Podpis štyroch

Podpis štyroch https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106295/podpis-styroch-the-sign-of-four-106295.jpg 4 111 13

Podpis čtyř je po Studii v šarlatové druhou autorovou novelou, v níž se objevují postavy Sherlocka Holmese a doktora Watsona. Tajemný a spletitý případ je tentokrát okořeněn hledáním pokladu indického rádži a vychytralým a zákeřným protivníkem. Navíc zde doktor Watson potkává svou budoucí ženu.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Petrus
Originální název:

The Sign of Four , 1890


více info...

Přidat komentář

Hani77
06.09.2023 4 z 5

Zajímavý příběh. Vzhledem k tomu, že jsem nejdřív viděla film, nebyl pro mě děj tak napínavý, ale četlo se to hezky. Překvapilo mě, že doktor Watson zde objevil svoji ženu. A také závislost Sherlocka Holmese.

konicekbily
19.03.2023 5 z 5

V pořadí románem číslo dvě nám hrdina předvede, jak je jednoduché se pomocí dedukce dobrat správného řešení - byť příčiny jsou hodně vzdálené časově i prostorově. Na stará kolena se snažím přečíst všechny autorovy knihy o Holmesovi.


Criosphinxx
28.02.2023 4 z 5

Znamení čtyř… nebo spíše “Podpis čtyř” je detektivka, která se motá kolem ztraceného pokladu. Není to hledání pokladu ve stylu Indiana Jonese, ale i přesto třeba scénka na lodích na mě působila dost akčně a dobrodružně. Ostatně Doyle prostě umí psát detektivky a dobrodružné příběhy - to už dávno víme!

Ačkoliv zde někdo hledá truhlu, někdo hledá řešení případu, tak Watson najde to nejcennější co mohl. Trochu mě zarazilo, že Sherlock taky našel něco (co se netýká případu) a to chvilkovou úlevu v podobě píchání kokainu.

Opět zamotaný příběh a ve finále je super si pak udělat rekapitulaci, protože ono to do sebe vážně vše hezky zapadá a já jen vždy žasnu nad tím jak promyšlené to autor měl a jak na to sakra ten Holmes mohl přijít už v polovině knihy!

puczmeloun
27.08.2021 3 z 5

Zdánlivě to má vše potřebné. Exotika, záhada, historie, podivné listiny, zvláštní lidé, smrt, vtip i láska... Jenže ono tajemné se odhalí relativně brzo a překvapivě velkou část knihy už víme, o co vlastně jde. Potřebné detektivní napětí tak zmizí, zájem čtenáře opadá a zbytek textu zabírá exhibice Sherlocka Holmese spolu s rozvedením dávné historie. Není to špatné, ale už to za desetiletí od vydání dosti zestárlo. Ostatně závěrečná citace mluví sama za sebe...
„Všechnu práci jste v téhle záležitosti udělal vlastně vy. Já při tom získal ženu, Jones si vysloužil ostruhy - co proboha zbývá vám?“ „Mně,“ řekl Sherlock Holmes, „pořád ještě zbývá lahvička s kokainem.“ A natáhl po ní svou dlouhou bílou ruku.

Kontryhelka
12.01.2021 5 z 5

Opět další a vynikající román se Sherlockem. Všechny příběhy a povídky jsou výborné, čtivé a nějaké to překvapení je vždy jako pěkný bonus.

mia.com
23.11.2020 4 z 5

Celkem svižný a napínavý příběh s mým oblíbeným Sherlockem. Co dodat :)

mik123
12.10.2019 4 z 5

Kniha Podpis čtyř je detektivka, která vypráví o pátrání Sherlocka Holmese a osudu pokladu indického mahárádži. Vypráví o zradě a pomstě, která vyvrcholí ve vraždu. V příběhu se projeví úžasné detektivní schopnosti a inteligence Sherlocka Holmese. Ale nakonec je snaha získat poklad marná a poklad skončí navždy ztracen na dně řeky.
Doktor Watson, který celý příběh vypráví, popisuje svého přítele Sherlocka Holmese jako velmi bystrého, energického a inteligentního člověka, ale v některých chvílích se projevuje Sherlockova arogance a sebestřednost. Sherlock také odsuzuje vše, co se týká citů, a vše, co se neřídí logickým myšlením.
Kniha se mi líbila, příběh byl zajímavý a plný zvratů. Líbí se mi postavy a jejich kladné i záporné vlastnosti. Přijde mi úžasné, že někdo dokáže vymyslet způsob řešení takové situace.

E.Hyde
12.08.2019 5 z 5

Nadcasove cteni.. :) Sherlock
nikdy nezklame.

Banny_L
06.04.2019 3 z 5

Souhlasím..jediné překvapení je ten kokain, jinak..bohužel po dlouhé době jsem se opravdu nudila :(

Kerberos
14.09.2018 4 z 5

Dobrá detektivka ve starém stylu,Sherlock Holmes je velmi rozporuplná osobnost,kokain,morfium různé vize.
Doktor Watson je jeho protipólem,kolikrát si říkám jak se ti dva můžou snést.

85098211
18.03.2018 5 z 5

Za mě jeden z těch zajímavějších případů, hlavně kvůli dobrodružnému námětu hledání pokladu ;-). A jako obvykle výborně napsané.

mazlak
18.01.2017 3 z 5

Detektivka ze starých časů. V této době snad měli i zločinci svou čest. Ale překvapivé je, že Sherlock užívá kokain.

ber-tram
17.06.2016 3 z 5

Před 125 lety musela kniha explodovat, dneska příjemně zavání starými uspořádanými časy, kdy »zlo« umí čestně uznat převahu chytřejšího »dobra«. Výchovná četba to moc není, protože Holmes je zatvrzelý kokainista, a politicky korektní také ne, protože jak tehdy Britové mohli smýšlet o jiných národech?!
Žil jsem v domnění, že se tenhle případ kdysi objevil jako kreslený ve Čtyřlístku, ale asi neobjevil; pro občerstvení paměti viz bezvadné https://www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty/sherlock-holmes/ctyrlistek/?knihovna= 29/16