Principy českého ústavního práva

Principy českého ústavního práva https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348590/bmid_principy-ceskeho-ustavniho-prava-ocb-348590.jpg 5 16 2

Přidat komentář

jakub2199
15.04.2019 5 z 5

Monografie na téma ústavním principů v českém právu. Studijní pomůcka nebo čtení k doplnění vědomostí. Sám se nemohu rozhodnout. Čtivost a přístupnost podané látky je rozhodně ku prospěchu, ale systematizace textu by mohla být o chlup lepší. Vzhledem k složitější materii ústavního práva by myslím lepší vizuální systematizace textu pomohla. Možná náhodou, možná ne kniha připomíná (formátováním textu) Ústavní právo od Prof. Pavlíčka. Inspirací by mohla být učebnice Římského práva od tria Kincl, Urfus, Skřejpek, která je vynikající učebnicí. To mě ovšem vrací zpět k úvaze, zda šlo o učebnici nebo doplňující text. Kloním se spíše k druhému a proto jsem tak knihu četl. V tomto ohledu musím rozhodně pochválit. Autor obsahuje téma dostatečně široce a dokonce se ke konci pouští do výkladu Evropského a Mezinárodního práva, pro dokreslení a dovysvětlení určitých mechanismů ústavního práva. Určitě stojí za prostudování.

martina2704
10.01.2017 5 z 5

Četla jsem to jako přípravu na zkoušku z ústavního práva (takže spíše z povinnosti), ale ve výsledku mě tahle publikace dost bavila. Wintr se v jednotlivých kapitolách zabývá nejrůznějšími aspekty státu, výklad doprovází úryvky z judikatury Ústavního soudu, vše je velmi přehledné, čtivé a hlavně dobře vysvětlené. Něco málo přes 200 stran je sice poměrně malý rozsah na pojednání o principech ústavního práva, ale Wintrovi se povedlo osvětlit vše důležité, aniž by trpěla obsahová rovina, zkrátka všechno podstatné zde najdete.