Poslední poklona a jiné příběhy / His Last Bow

Poslední poklona a jiné příběhy / His Last Bow https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24881/posledni-poklona-a-jine-pribehy-24881.jpg 5 46 5

Dvojjazyčné vydání s komentářem obsahuje tři klasické případy detektiva z Baker Street: Voják bílý jako stěna, Vznešený klient a Poslední poklona. Pro mírně pokročilé.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Garamond
Originální název:

The Cases of Sherlock Holmes


více info...

Přidat komentář

xulij01
14.07.2023 4 z 5

Velkou výhodou je, že v zápatí stránky bývají vybraná anglická slovíčka či fráze s jejich překladem do češtiny. U některých je uvedeno vysvětlení významu i v angličtině, případně je ukázána vzorová věta, kde je dané slovíčko použito. Na jedné stránce jsou obecně takto vysvětleny tři pojmy. Jinak se jedná o anglicko-český zrcadlový text (nezkrácený). Knížka obsahuje celkem tři povídky. První nelze označit za detektivní, je to víceméně vyprávění, které je z mého pohledu pokažené závěrem, Holmes byl v přestrojení a mohl (měl) tak i zůstat, ale naprosto nelogicky se dá poznat. Nejzajímavější mi přišla třetí, té se nedala upřít originalita.

ElfkaEleanor
23.03.2016 5 z 5

Další z dvojjazyčných vydání. Opět tři povídky, které se čtou, byť v angličtině, skoro sami vzhledem k výběru a překladu složitějších slovíček a frází. Jediné, co považuji za slabinu, jsou občasné gramatické chyby a překlepy v českém překladu. Nahlédla jsem do něj párkrát a pokaždé jsem na něco narazila. Nicméně nechci tu hodnotit český překlad, ale originální anglické povídky A. C. Doyla a ty jsou za plný počet hvězd.


PatrikDi
13.10.2013 5 z 5

Jedna z mála knih, kterou jsem v dětském věku četl s úžasem a nadšením. Detektivní povídky jsou zpracovány velmi mistrně. Autor nám předkládá poutavé příběhy, při níž chce, aby se i čtenář zapojoval do zápletky. Pokoušel se nejen naslouchat, především přemýšlet nad pozoruhodou osobou, S. Holmesem jeho nenahraditelným společníkem Dr. Watsonem. Děj nám nejen ukazuje dobu a atmosféru, ve které vznikal i myšlení nepřátel této dvojice. Je to pouť po horách a nížinách přetvářky, lsti, úskoku, vražd. Asi na tom bude něco pravdy, jestliže se spisovatel pouští do detektivních, špionážních románů, musí mít buď bujnou představivost anebo znát postupy vyšetřovatelů. A. C. Doyle byl člověk s bystrým vnímáním a střízlivou myslí, zanechal nám opravdu nestárnoucí příběhy.

mgeisselreiter
24.02.2013 4 z 5

Tři ne příliš dlouhé povídky jsou asi trochu netypické. První s názvem Poslední poklona je více politická - protiválečná než zajímavá a záadná. Druhou povídku Vznešený klient vypráví Watson a také není kdovíjak záhadná a zajímavá. Poslední povídku Voják bílý jako stěna vypráví sám Holmes a Watson zde vůbec nevystupuje. Tato povídka už je poutavější a zajímavější. Celkově kniha dobře provedená, anglický text se spoustou vysvětlivek. 70% a 4*. 24.2.13.

Jíťa
30.11.-0001 4 z 5

Čtyři hvězdičky za nepříliš povedenou povídku Poslední poklona.