Projekt Stvořitel

Projekt Stvořitel https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22324/projekt-stvoritel-22324.jpg 3 16 5

Thriller s prvky sci-fi sleduje pronásledování muže, snažícího se zabránit dokončení unikátní počítačové technologie. David Tennant, vystudovaný teoretický fyzik a uznávaný lékař a profesor etiky na univerzitě, se již dva roky na žádost samotného amerického prezidenta účastní v Severní Karolíně práce na přísně utajovaném projektu Stvořitel, jehož cílem je vytvoření superpočítače obdařeného umělou inteligencí. Ambiciózní vědecký pokus, financovaný státem, inicioval vlivný miliardář a je řízený Národní bezpečnostní agenturou. V posledních šesti měsících se u členů týmu, vystavených při snímání mozku pomocí magnetické rezonance silnému záření, začaly projevovat závažné neurologické potíže. David, trpící narkolepsií a podivnými halucinacemi, je nucen vyhledat pomoc renomované psychoanalytičky Rachel Weissové. Začíná se obávat o svůj život, když je jeho přítel a také účastník projektu, jaderný fyzik, nalezen ve své kanceláři mrtvý. Je přesvědčen, že byl zavražděn. Rozhodne se objasnit jeho smrt a odhalit tajemství kolem celého výzkumu. Společně s Rachel prchají před dokonale vycvičenými příslušníky bezpečnostních sil přes Tennessee, Washington, New York až do Jeruzaléma a odtud s pomocí Mossadu zpět do USA na vojenskou základnu v Novém Mexiku, kde se pokusí zmařit spuštění prototypu počítače, který může být zneužit jako nejdokonalejší zbraň a ohrozit celý svět.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The footprints of God , 2003


více info...

Přidat komentář

woita
28.10.2021

Pokud nás může umělá inteligence něčemu naučit, tak je to nejen o nás samotných, ale také o povaze Boha. Záběr této knihy jde trochu mimo zaběhnutý rámec, ve kterém se snaží počítačem řízené vědomí získat osud do vlastních rukou a snad i zničit lidstvo. Tato část příběhu jde trochu stranou při sledování toho, co vlastně stálo za vznikem tohoto vědomí. Sledujeme technickou cestu jak taková UI může vzniknout a psychologický aspekt umělého bytí. To, co začalo vcelku prostou a trochu záhadnou smrti, může vygradovat až na pomezí jaderného holokaustu, kdy jediný jedinec může odhalit pravou povahu vesmíru a Boha.

JosefKomensky
17.12.2019 5 z 5

Tahle kniha byla opravdu zajiimavaa, jak myslenkou tak zpracovaaniim. V podstate by si zaslouzila pokracovaanii. Moc se mi liibila postava Geli Bauer. Veriim, ze Geli a Godin by dokaazali spolu vytvorit mnohem zajiimavejsii Trinity nez s Rachel a s Davidem.

Ta kniha maa / mela obrovskyy potenciaal , skoda jen, ze mnoho hlubsiich myslenek se straacii pod naanosem akcnosti, nebo v intrikaach NSA, vlaady, ci Duo Bauer.

Naviic nekteree pozdejsii caasti knihy mi doslova a do piismene pripomiinajii Kyberiaadu Stanislawa Lemma hlavne tu kapitolu, kde dva konstrukteeri sestrojii nesmrtelnee kybernetickee zviire.

Kazdopaadne konec dobryy vsechno dobree. Svet je ted bohatsii o Jednu AI naviic. Ale pozor stavii se dalsii…...


kom72
02.12.2018 4 z 5

Po delší době kniha, která udržela moji pozornost až do konce. Zajímavé téma.

DickBach
16.02.2017 3 z 5

Na můj vkus příliš sci-fi, příliš mnoho šťastných náhod a vlastně i moc romantické. Nicméně myšlenka je zajímavá a možná by stála za přepracování pro.... méně vědecké publikum. :o)

dusaney
27.12.2011

Kniha vyšla v češtině roku 2005 v Knižním klubu pod názvem Projekt stvořitel.