídle a pití: o růžovém provensálském vínu, lanýžích, olivách, melounech, bujabéze, o sýru, jenž zabil římského císaře, a dokonce i o léčbě špatného zažívání. Mayle zde podává souhrn svého uměleckého díla, na němž pracoval po celá léta, a v němž jsou i krabičky zápalek, kresby, stoleté staré reklamy, fotografie a turistické brožurky. Tato kniha je požitkem pro stále se rozrůstající okruh Mayleho čtenářů a perfektním doplňkem k jakémukoliv knižnímu turistickému průvodci po Provenci či rovnou po celé Francii.... celý text

Přidat komentář

Luigi1
05.06.2023 3 z 5

Je to encyklopedie po Provence odevšeho něco

niknikita
21.09.2020 3 z 5

Trochu cestopis z Provence, kuchařka a francouzský slovník v jednom, lehce poznamenané inteligentním humorem autora.


hapac
22.05.2019 4 z 5

Pokud chcete vědět, kde se konají jaké trhy, co myslí, když říkají moi a je a co najdete v Musée du Tire-Bouchon, tak to je ta správná kniha. Jak chutná bacon, bouillabaisse či gibassier nebo tapenade? A jaké je správné složení Herbes de Provence, tak to vám prozradím (19% tymiánu, 26% rozmarýnu, 3% bazalky, 26% dobromysli a 26% saturejky - alespoň tak je v knize uvedeno). Pokud se chystáte navštívit Provence, tak je knížka určitě dobrou inspirací.

Jonna
15.09.2017 4 z 5

Kniha mne opět nabudila - pocítila jsem touhu okamžitě se sbalit a zajet se zase podívat do Provence. Početla jsem si, zavzpomínala ... A zařekla se, že příště bez této knihy na jih Francie už nepojedu. Pak jsem ale zjistila, že originál byl napsaný v roce 2006, a že už tedy ledasco bude jinak. Ale i jako knihu pro pamětníky vřele doporučuji.

namornice
07.03.2017 4 z 5

Taková Provensálaká encyklopedie podle Petera Mayla! Zábavné před-cestovní čtení. Právě procházím „provensálskou horečkou“ a už se teda dost těším na tu svou návštěvu jižní Francie!