Příběhy řecké filozofie

Příběhy řecké filozofie https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470361/bmid_pribehy-recke-filozofie-Obr-470361.jpg 5 39 5

Dotisk v roce 2006 pod stejným ISBN. Již jste někdy drželi v ruce knihu, podle níž se můžete připravit na zkoušku na vysoké škole a která je zároveň stejně zábavná – a možná i zábavnější – než nejlepší humoristické romány? Pravděpodobně ne, nyní však máte konečně příležitost. Příběhy řecké filozofie přehledně shrnují vývoj řecké filozofie ve vrcholném období od Sókrata po Plótína, přehled jednotlivých škol a myslitelů je však zastřešen líčením jejich barvitých životních příběhů a znamenitě vypointovanými charakteristikami doby a lidí. A to vše je navrch okořeněno volně vloženými intermezzy s autorovými analýzami napolitánství specifického životního stylu italského jihu. Kromě vrcholného období řecké filozofie zpracoval Luciano De Crescenzo obdobným způsobem i filozofii předsokratovskou, středověkou a moderní.... celý text

Literatura světová Filozofie
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Storia della filosofia greca. Da Socrate in poi , 1986


více info...

Přidat komentář

KITT
13.02.2023 5 z 5

Tato kniha se velmi dobře četla. Dalo se zde dozvědět spousta zajímavostí o životech velkých řeckých filozofů. Autor zde doplňoval i své vlastní poznámky či od jiných historiků. Kniha si zaslouží pět hvězdiček.

Precim
04.10.2019 5 z 5

Příběhy řecké filosofie byly skvělým počtením. Dostalo se mi skrz ně cenných základů nejen řecké filosofie, ale filosofie obecně. Kniha je napsána poutavě a jednoduše a tak není těžké, i pro laika jako jsem já, pochopit základní myšlení starých Řeků. A hlavně: Nejde jen o suché popsání filosofických systému; dílo je zpestřeno poučnými příhodami, které zažívali první filosofičtí velikáni.

V mé nejoblíbenější historce vystupuje slavný řecký kynik Diogenes. Ten žije skromným životem, ve kterém se zaměřuje především na svého ducha a odpoutává se od všeho materiálního, od pudů a od emocí. Proto není nijak zvláště zaujmut, ani když se před ním objeví sám Alexandr Veliký. Jejich pohledy se setkají a vojevůdce, který poznal s kým má tu čest, se otáže: "Co si přeješ?!" Diogenes pohlédnuv na něj lhostejným (možná i trochu otráveným) pohledem odpoví: "Ustup mi ze slunce!"

Po některých příbězích mi však vyvstala otázka, má-li opravdu filosofie takovou sílu. Například Sokrates před vykonáním rozsudku smrti nejenže klábosí se svými přáteli, on vypije číši bolehlavu s takovým postojem, jaký mám já, když jdu na toaletu. Samozřejmě nepochybuji o tom, že síla osobnosti všech řeckých myslitelů v těchto příbězích je umocněna jakýmsi zbožtěním, kterým si prošli prostřednictvím pisatelů příběhů.
Avšak má opravdu sám způsob myšlení a síla vůle opravdu moc pozvednout se absolutně nad strasti světa?

Co mě hlavně díky příběhům zaujalo, je výjimečnost řeckého myšlení a kultury. Podle ní je nejdůležitější v našem životě starost o naši duši. A překvapuje mě, kolik způsobů hygieny duše Řekové praktikovali. A jak to vypadá, tak si ty metody často ze své podstaty odporovaly.

Upřímně trochu jsem v rozpacích z toho, že někteří našli (nebo tvrdili, že našli) naplnění života v materiálních slastech (např. kyrenaici). Zrovna tuto filosofickou školu bych osobně odsoudil jako výplod šílence, který se prosadil, jen protože byl první, který prosazoval tento typ smýšlení.

Do života si z knížky odnáším povzbuzení do přemýšlení o všem kolem. Chci se divit krásám tohoto světa, a snažit se o to, co může neobdivovat jen hlupák. Chci se snažit hledat a najít Dobro.
"Ten, kdo ví, co je správné, také správně činí." - Sokrates


mane.n
15.02.2014 5 z 5

Výborná kniha, škoda, že jsem o ní nevěděla před zkouškou...

krizek
27.08.2012 4 z 5

Kniha italského spisovatele o řecké filozofii se mi velice líbila. Autor dílo prokládal historkami i ze svého života, snažils e, aby čtenář každého filozofa, či filozofickou školu pochopil, nezabýval se nepodstatnými údaji, věnoval se jen tomu, co je opravdu důležité a zajímavé. Vždy na začátku každé kapitoly popsal filozofův život, kde se narodil, kdo byl jeho rodiči, či čím se zabýval před filozofií. Používal také hodně poznámek z primární literatury, či od jiných historiků. Častý byl například řecký historik a vzdělanec Diogenes Laertios a jeho dílo Vite dei filosofi. Také samozřejmě používal díla filozofů, o kterých píše. Jediné, co bych této knize vytkla je to, že poznámky byly na konci a tím pádem se hůř hledaly a přetáčely. Ale tak to je skoro vždy a není to chyba.

Lusinkaoko
07.03.2012 5 z 5

Pro zkoušky na vysoké škole se z téhle knihy asi moc nenaučíte, každopádně je napsaná poutavě a zajímavě, ne moc složitě, ale poučitelně. Moc se mi líbí a doporučila bych ji :-)