Velký Gatsby / Poslední magnát

Velký Gatsby / Poslední magnát https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50218/bmid_velky-gatsby-posledni-magnat-4Iz-50218.jpg 4 347 42

Velký Gatsby (1925), vrcholné dílo z dob největšího flámu v dějinách USA, který Francis Scott Fitzgerald označil za „jazzový věk“ a sám do něj vydatně přispěl mnoha soukromými improvizacemi a pocity „ztracené generace“, přináší milostný příběh z lepší společnosti. Selfmademan Jay Gatz řečený Velký Gatsby i krasavice Daisy Buchananová však v éře prohibice do těchto sfér pronikli každý po svém a podobně se vyrovnávají i s novým životním stylem a břemenem americké „nevinnosti“. Nesoulad v jejich představách je leitmotivem románu, jenž přezkoumává romantický ideál mámivého „zeleného světla“ oné „budoucnosti, jež před námi rok od roku ustupuje“ a posléze ho nemilosrdně obětuje na oltář mýtu o věčné lásce. Fitzgeraldovo působivé zpracování meziválečné podoby amerického snu je v této edici doplněno nedokončeným románem Poslední magnát (1941), ve kterém se téma hledání, úpadku a pádu rozvíjí v atraktivních kulisách hollywoodských filmových ateliérů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Great Gatsby


více info...

incognit
incognit
13.02.2024 4 z 5

Velkého Gatsbyho jsem nějak dlouho odkládal. Pročetl jsem si ho až na začátku 90 let a okouzlil mne. Krásná práce s vedením příběhu, hezké charakteristiky postav, popisy prostředí i líčení situací, bohatý jazyk, chytře strukturovaný text a výborně zachycená atmosféra jednotlivých scén i doby jako takové.

adabraz
adabraz
01.10.2022 5 z 5

Velký Gatsby je pro mě srdcovka. Miluji dobu v které je celý děj situovaný i charakteristika všech postav. Konec mě překvapil, rozhodně si ji někdy přečtu znovu.


lukaskmn1
lukaskmn1
11.02.2022 5 z 5

Naprosto geniální.

Marianna496
Marianna496
29.01.2021 4 z 5

príjemné čítanie také skôr ženské...veľmi dobre vystihnuté ako sa v jednej sekunde človeku zrúti svet.Aj Posledný magnát sa mi páčil - škoda že je bez konca.

radusak9806
radusak9806
02.07.2020 3 z 5

Velkého Gatsbyho jsem prelouskala hned. Skutečně mě to bavilo a nemohla jsem se i přes znalost filmu od příběhu odtrhnout.
Poslední magnát už pro mnou malickost byl o poznání horší. Nebavilo mě to, nerozuměla jsem tomu a celkově tam chyběla ta jiskra.

pismenkovyJoe
pismenkovyJoe
10.01.2020 3 z 5

Musím se připojit k ostatním, Velký Gatsby byl báječný příběh který sem si užil i přesto, že už ho znám z filmu, Poslední Magnát mě ale bavil méně. Je veliká škoda, že Fitzgerald tohle dílo nestihl dokončit, potom by bylo možná skvělé.

Borboleta
Borboleta
30.12.2019 3 z 5

Velký Gatsby by si zasloužil plný počet hvězdiček, zato Posledního magnáta jsem přečetla spíše z povinnosti a nedala bych mu asi ani dvě. Vůbec jsem ho nepobrala.

Magrata15
Magrata15
06.07.2019 4 z 5

Velký Gatsby supr, přesně jako film, ale Posledního magnáta jsem moc nepochopila.

eva9749
eva9749
07.07.2017 5 z 5

Velký Gatsby - velké nadšení. Že znám film, mě vůbec nerušilo, z oslovení "kamaráde" se na mě usmíval Leonardo (to je trochu osobní). Poslední magnát mě trochu mate, zato nedostanu z hlavy pár vět, které si prostě musím číst stále dokola, třeba: "Nevěděla jsem, jestli jsem spravedlivá; tak brzo po ránu jsou slova jen velmi neurčité nástroje."

amaenium
amaenium
24.05.2017 4 z 5

Jako první jsem viděla film a bohužel tohle je asi první případ, kdy se mi i více líbil. Kniha mi spíš pak přišla jen takovým menším doplněním a necítila jsem z ní tak velkou atmosféru, jako právě ve filmovém snímku. Ale díky tomu, že film byl tak věrný, mám pocit, že přesně vím, o jakou atmosféru se autor snažil a i tak patří k mým oblíbeným, protože se jedná o velmi originální příběh.

Bleskovýčtenář
Bleskovýčtenář
13.05.2017 2 z 5

Nemohu hodnotit příliš kladně. Více mě tedy zaujal film.

Stellia
Stellia
08.05.2017 5 z 5

Čítané v originále. Skvelý román! A po filme "Polnoc v Paríži" si Fitzgeralda nepredstavujem inak ako s tvárou Toma Hiddlestona :)

Romanka89
Romanka89
03.03.2017 2 z 5

Velký Gatsby: Nevím, podle komentářů jsem měla sakra velké očekávání, že to bude pro mě fakt něco, ale nikoli. Nevím čím to je, kniha ve mě nezanechala žádný dojem, jo, hezky se četla, rychle sem ji měla přečtenou, ale přišlo mi to prostě takové o ničem. Příběh o životě několika snobů. Za mě docela zklamání.

Od Posledního magnáta jsem nic nečekala, protože ani Velký Gatsby mne nezaujal. O něco hůř se mi to četlo, pro mě naproto o ničem.

Nigol
Nigol
16.01.2017 5 z 5

Četl jsem část Velký Gatsby a později viděli i film...jako fanda DiCapria se nechci pouštět do porovnání, takže radši jen řeknu, co se mi na díle líbí. 1) Časové zasazení - 20. léta 20. století, to je moje láska, že v USA...no budiž. 2) Klasický námět lásky a zklamání interesantně zpracovaný a ne vždy takový, jak by ho každý chtěl. 3) Monology hlavních postav.

minolot
minolot
22.05.2016 4 z 5

V knize je dobře vidět Fitzeraldův přístup k životu, jeho morální hodnoty a hodnoty té doby.
Dobře jsem si všimnul hlavně u Posledního magnáta, změnu jeho postoje, nějaký zvláštní pocit, který mi šeptal, že se autor uzavírá do sebe.
V obou novelách si můžeme dobře všimnout jeho vztahu ze Zeldou, která byla svým způsobem velice originální,, což Fitzeraldovi imponovalo,,. Já samotný po přečtení Velkého Gatsbyho jsem s napětím čekal, kdy se již něco panu producentovi stane a zároveň jsem hledal zvláštnosti na oné dívce, do které se zamiloval, jelikož mu připomínala jeho bývalou ženu.
Myslím si, že hlavně kvůli tomuto jsou tyto dvě novely, tak ceněny, kvůli krásně ukázaným americkým ideálům a proníknutí do autorova soukromý (vztah se Zeldou), který nás vždy přivede do hluboké nostalgie té doby.

ber-tram
ber-tram
29.03.2016 2 z 5

Poslední magnát - nedokončený román, který by ani nemusel začít. Patetický a zmatečný koktejl rádoby ostrých loktů a sladkobolného kýče. Autor se v Hollywoodu fakt asi těžce potácel a řítil ke krachu. Z piety to včetně dovětku »jak to mělo pokračovat?!« přeložil zase Dorůžka a já to z úcty k němu a k soundtracku Maurice Jarreho přečetl. Mimochodem, i film z r. 1976 byl pro režiséra Kazana posledním. Trefný komentář z csfd? »kdyz je nudna predloha, ani hvezdne obsazeni neumi varit jen z vody« 14/16

natalie8531
natalie8531
26.09.2015 5 z 5

Naprostá klasika. Líbí se mi příběh, prostředí..

LahoferRose
LahoferRose
26.08.2015 5 z 5

Gatsby.....pro mě jedna z nejtragičtějších literárních postav vůbec. Přiznávám se, už jsem chtěla knihu odložit, když se Gatsby stále nikde neobjevoval, ale jsem ráda, že jsem vytrvala. Když jsem se dozvěděla, že Gastbyho bude hrát DiCaprio, říkala jsem si, že se vůbec nedivím....film byl dekadentně podaný, ostatně, jak to Fitzgerald zamýšlel, ale kniha je pro mne stále srdcovou.

ivkalia
ivkalia
26.04.2015 5 z 5

Fitzgerald jako vždy vynikající, absolutní klasika americké literatury i světové. Živé dialogy, popis doby, pohled na bohatou extravagantní smetánku. Jak živé a věčně platné. Za peníze si štěstí koupíš/nekoupíš. Ale na chvíli budeš šťastný. Ani film nezklamal. Di Caprio je titanikový miláček, dobře mu i tato role padla.

Eidalon
Eidalon
15.11.2014 3 z 5

Vážená Navayo, tvůj pocit je pochopitelný, té knize je 86 let a popisuje období amerických dějin a způsob života, který byl úplně odlišný od současnosti a o kterém naše generace až na malé vyjímky mnoho neví (současná generace má problémy znát minulost naší společnosti, natož tak americké).

Ta kniha je klasikou proto, že se stále čte a točí se dle ní filmy. Její hlavní přínos je v tom, že předkládá pravdivý obraz života vyšší třídy v Americe, který si můžete srovnat se situací dnes. Ta kniha není fikce, ale reálný odraz tehdejšího života, byť v příběhu, který se ale klidně mohl stát a odpovídal by realitě dne. V tom tkví její přínos i pro dnešek.

Pokud se někdo rozhodne pro její přečtení, měl by toto od ní očekávat a nebýt zklamaný, když nedostane zábavu v dnešním stylu.

Babička Boženy Němcové dneska taky neuchvátí akčností, složitostí zápletky, dynamičností střihu děje a přesto je to klasika, která vypovídá o životě a jednom údobí našich dějin.

A znát svoji minulost znamená rozumět současnosti a budoucnosti.