Proroctví

Proroctví https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11779/proroctvi-11779.jpg 4 152 31

Začalo to náhodným setkáním se spolužákem v restauraci, který mladé archeoložce Francesce Monsantové pověděl o smrti jednoho z jejich společných přátel. Poté následovaly další hrůzné tragédie, které – jak si Frannie namlouvala – přece nemohly souviset s vdovcem aristokratického původu Oliverem Halkinem a jeho osmiletým synem Edwardem. To už se ale nový vztah Frannie k Oliverovi začal měnit v děsivou noční můru bizarních náhod a krvavého neštěstí. Pro Frannie najednou nebylo bezpečno ani v ulicích Londýna, ani v Oliverově venkovském zámku. Postupně však, jak se seznamovala s historii rodu i významností zdánlivých náhod, začala tušit pravdu. Přesto stále ještě nevěděla dost, aby mohla zabránit zlu, tvrdě zasahujícímu do životů všech, na nichž jí záleželo…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Prophecy , 1992


více info...

Přidat komentář

Mamka_cte
21.02.2024 2 z 5

Tohle bylo utrpení. Příběh vůbec nedokázal udržet mou pozornost a když už se něco dělo, tak to bylo zkráceně popsané. Škoda, autor nevyužil potenciál knihy.

Příběh se točí hlavně kolem postavy Frannie, která skoro celou knihu řeší jen své vztahy. Achjo. Ostatní postavy byly nezáživné. Až na Edwarda. Ten mě celou knihu držel v napětí.

Postupem v knize se lidem kolem Frannie začnou dít divné náhody. Ta s prstama a letadlem byla obzvlášť nechutná a hrůzná.

Konec byl uspěchaný a ta věc s bohem? Jsem ateista, ale taky to nikomu necpu.

Knize chyběla čtivost, napětí a pořádná akce. Do čtení jsem se musela víceméně nutit. Škoda. Na můj vkus podprůměr.

Dejnau
29.07.2023 4 z 5

Náhody neexistují a vše se děje z nějakého důvodu.. Příběh se mi moc líbil. Bohužel konec byl na mě moc rychlý a nezajímavý.


Luigi1
02.03.2023 3 z 5

Tento horor mě opět zklamal,měl bych se se bát ale skutek utek

danny_21
03.06.2022 3 z 5

Při hledání nějakého dobrého hororově laděného počtení jsem se nechal zlákat Proroctvím od pro mě doposud neznámého autora. Zahrávat si s spiritistickou tabulkou Ouijou při snaze ponoukat záhrobní entity ke konverzaci nebývá nejlepším nápadem a nejedem amatérský vyvolávač splakal nad výdělkem. I hlavní hrdinka Francesca měla společně s ostatními puberťáky podobnou myšlenku a po pár letech se jí do života vplíží ZLO. Vše začne setkáním se zchudlým šlechtickým vdovcem a jeho synem - rázem se milé Fran zapálí lýtka a už se pomalu vidí jako lady Halkinová a tak skoro první polovinu knihy toká s Olliem a pomalu zjišťuje, že se synáčkem není vše úplně v pořádku, protože v jeho blízkosti jde ostatním Homo sapiens místy o tělesné údy a nebo o samotný kejhák. Dá se říct, že mě to docela bavilo a přemýšlel jsem že tam snad vrazím čtyři kousky, ale to by nesmělo přjít chabé rozuzlení se všemocným křesťanským exorcistou, které to slušné představení shodilo na práh průměru ve stylu lepších fláků z edice Stopy Hrůzy. Škoda - 65 %

marketa9252
29.11.2021 5 z 5

Druhá kniha od tohoto autora.
Od půlky napínavé.
Jako při Srdíčku se mi tep nezvýšil.

jihej
30.05.2021 4 z 5

Napětí, tajemno, záhady, náhody - celkově velmi dobré a čtivé.

Romžiry
18.02.2021 4 z 5

Nechybělo napětí, pěkně napsané.

Mars333
18.05.2020 5 z 5

Spolu s Příšeřím, Srdíčkem a Posedlostí, u všech těchto knížek jsem si postupně uvědomil, že je mám načtené, za mých mladých let z knihoven. Nemůžu říct že bych hned od začátku byl nadšený, kniha se naopak občasně na začátku vlekla, ale jakmile jsem se dostal přes určité místo, můžu zkonstatovat že jde o jedno nejlepších duchařských děl, co jsem četl. Je plná napětí a nadpřirozena. S mrazivou a melancholickou atmosférou. Jedna z top knížek, tohoto autora.

MichelleS
15.05.2019 2 z 5

U hororu bych se chtěla bát. Bohžel víc než ponuré atmosféry nebo plíživého strachu si čtenář užije fádní omáčku a morbidní detaily řady "náhodných" úmrtí a nehod.

Cherryel
17.11.2018 2 z 5

Tak tahle knížka mě moc nenadchla, takový průměr.Chvilkami napínavá a chvilkami nudná, děj mě nedokázal udržet v napětí a v některých částech jsem jen odstavce projížděla očima, protože mě přijde opravdu zbytečné číst pomalu dvě strany jen o tom jak vypadá prostředí.A navíc , když už se tam něco dělo,autor to dostatečně nerozvinul a pochvilce děj jakoby utnul, asi aby jsme se moc nebály.Škoda no.

Metla
28.07.2018 2 z 5

Přebal knihy chrlí na čtenáře pochvalná superlativa o kvalitách "Proroctví", nenechte se však zmýlit lacinými reklamními kecy. Máme před sebou příběh o zlu, vyvolaném spiritistickou seancí. Není to zrovna originální, což mě ovšem trápilo ze všeho nejméně. Hlavní hrdinka první polovinu románu jen zamilovaně toká a přiměla mě pochybovat, zda do přebalu v knihovně nebyla někým škodolibým vložena kniha ze sekce harlekýnek. Archeoložka Frannie se zakouká do Olivera, ovdovělého šlechtice s poněkud zvláštním synkem. Kolem těchto postav postupně přibývá nešťastných náhod a nehod, někdo přijde o prstíčky, někdo o ručičku, někdo o hlavičku, životem si nemohou být jisté ani děti. Ovšem v rámci konečného rozuzlení působí veškeré tragédie dost samoúčelně, nemluvě o tom, jak mě otrávil závěrečný náboženský cirkus… Tahle relativně nudná varianta „The Omen“ mě zkrátka nenadchla, neuchvátily mě postavy, jejichž fyzickému popisu je věnováno víc péče než psychologické stránce, atmosféra rovněž stojí za psí pšouk a zápletka je banální až hrůza. Nejděsivější na tomhle hororu je to, jak bývá nadhodnocen. Z mého hlediska tedy pouhý slabší (pod)průměr. **

bekule
22.06.2018 3 z 5

Kniha se četla dobře, zajímavý tajemný příběh, okultismus, záhadné nehody,tajemno...jen tomu tak nějak chybělo napětí .

eraserhead
02.08.2017 4 z 5

Kdysi jsem od Jamese četl jeho Příšeří a moc mě to nevzalo. Přesto, když jsem pak narazil na dvě další jeho knihy, bez mrknutí oka jsem je koupil. A po čase sáhl k Proroctví. Možná pomohlo to, že jsem nic moc nečekal, snad proto, mě kniha rychle strhla. Výorně napsaný, chytlavý a přímočarý příběh, o kterém si dlouho nevíte co myslet a co z toho vyleze. Za velký klad považuji, že i když se to poté začne konečně rozplétat a všechny ty napínavé a atmosférické náhody zapadat do sebe a dávat jasný obraz, James udrží stopu tajemství a překvapení až do samotného konce. Tentokrát se mi totiž můj zvyk dívat se na poslední slovo v knize vymstil (proto, že mi díky němu byla odhalena důležitá pointa). Ale i tak velmi napínavý a poměrně slušně atmosférický příběh kombinující moderní horror s horrorem gotickým (respektive gotickou atmosférou). Do třetí Jamesovy knihy půjdu asi dost brzy.

PeM
24.07.2017 5 z 5

Jeden z mých oblíbených autorů opět nezklamal. Kniha se mi líbila, v určitých pasážích jsem měla "oči na vrch hlavy" (popisy "nehod", smrti..)..celkově jsem opět spokojená..

Kerberos
28.06.2017 5 z 5

Napínavé,duchařina mi nevadí,dobře se čte.

moudivlacek
21.06.2017 4 z 5

Opětovně skvělé čtivo - tajemno, okultismus, nevysvětlitelné záhady a otevřený konec skýtající naší mysli domyslet si všechno a nic.

zbožňuju_knihy
01.03.2017 5 z 5

Super! Miluju všechny jeho knihy!

Veeris
15.11.2016 4 z 5

Dokonalý autor, chtěla bych všechny jeho knihy. I když tohle dílo nebylo z úplně jeho nejlepších, tak vždy (i v tomto případě) má kniha něco, nad čím se zamyslím. Naprosto mě uchvacují jeho nadpřirozená témata. Tak jako naprosto nevěřím v boha, tak v nadpřirozené jevy, kterými se autor zabývá z velké části ano. Většinou mají logiku i vysvětlení. Kromě toho, ať už autor sáhne po jakémkoliv tématu tak se mu všechny povedou, horor, detektivka, sci-fi a další.. Knížky jsou vždy čtivé a nechybí akce a napětí.

pajulino.
27.05.2014 3 z 5

Nedalo mi to a musela jsem to dočíst ale většinou jsem to už ani nechtěla dál v tom pokračovat. Až tak moc mě to nenadchlo, proto dávám pouze 3 hvězdičky. :))

kneslova
28.04.2014 4 z 5

Je to dost horrorové a jak zde bylo napsáno, místy nechutné popisy násilností, což nemám ráda. Jinak to docela jde, jako film si to dovedu představit.

Štítky knihy

horory

Autorovy další knížky

Peter James
britská, 1948
1993  83%Příšeří
1994  83%Proroctví
1996  85%Srdíčko
1993  75%Posedlost
2020  79%Chci tvou smrt

Kniha Proroctví je v

Právě čtených1x
Přečtených218x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených6x
Knihotéce144x
Chystám se číst30x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x