Ve sladké tísni klína

Ve sladké tísni klína https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245671/bmid_ve-sladke-tisni-klina-sqk-245671.jpg 4 16 4

Antologie erotiky v české literatuře. Výprava za tématem erotiky napříč staletími - od počátků po rok 1989. Pouť začíná v polovině 14. století dramatickým Mastičkářem a končí texty, které vznikly těsně před "listopadovým uragánem". Povaha sebraného materiálu je různá, jako se různily doby, kdy jednotlivé příspěvky vznikaly. Čtenář objeví jak velké postavy dějin české literární erotiky (Jeník z Bratřic, K. H. Mácha, K. J. Obrátil), tak desítky autorů anonymních, zapomenutých nebo dosud neobjevených. Autorem osvětové předmluvy je esejista Jan Nejedlý. Kniha pojatá zábavným, nenuceným způsobem poslouží dobře k čtení, listování i snění v každém věku.... celý text

Přidat komentář

Romcha
19.11.2022 5 z 5

Velmi zabávané a poučné dílo a také nesmírně cenné dílo z pohledu vhledu erotiky v naší literatuře. Věřím, že čtenářům pomůže přítomnuá kniha, která předvádí lidskou sexualitu jako nedílnou součást zdejšího umění a kultury od středověku po dnešek, otevřít oči. Ty ostatní pak jistě pobaví a možná i poučí.

Afilada
22.09.2020 5 z 5

Čtenářské pohlazení, které mne provázelo po nejtěžší dny covidové karantény. Gratuluji autorům, jsem díky nim na českou literaturu ještě pyšnější, než doposud.


Richard Hrob
30.09.2019 5 z 5

No, co bych tak napsal. Tahle antologie má jistě svoje místo v hodnocení čí jiném nazírání na literaturu jako takovou. Téma sexuality či erotična k literatuře prostě patří. Velmi vysoce hodnotím práci autorů, ktěří neváhali navštívit spoustu archivů a ,,vyštrachat" i práce velmi staré. Literární témata a archetipy je třeba brát dohromady. Jako jeden celek a tam, (bohudík) patří i tohle (zpracované, a myslím že velmi dobře) téma. Formou teorie, či historického náhledu by dle mého názoru měla být opatřena každá antologie, či sborník. Za mne jasných 5*.

nokid
01.09.2016 4 z 5

Autoři ani tentokráte nezklamali.