Princezna holubice: Sedmdesát sedm pohádek z Moravy a Slezska

Princezna holubice: Sedmdesát sedm pohádek z Moravy a Slezska https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99018/bmid_princezna-holubice-sedmdesat-sedm-p-Xsb-99018.png 4 21 9

Obsahuje klasické známé i méně známé pohádky - sedmdesát sedm pohádek z Moravy a Slezska. Identifikační číslo tohoto vydání knihy je 47-002-81 . Soubor přibližuje v pohádkách nejrůznějších žánrů tematické bohatství moravských a slezských pohádkových látek. Neopomíjí sice pohádky klasické, avšak důraz klade na pohádky novější a nejnovější, a to zejména na ty, které bezprostředně navazují na lidovou tradici.... celý text

Přidat komentář

markulina711
07.12.2023 3 z 5

Erben ani Němcová to není. Pohádky mají v podstatě stejný základ, jen variují prostřednictvím jiných postav,případně prostředí známé vzorce. Už jen kvůli tomu je to zábavné čtení. Trochu detektivní práce pro pozorné děti.

Hani77
22.06.2021 3 z 5

Kniha se nikdy nestala mojí oblíbenou. Četla jsem ji asi jen jednou, rozhodně je v bezvadném stavu, jako nová, na rozdíl od mých "oblíbenců", které jsem vytahovala z knihovny při každé nemoci.


jaroiva
04.06.2021 5 z 5

O Placuškovi. To je nej pohádka mého dětství :)

petraj30
04.04.2021 3 z 5

Už jako malá jsem si v téhle knize značila pohádky, ke kterým se ještě vrátím, později jsem zavrhla i některé kladně označené. Některé se vážně nedaly ani číst. Ano byly to jiné pohádky, možná někomu přinesly nevšední zážitek a oživení, nicméně já asi zůstanu u těch svých klasických. Dětem se líbili jen obrázky, které mají takový starý večerníčkovský styl. Jak by taky ne, když knihu ilustroval Radek Pilař. A z těch mých kladně označených pohádek se jim líbilo jen pár a to jsou hlavně ty, co jsou podobné těm našim klasickým oblíbeným. Je to psáno trochu jiným jazykem a nad některým výrazem jsem si lámala hlavu i já:-). Je to tak půl napůl, ale když už člověk neví, co by dětem četl vezme za vděk i touto knihou.

téravokudlaná
05.02.2021

Nejsou v ní úplně nejznámější pohádky, ale to vůbec ničemu nevadí:-)

draka
31.08.2020 5 z 5

Nejsou to klasické pohádky, jak je známe od Němcové nebo Erbena, ale jsou to krásné pohádky a umocňují je krásné ilustrace, a já mám k pohádkám pohádkový vztah.

nicolettkaa
22.02.2018 3 z 5

Sbírka pohádek Princezna holubice nepatří určitě mezi top, ale najde se v ní několik kvalitních pohádek, které si dovedu představit i převedené na filmová plátna. Některé jsou pak trochu slabší a u některých jsem si říkala, zda tohle opravdu někdo čte dětem.
Po přečtení několik pohádek se děj začíná hodně opakovat, takže už pak přestávají i bavit. Knihu jsem kupovala kvůli ilustracím Z. Pilaře a to je také jediný důvod, proč zatím zůstává v mé knihovně :)

Jitka_Roškotová
04.02.2017 3 z 5

Princezna holubice je souborem moravských a slezských pohádek,které vychází z místní lidové tradice. Naprostou většinu těchto příběhů jsem neznala, nebo alespoň ne v té podobě, v jaké se tady objevují. Pro děti jsou některé pohádky hůře pochopitelné a je potřeba hodně vysvětlovat. Knížka není vůbec špatná, ale k našim nejoblíbenějším asi patřit nebude...

nerusa
19.05.2014 4 z 5

Ty úplně nejznámější pohádky tu nenajdete (snad kromě Budulínka a Perníkové chaloupky), ale to vůbec nevadí. Pohádek je tu přehršel dlouhých i krátkých, i pár pohádek ve verších tu najdete. Některé nářeční termíny budete muset svým dětem povysvětlovat, u nás to byla třeba "roba".