Poviedky

Poviedky https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323793/bmid_poviedky-g8q-323793.jpg 4 187 31

Hemingwayov autorský výber poviedok vyšiel roku 1938, v slovenčine prvý raz roku 1961. V textoch akoby sa premietal celý spisovateľov život – ocitneme sa uprostred Afriky pod Kilimandžárom, v michiganských lesoch, na talianskom fronte, v povojnovom Francúzsku či Španielsku. Poviedky vychádzajú v novom slovenskom preklade Vladislava Gálisa.

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Fifth Column and the First Forty-Nine Stories , 1938


více info...

mikosai
mikosai
předevčírem 4 z 5

"co je skutečné opium lidstva?věděl to moc dobře... Opium lidstva je chleba. -..lidi by se měli osvobodit od zaostalosti. Nemluvte nesmysly. Vzdělání je taky opium lidstva.to by jste měl vědět,vy jste přece taky vzdělaný. Vy nevěříte ve vzdělání? Ne odpověděl pan frazer. V poznání,to ano. Já vám nerozumím. Já kolikrát s rozkoší nerozumím ani sám sobě... Revoluce,pomyslil si pan Frazer, není žádné opium.revoluce je katarze; extáze,kterou lze prodloužit jedině tyranii.a všechna opia tu jsou na dobu před ní a po ní.myslilo mu to dobře,až trocha moc dobře." / Hráč jeptiška a rádio

JohnMiller
JohnMiller
24.05.2023 4 z 5

Mám rád Hemingwayov rukopis. Nemal by som problém vytušiť, že ide práve o neho aj keby na titulke chýbalo meno :) myšlienky a životné skúsenosti ktoré nám tu autor predstavuje, ma nesmierne bavili. Čo sa týka však poviedok samotných, nebudem hrať formu a poviem, že mi pri ňom viac sedí novela a román, keďže tieto poviedky sú v podstate fragmenty príbehov ktoré nemajú nejak jasne definovaný cieľ respektíve nemá ten model poučenia ktorý u krátkych diel býva, a k tomu som sa od poviedok čitateľsky v podstate odlúčil. A preto chápem čitateľov ktorí tvrdia, že sú to poviedky o ničom, nič sa tam nedeje a končia nedostatočne. Keď sa však čitateľ sústredí na úvahy a celkom realisticky opísané fragmenty z bežného života, nemal by byť sklamaný na toľko aby Hemingwaya odpísal.


capricorn__
capricorn__
09.01.2023 2 z 5

Povídky mě moc nenadchnuly, chyběla mi v nich hloubka, přiblížení postav, styl psaní... Skoro mi připadalo, jako by šlo o autorovy poznámky. Od autora jsem přečetl zatím jen tuto knihu a ještě "Komu zvoní hrana", proto vím, že umí psát lépe.

Kvetak1994
Kvetak1994
29.12.2022 1 z 5

Moje první zkušenost s Hemingwayem byla jedním slovem tragédie.
Většina povídek mi naprosto nedávala smysl, jak zaznělo v komentářích níže - generátor náhodných slov. Když už to vypadalo že povídka konečně přijde k nějakému zajímavému závěru, tak ji autor zničehonic utnul, tudíž jsem si mnohokrát na konci příběhu nahlas řekl: "K***a co?"
Bohužel mám tu vlastnost, že vše co začnu číst zároveň i dočtu, takže jsem opravdu přečetl vše. Bylo to utrpení. Jednu hvězdu dávám za těch pár povídek co dávali smysl.
Možná mě někdy u jiných knih pan Hemingway přesvědčí, že je dobrý spisovatel, ale to bude za delší čas, až mě to znechucení přejde.
Omlouvám se všem jeho milovníkům.

Crimble
Crimble
19.12.2022 3 z 5

Hemingway v mých očích někdy geniální a jindy zase jen obyčejný ne-tak-skvělý spisovatel. Tahle kniha je spíš ten druhý případ.

Michalkotea
Michalkotea
03.02.2022 2 z 5

Ach tento Ernest Hemingway.Mam rád jeho poviedky kde všetkému rozumiem ale tie kde poľuje alebo je na dostihoch veru nie

Malinali
Malinali
20.01.2022 2 z 5

Tato literatura není pro každého. Knihu jsem zvolila v rámci čtenářské výzvy, ale přišlo mi to jako generátor slov. Povídky takové o ničem, možná v době pana spisovatele to mělo jiný význam. Možná jen jsem zmlsaná jinými knihami.

Kniha mi obsahově nic nedala, když už bych měla vybrat, tak povídka Buzerantova matka mě tak nějak trochu bavila. Omlouvám se fanouškům pana spisovatele, ale tihle "ve škole povinní autoři" mi vůbec nesedí.

VladiKlaisner
VladiKlaisner
05.10.2021 3 z 5

Půjčila jsem si hlavně kvůli povídce Sněhy na Kilimanžáru, začetla se i do jiných. Bohužel po skvělé knize Pohyblivý svátek to nějak nebylo ono.

LotusFlower
LotusFlower
29.08.2021 5 z 5

vypichuju: Krátké štěstí Francise Macombera, Hlavní město světa, Sněhy na Kilimandžáru, Čistý dobře osvětlený podnik, Otcové a synové

Robin86
Robin86
04.03.2021 3 z 5

Povídky, místy na mě působí i jako zápisky Hemingwaye se jeví jako "obyčejné" povídání o životě, koride, Španělsku, Africe, válce, ale žádný drama, napětí nečekejte..vystihující je asi "v jednoduchosti je krása". Já udělal tu chybu, že jsem je četl v době, kdy jsem četl Turgeněva a Maupassanta, takže na mě, jak jistě chápete, neudělaly moc velký dojem :)

AnetaD.
AnetaD.
21.12.2020 4 z 5

Kopce jako bílí sloni a Kočka v dešti - mé nejoblíbenější kraťoučké povídky o tom,jak člověk může být neuvěřitelně sám,i když s někým po boku. Přestože Hemingway píše velmi “ekonomickým”, téměř novinářským stylem,dokáže touto formou zabrat celý svět :)

Dada077
Dada077
02.06.2020 5 z 5

Veľmi dobré poviedky. U Hemingwaya netreba očakávať nejaký valný dej, šokujúce rozuzlenie, alebo poučenie. Hoci, kto chce, nájde aj to. V tejto knihe z každej poviedky takmer vyčnieval pocit. Pri čítaní sa občas iba tak neuchopiteľne vznášal navôkol, ako cigaretový dym. Z neho sa občas vynoril obrys bradatého muža s fajkou medzi zubami a s pomačkaným klobúkom na hlave, v páskovanom tričku ...
Poviedka - Čakanie - "Táto chrípková epidémia bola mierna, a ak človek nedostal zápal pľúc, nebol v ohrození."
Poviedka - Snehy Kilimandžára- " Skrátením pracovného času trpí manželka. "

Veramark
Veramark
14.11.2019 2 z 5

Knihu jsem četla jen kvůli povinné četbě. Asi jsem ji nepochopila, v povídkách jsem nezvládala číst nic víc než nudný děj, umělecká a jazyková stránka mi nepřišla nijak zvláštní. Četlo se mi to hodně špatně a dočetla jsem jen z donucení. Myslím, že největší problém byl, že mi Hemingwayův styl psaní vůbec nesedl, byla to má první kniha od něj. Takže bych tuto knihu nedoporučila, ale možná někdo dokáže najít v povídkách ten skrytý smysl, který mi uniká.

Nehorazna
Nehorazna
29.10.2019 2 z 5

První dvě povídky se mi líbily, další byly buď rozvleklé bez zápletky, některé zase přehnaně krátké na vytvoření emocí :) bohužel mám v hlavě nedávno přečtené povídky od G.d.Maupassanta...a ty oproti těmto fakt chytly .
Je mi to trochu líto, ale nemůžu lépe ohodnotit... ale k dočtení jsem se musela nutit.
Romány jsou od E.H. mnohem čtivější.

Pavelpi
Pavelpi
09.05.2019 5 z 5

Moc pěkné povídky.Když si člověk promítne dobu,kdy byly napsány,tak to má skutečně velmi dobrou úroveň.Při čtení jsem se nenudil a to bylo to hlavní.

Boogie007
Boogie007
04.03.2019 5 z 5

Báječné povídky s náměty tak blízkými Hemingwayovi, totiž toreadoři, rybaření, boxeři, válka, ... Hemingwayovo psaní je tak úžasné, že mu odpustím i to, že miluje sporty plné krve a smrti.

Fillipa
Fillipa
09.08.2018 4 z 5

Dlouho jsem váhala, jestli nedám jen 3*, nemám ráda koridu. Ale EH ji nevymyslel a uměl o ní psát, stejně jako o lovu. Povídky nejsou tak poutavé, jako romány.

Renek
Renek
23.04.2018 5 z 5

Bohatá a různorodá směs povídek, která rozhodně nenudila.

Marekh
Marekh
09.02.2018 4 z 5

Povídky se mi líbily (např. Krátké štěstí Francice Macombera, Hlavní město světa, Sněhy na Kilimandžáru aj.).

Z doslovu z jedné knihy jsem si poznamenal:

"V řade povídek pracuje Hemingway metodou, které se někdy říká TECHNIKA ŽIVOTNÍHO VÝSEKU (slice-of-life technique). Zachycuje často náladu okamžiku. Touto technikou pracovali impresionisté. Hemingway se snaží zachytit chvíle, kdy se v nitru člověka odehrává cosi těžko definovatelného právě proto, že jde v podstatě o otázku citu."

mamadli1922
mamadli1922
20.01.2018 5 z 5

Každá povídka v knize je prvotřídní námět na román. Skvěle potvrzují pravidlo, že nejdůležitější je to, co není napsáno. Častokrát zůstane za fikčním světem v povídce v hlavě čtenáře ještě jiný svět, rozvětvený těmi několika málo slovy.