Příšerná hostina

Příšerná hostina https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514779/bmid_priserna-hostina-6436823ddbb38.png 4 9 4

Strach, tajemství, hrůza a šílenství v české literatuře 14. až 21. století. Tato kniha je postavená trochu jako polemika. Horor v české literatuře si totiž nikdy nevystačil jen s žánrem prózy a časovým rámcem konec 18. a počátek 21. století, jak se traduje a jak o tom svědčí řada knižních publikací. Iracionální strachy a úzkosti, hrůzy a další hraniční stavy tady s námi byly samozřejmě od počátku: v písni, v básni, v legendě i morytátu, později v novinové zprávě; v literatuře vysoké i nízké, u Máchy a Erbena stejně jako v anonymním městském folkloru, ve středověkém popisu mučení nebohé panny i ve stručné referenci o spartakiádním vrahovi nebo vražednici s náklaďákem; prostě napříč širými lány fikce a non-fikce od nejstarších památek české literatury podnes. Kniha shromažďuje přes stovku textů nejrůznější povahy i umělecké, potažmo estetické kvality, a je tak v nejlepším slova smyslu quodlibetem. Ačkoli tu jistě není všecko, každý si může počíst dle libosti. Vytáhnout ze stránek svůj vlastní jedinečný horor. Zdůraznit strach, tajemství, hrůzu nebo šílenství, jak se komu líbí.... celý text

Přidat komentář

mnohoknih
19.11.2023 5 z 5

Jsem čtenář hororů - začátečník a tohle mi přišlo jako super nápad, jak získat trochu rozhled. A povedlo se. Je to vydařený průřez nejen horory, ale i strachem, tajemství, hrůzou a šílenstvím, jak se dozvíme hned na obálce. V díle se dozvíme i definici děsu a hnusu. Autor nám předkládá různé formy textu od básní, výstřižků z novin přes výňatky kapitol až po samostatné povídky. Najdeme zde notoricky známé, třeba Erbena, tak i neznámé, hodně staré i současné, třeba Stančík. Mě autor potěšil Viktorinem Kornelem ze Všehrd. Opravdu jsem si nemyslela, že kromě maturity ještě někdy na toto jméno narazím. Co je také hodno ocenění, že autor neupravoval češtinu. Takže nacházíme přechodníky i slova dávno vyhynulá, i taková, která jsem asi nikdy neslyšela, třeba strašidlice. No ano, žena od strašidla. A k tomu ty ilustrace! Obálka je fantasticky děsuplná a v knize to pokračuje. Obrázky jsou odporné, hnusné, strašidelné i hororové. Famózně doplňují text. Jediná drobná vada knihy je, že se nedá přečíst najednou. Nebo tedy dá, ale nevychutnáte si to tak jako když si ji budete dávkovat. Takže dávkujte a bojte se :-)

soukroma
08.09.2023 4 z 5

Pořádná všehochuť, od středověku až po dnešek - od děsivých pouťových hrůzných příběhů (jako černá kronika či true crime) až po ryzí moderní literární horory. Z těch nejstarších mne překvapila nejen tvorba notoricky známých spisovatelů, ale tvorba mnoho autorů (vedle pár anonymů) mně zcela neznámých.
Je toho v knize opravdu hodně, včetně vybíraných kousků z většího formátu, takže spíš než hororové počtení to beru jako zajímavý a poučný průřez tímto žánrem v našich končinách.


kuky921
01.07.2023 4 z 5

Ve sbírce jsou kromě klasiků jako je Karel Čapek, Otakar Batlička nebo Jakub Arbes i pro mě méně známí autoři jako Viktor Dyk nebo Harry Crasst. Sbírka je pěkná, některé kousky jsou velmi pěkné, některé jdou bohužel mimo mě.
Extra body bych dala za ilustrace - jak hned úvodní obálka, tak i ostatní kresby jsou úžasné...

Ditules
28.06.2023 4 z 5

Zajímavá sbírka strašidelné produkce - básně, novinové zprávy, časti románů, povídek, romanet... Ocení asi spíš odborná veřejnost.