Povídky

Povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/216038/bmid_povidky-3dS-216038.png 4 863 133

První kniha povídek Zdeňka Svěráka. Jednotlivé příběhy autor líčí s laskavostí, hravostí a jemným inteligentním humorem. Kniha své čtenáře potěší, neboť kdokoli z nás se mohl někdy v životě dostat do stejné situace jako její hrdinové. Věřte, že jejich osudy Vám budou natolik blízké, že se k povídkám budete rádi vracet a kniha Vám bude mít stále co dát.... celý text

Přidat komentář

Janizoun
21.03.2024 5 z 5

Pana Svěráka mám moc ráda, jsem "povídková" a tyto pěkné povídky mi naprosto sedly, jsou ze života a to se mi moc líbí. Vyzdvihnu povídky "Ruslan a Ludmila", nebo "Ivanka a Lenin", ale líbily se mi všechny.
Krátké, ale velmi milé, čtivé povídky, které mohu jen doporučit.

SumýšIrena
08.02.2024 3 z 5

Povídky jsou napsané krásnou češtinou, jak taky jinak, když jde o pana Svěráka. Ale knihy hodnotím subjektivně a zjistila jsem, že mi krátké povídky nevyhovují. O každém jednotlivém hrdinovi bych chtěla vědět mnohem víc, než se vejde do pár stránek.


m2056
31.01.2024 4 z 5

Kniha je pěkně čtivá napsaná moc pěkně některé povídky chtějí i trochu delší zamyšlení nad životem že jsou přímo autentické že je autor přímo zažil jen změnil jména vážně příjemné čtení a čas věnován čtení téhle knihy není zbytečný.

sgjoli
28.01.2024 4 z 5

Texty Zdeňka Svěráka jsou pro mne určitou zárukou laskavého humoru, lidskosti a životních osudů popsaných krásným jazykem, který pohladí. A nejinak tomu bylo i v této povídkové sbírce.
Povídky nejsou spolu nijak propojené, takže se ke knize můžete vracet s odstupy bez toho, že byste zapomněli, o čem co je a co tam je za postavy.
Příběhy jsou úsměvné, milé, přitom se tu a tam vynoří určitá bolístka či melancholický podtón. Celkově to je příjemné čtení, které mne bavilo a ke kterému jsem se ráda vracela.

mila2411
02.11.2023 5 z 5

Hrozně. Strašně. Neskutečně moc se mi to líbilo!!! Nejdříve jako kniha, pak později i jako audio načtené autorem a výbornými herečkami (Kolářová, Šafránková). Za mě geniální dílo, důkaz toho že autor má neuvěřitelně "odžito", je to prostě ze ŽIVOTA a neskutečně to baví!

Lele61
28.06.2023 4 z 5

Kratičké velmi hravé povídky Zdeňka Svěráka na různá témata přímo ze života jsou prostoupené jeho specifickým jemným inteligentním humorem s náznakem ironie. Stojí za přečtení.

demoniaco
06.03.2023 5 z 5

Krátký chytlavý povídky a zejména mě upoutala poslední Fotograf

lenka7348
04.12.2022 4 z 5

Taková jednohubečka, která pohladí po duši krásnou češtinou...

daza.dt
18.05.2022 5 z 5

Krátké povídky, které vás vtáhnou - některé více některé méně.
Škoda jen, že knížky pana Svěráka jsou takové tenké jednohubky.

Macek71228
29.12.2021 4 z 5

Prvně pro mě kniha nebyla nijak zajímavá, ovšem po přečtení pár povídek vás vtáhne. Krásné povídky, normální prostředí a normální lidé.

Katka2382
30.11.2021 5 z 5

Milý a laskavý humor pana Svěráka mě provází už od dětství a doufám,že ješte dlouho bude.
Mám ráda jak jeho povídky tak i filmové scénáře.

koudja
11.10.2021 4 z 5

Fajn sbírka povídek z nichž některé jsou víc super a některé tak normálka.

MikeshCZ
10.08.2021 5 z 5

Povídky jsou fajn, odlehčené a vybroušené. Mají spád. Doporučuji i audioknihu, kterou čte přímo Zdeněk Svěrák s kolektivem.

ennlady
10.07.2021 3 z 5

Taky jsem čekala víc. Jako někteří čtenáři tady. Nedávno jsem v rádiu slyšela jednu povídku z Nových povídek čtenou přímo panem Svěrákem a to mě tak nakoplo, že jsem začala od začátku a v knihovně si půjčila ty první Povídky. Možná kdybych neměla takové očekávání... Ale v každém případě si přečtu i tu druhou knížku, protože pan Svěrák je opravdu pan Umělec a jeho díla jsou z velké části opravdovým skvostem české kultury.

Recidivista
01.06.2021 5 z 5

Zdeňka Svěráka mám veľmi rád, ale musím sa priznať, že s výnimkou niekoľkých Cimrmanových hier (v textovej podobe), je toto moje prvé stretnutie s jeho literárnou tvorbou. Na vlne pozitívnych emócií, ktoré vo mne zostali po prečítaní poviedok Sergeja Dovlatova, som opäť siahol do tejto „poličky“. A znovu s veľkým úspechom. Určite tomu pomohlo aj to, že som si v hlavných mužských postavách predstavoval samotného autora a zároveň som pri čítaní mal v ušiach jeho hlas, môj mozog si z toho spravil vlastnú audioknihu. Inak, aj ja ako Slovák vnímam, že tá čeština v podaní Svěráka je akási malebnejšia a poetickejšia.

Z väčšiny textov bolo cítiť typický svěrákovský humor. Všetky poviedky boli výborné vypointované, aj keď v dvoch prípadoch sa mi zdalo, že zvrat, ktorý mal vyšperkovať pointu, poviedkam skôr uškodil. Nemusím písať, že silnou stránkou autora ako skúseného scenáristu sú dialógy, ale mne sa páči najmä ľudskosť, ktorá vyžaruje z jeho postáv. Dá sa povedať, že úplne kontra-intuitívne mi boli tým viac sympatické, čím viac autor písal o ich chybách a nedostatkoch. No a na základe tejto malej vzorky si dovolím tvrdiť, že najviac to autorovi sedí v poviedkach, ktorých dej sa odohráva v minulom režime.

Top poviedky: Vltava, Ivanka a Lenin, Tetřev, Podvodník.

9/10

saez
31.05.2021 5 z 5

Pohlazení po duši, které si kouskujete, protože kniha povídek se najednou "sežrat" nedá. Vyjídáte ji postupně, jako bonboniéru a chutná vám sladce, hořce, překvapí náplní...zobněte si taky, neupejpejte se :-)

JáraTym
23.04.2021 5 z 5

Ke knihám Zdenka Svěráka jsem byl z pravidla nedůvěřivý. Nikdy mě jeho styl psaní moc nebavil, přišlo mi to takové nevhodné, až vulgární. Knihu jsem si vypůjčil z knihovny se snahou najít v ní alespoň nějakou malou zálibu. Neuvěřitelné. Já jsem se začetl! A nejen začet. Já se dokonce i bavil. Povídky: Tetřev, Divačka, Za Přemkem Baštýřem a Vltava jsou absolutní top. Možná si tu jeho novou povídkovou knížku nakonec přečtu!

eraserhead
16.03.2021 4 z 5

Ač mi Svěrák moc nesedí jako člověk, jeho tvorbu mám rád. Teď jsem se tedy seznámil i s jeho tvorbou povídkovou a jsem dost spokojen. Do útlé knížky dokázal nacpat hodně emocí, lidských strastí i vnitřních radostí (tohle jako by byla průvodní stránka Svěrákovy tvorby) a jeho typického humoru.

zdenaR
11.02.2021 5 z 5

Ač povídky nemusím (jsou na mě příliš krátké), tyto jsou opravdu velmi pěkné. Asi si budu muset sehnat i audioknihu.

Mánička178
20.01.2021 3 z 5

Člověk by neměl brát knížku do ruky s velkými předsudky - u této zavládlo překvapení, protože se mi povídky příliš humorné nezdály, spíš takové posmutnělé, ostatně jako bývá občas i život :) Svěrákův fantazijní svět ovšem milovat nepřestanu, stejně jako styl jeho povídání a češtinu, kterou vypráví...