Příběhy Pata Hobbyho

Příběhy Pata Hobbyho https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/216477/mid_pribehy-pata-hobbyho-216477.jpg 4 98 21

Soubor povídek spojených postavou hlavního hrdiny vytváří životní příběh scenáristy Pata Hobbyho, kdysi slavné osobnosti hollywoodského filmového světa. Povídky jsou silně autobiografické, autor do nich promítá své životní zkušenosti, pozvolný sestup až ke konečnému živoření.....

Literatura světová Povídky
Vydáno: ekniha , Naše vojsko
Originální název:

The Pat Hobby Stories , 1941


více info...

Přidat komentář

Kochy84
25.03.2024 3 z 5

Cca deset let zpátky jsem slyšel rozhlasovou adaptaci téhle knížky s Václavem Postráneckým v roli Pata Hobbyho. A bavila mě. Dokonce tak moc, že jsem do své běžné mluvy zařadil několik "hlášek" té tupoučké herečky, co se nikdy nenaučila správně anglicky a vystačila si se dvěma větami "myslím, že je to báječné" a "musím teď odejít". A když mi jedna nedaleká knihobudka přihrála útlou knížečku s povědomým titulem, neváhal jsem ani na vteřinu.
Po přečtení musím bohužel konstatovat, že podobně jako v případě Haileyho Letu do nebezpečí udělali čeští rozhlasáci z průměrné až podprůměrné knížky klenot.
Ono to teda není úplně zlé, ale povídky jsou dost krátké a Fitzgeraldovi navíc dost místa zabírají různé popisy, vzpomínání, nicneříkající a nikam nevedoucí historky a dost často se stane, že se pointa jaksi nedostaví. Podle doslovu byla knížka psaná na úplném konci FSF života a vycházela původně jako časopisecké příspěvky jednou za týden. Možná, že kdyby dostal od vesmíru trochu víc času, mohl si s nimi před souhrnným vydáním dát trochu větší práci a nemusel to nechat až na zaměstnance Českého rozhlasu na začátku devadesátých let.
Ale klidně si to přečtěte, zvlášť jestli vás podobně jako mě nebaví válečné knížky a potřebujete si splnit výzvu, tahle knížka se za války odehrává, akorát to v Hollywoodu vnímají tak, že do každého filmu musí naroubovat někoho kdo jde válčit do Tichomoří nebo do Evropy.. Ale já bych si to uznal.

Chesterton
30.08.2022 2 z 5

Odvrácená tvář nejen Hollywoodu. Vyloudí nahořklý úsměv na tváři. Krutý zářez do duše jak píše 1amu :o)
Poslouchala jsem cosi zkráceného a papírová kniha hned putovala do kontejneru na papír. Na toto je mého času trochu škoda, ale audio bylo zkousnutelné při práci na zahradě. . .
Nejlepší asi byla 'Za pokus to stálo'
Ztracená generace zkrátka není moje miska polívky :o)
3/2


JancaMia
12.07.2022 4 z 5

Tohle byla jízda, krásné čtení o hajzlikovy které točil prachy a střídal ženský.

Melanka
06.01.2022 4 z 5

Hodně nesympatický hrdina je Pat Hobby, přesto docela milé čtení.

1amu
22.10.2020 4 z 5

Když nám opět zavřeli knihovny, nastala možnost porozhlédnout se v té naší domácí . Máme-li štěstí, občas se stává, že narazíme na poklad. To je případ této nenápadné knihy povídek, které nás provází celou knihou.
Hlavní postava se jmenuje Pat Hobby. Stačil mít v krátké době tři manželky, prošustrovat vilu s bazénem, k tomu hodně peněz v dostihových sázkách a ještě více v alkoholu.
Nejde o kladnou postavu. Je to vyčuraný hajzlík, svým způsobem někdy dost sebevědomý se vzácným darem "oblbnout" filmové producenty, když jim vnutí za pár $$$ návrh scénáře. Tedy to co dělal v éře němého filmu. Ale máme film se zvukem a s tím se Pat nedovede vyrovnat.
Děj připomíná zlomky neúspěšné poslední životní etapy autora, jde o cosi jako závěrečnou zpověď a krutý zářez do jeho duše.

laurs
16.07.2020 5 z 5

Pozoruhodná to kniha.
Když jsem (a už je to dávno) poprvé vzala do ruky Starce a moře, jediné, co jsem z toho byla schopna vytáhnout je to, že je to prostě o starém rybářovi, co už svými metodami nestačí mladým. Tato sbírka povídek má podle mě velmi podobný motiv. Pat Hobby lpí na své slavné minulosti a na dobách němého filmu. Ale situace už je jiná. Ač povídky jednotlivě jsou relativně humorné, sbírka celkově (i se znalostí Fitzgeraldova života a jiných jeho děl) působí neskutečně smutně.
Jako Gatsby začínal nově poznaným štěstím Nicka a objevováním krás New Yorku v podobě večírků, bezstarostného mladí a bohatství a končil pohřbem Gatsbyho, na který se nikdo z jeho "přátel" nedostavil, tady F. Scott úplně přeskočil tu část, kdy se má hrdina dobře a rovnou pociťujete zoufalství někoho, kdo už dávno nežije ten velkolepý americký sen.

MOu598
10.06.2020 4 z 5

Takové krátké příběhy - jednohubky. Skoro všechny se mi líbily - sladko-kyselé, možná spíš hořké. Všechny o tom, co uvádí Citát:
"...nejdrahocenější z hollywoodských snů: příležitost."

AlLois
28.05.2020 3 z 5

V podstatě lze souhlasit se zdejším hodnocením. Nejde o žádné veledílo jakým je třeba Velký Gatsby, v podstatě jde jen o obyčejné povídky, které jsou sice zajímavé jak zasazením do Hollywoodu, tak i tragickou (snad až směšnou) postavou Pata Hobbyho, ale velmi rychle vyšumí z hlavy.

Pavlaj
07.10.2019 5 z 5

Povídky samotné by mě asi neuchvátily, nebo bych je brala jen jako humornou výplň do autobusu. Jenže v kontextu Fitzgeraldova života získávají na významu - teprve, když si čtenář uvědomí, jak autobiografické jsou a jak moc se autor bál podobného konce... Z toho mrazí. Fitzgerald zemřel v padesáti, jako alkoholik a v mnohém podobný Patu Hobbymu, přitom dnes ho řadíme k nejvýznamnějším angloamerickým autorům.

goofinkaa
10.07.2019 2 z 5

čítala som v metre cestou do práce, príbehy som po dočítaní aj hneď zabudla, vobec ma to nechytlo..

Libušš
01.07.2019 2 z 5

Kniha, která je originální a osobitá, leč dějem obyčejná. Sem tam dlouhá, nudná/zbytečná souvětí, která ale do knihy zapadají. I přes to, že jsem očekávala od autora něco jiného, mě kniha nezklamala.
Řekla bych, že může být pro někoho kniha nudná - já sama jí četla poměrně dlouho, ale opět - na relax, dobrý.

kuruteku
21.01.2018 5 z 5

Zasazením do kontextu Fitzgeraldova života získává kniha ještě více na váze. Kdo z nás někdy nebyl dole, bez nápadu, s obavou, že takhle už to zůstane na věky, kdo nikdy neměl pocit, že se může malinko podepsat pod cizí dílo, přiživit se na něčí slávě, ... Až tak veselé čtení to není, i když i humoru, mnohdy nechtěného hlavní postavou, je tam dost. Pro mne překvapení a asi toho přečtu od autora více, i když doba i prostředí mým není.

historikola
05.07.2017 5 z 5

Pěkný životní příběh Pata Hobbyho. Prostě jiná doba. Ale když se to vztáhne na dnešek tak je to stejné. Krásně napsaný příběh vzestupu i pádů v životě. Je jasné, že je to povídka takže příběh byl kratší. Ale i do tak málo stránek se podařilo nacpat hodně děje. Děj se sice ponurý, ale občas se najdou pasáže, kdy se člověk musí smát jak Pat Hobby s každým vyčůrá a snaží se ohnout životní zákony ve svůj prospěch. Nemáš práci ....tak dopíšeš pod scénář svoje jméno.... nemáš kde spát....projdeš ateliéry a najdeš gauč, nemáš jídlo.... buď se připleteš na natáčení a tam sníš co je k mání nebo si jdeš půjčit ke kolegům, které ani pořádně neznáš pět dolarů. Prostě i když je to kratičká povídka tak je pořád platná své době v každém následujícím roce od vydání.

Naoki-Keiko
30.05.2015 4 z 5

Toto dílo se mi naskytlo v novinách a já si myslela, že jde o nějaké lehké čtení, povídky mi zabraly jedno odpoledne na koupališti, příjemná četba vhodná na léto :)

marvan00
10.03.2015 5 z 5

Sbírka povídek původně vycházejících časopisecky, dnes jsou považovány za brilantní ukázku toho, jak psát povídky. Fitzgerald je psal na zakázku a zřejmě jim sám nepřikládal nijak velkou váhu. Plně doceněny byly až s odstupem času a dodnes překvapují svým nadčasově úsporným stylem.

lushi
18.12.2014

do šaliny na cestu do práce dobrý...

Pat Hobby je fakt zoufalec. Příběhy mi nepřišly tragikomické, spíše jen tragické, moc často jsem se při četbě nebavila. Častěji jsem pociťovala smutek a takovou divnost a trapnost...

Kabátice
22.10.2014 4 z 5

Pat Hobby je sice zoufalec, ale příběhy jsou mile úsměvné.

Jana_Z
17.06.2014 4 z 5

Líbí se mi, jak je kniha napsaná. Vzhledem k tomu, kdo je její autor, to ani jinak není možné. Ale téma mě moc neoslovuje a tak dávám čtyři hvězdičky.

Skjaninka
08.06.2013 3 z 5

Starnúci scenárista Pat Hobby, vyžitý, bez nápadov aj peňazí len prežíva a snaží sa udržať vo filmovom štúdiu aj za cenu toho, že každému je len na posmech. A musím priznať, že aj mne šiel na nervy. Priemerná kniha.

milll
05.11.2012 4 z 5

Je to vtipná a dobře napsaná kniha. Nemohu jí nic vytknout, ale přesto mi tam něco chybělo, a proto dávám jenom 4 hvězdičky.