Posilování stresem – Cesta k odolnosti

Posilování stresem – Cesta k odolnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482307/bmid_posilovani-stresem-cesta-k-odolnost-dIE-482307.png 4 151 34

O stresu se hovoří zejména jako o umělé, lidstvem vyrobené zátěži. Člověk se musel naučit porozumět a vzdorovat rozmanitým stresovým vlivům od počátku své existence. Tělesná zátěž, zima střídaná horkem, nedostatek jídla a tekutin, bakterie, viry, nedostatek spánku či bolest zasahovaly do našich životů od nepaměti. V dnešní době vnímáme stres především jako významnou příčinu vzniku řady tělesných a duševních onemocnění, a chápeme jej jako nebezpečný.Pavel Kolář, celosvětově uznávaný fyzioterapeut a odborník na celostní medicínu, ve své knize Posilování stresem – Cesta k odolnosti mimo jiné rozebírá opačnou úlohu stresových vlivů, a to zejména z hlediska zvýšení odolnosti našeho organismu. Naše tělo a duše v sobě skrývá obrovský potenciál udělat nás nejen silně odolnými, ale také šťastnými. Využijme ho a vezměme odpovědnost za své zdraví a kvalitu svého života do vlastních rukou!... celý text

Přidat komentář

Luis
01.02.2024 5 z 5

Výborná kniha. Spoustu informací.

Veve131
03.12.2023 5 z 5

Zajímavá kniha, plná odborných výrazů jak funguje naše tělo jako celek. Rozhodně stojí za přečtení.


R.E.M.
17.11.2023 5 z 5

Podnázev Cesta k odolnosti přesně vystihuje knihu. Vybrané téma je zachyceno v kvalitním rozsahu, hloubce i šířce zachycených informací, jsou zde mj. informace o stresu, jeho zvládání, imunitě, ale i fungování lidského organismu - tedy to, co s odolností člověka úzce souvisí.
Forma knihy je vhodná, vyhovuje mi více než forma rozhovoru použitá v předchozí knize, umožňuje vytvořit hutnější, strukturovanější a na informace bohatší text.

S většinou názorů a myšlenek se s autorem shodnu, považuji za rozumné a přínosné zvyšovat svou odolnost a tím i kvalitu života. Se zájmem jsem si přečetla názory p. Koláře.
Do textu se v promítá autorův vztah k víře. Ovšem minimálně v jednom případě škodí - viz poznámka na konci komentáře.

S krátkým váháním jsem dala 5hvězdičkové hodnocení, oceňuji užitečné téma, srozumitelnost textu, informace o odolnosti a cestě k jejímu zvyšování, o působení stresu a negativních faktorech, které odolnost a zdraví naopak snižují.

Doporučuji čtenářům, které toto téma zajímá, i kdyby jen pro připomenutí a shrnutí.
Jen mě zavádějící informace v jinak výborné knize překvapují a mrzí.


Poznámka:
Např. v této větě je tvrzení, mírně řečeno, velmi zavádějící, neodpovídající faktům -
"... To jsou také důvody, proč se věda odmítá zabývat takovým ničím, jako jsou emoce, mysl nebo duše."
vzhledem k tomu, že věda (neurovědy) se už dlouho zabývají emocemi, zkoumají reakce člověka v souvislosti se změnami v aktivitě mozku na úrovni neuronů, reakce, které souvisí s psychikou, emocemi. Výzkumů a experimentů je v této oblasti dostatek, další přibývají. Významným pomocníkem výzkumu mozku (emocí, rozhodování...) a jeho funkcí, se v posledních desetiletích staly moderní zobrazovací techniky, vč. funkční magnetické rezonance.
Kdo má skutečný zájem, informace k tomuto tématu, výzkumům a výsledkům experimentů najde.

honys
25.05.2023 5 z 5

Moc bych si přál aby poznatky, které se prof. Kolářovi povedlo do této knížky vtělit, navíc velmi čtivou formou s mnoha trefnými příklady, měl každý občan naší země. Vím, že je to utopie, ani povinná četba této úžasné knihy by to nezměnila, ale žilo by se nám tady mnohem lépe. Společnost by byla zdravější a to nejenom fyzicky ale především duševně. Díky pane profesore.

lištička123
24.03.2023 3 z 5

Pro mě celkem odborná knížka, ale rozhodně stojí za přečtení.

Christeene
25.02.2023 2 z 5

Dost odborna kniha - bohuzel strasne nezazivne napsane. Ocekavala jsem neco jako Labyrint pohybu, ale to jsem nedostala. Musela jsem se hodne premahat k docteni a docetla jsem ji vlastne jen proto, ze nenechavam nedoctene knihy. Skoda.

jordys
23.01.2023 4 z 5

Více se mi líbil Labyrint pohybu a to i formou zpracování.
Pan profesor Kolář je kapacitou nejen ve svém oboru. To se snaží prodat i v téhle knize, ale zdá se mi, že až příliš. Mnoho kapitol a poznatků. Každý sice docílí několikrát aha efektu, ale tolik informací si s knihy neodnese.
Shrnul bych to tak, že bychom se měli optimálně vystavovat stresorům. Ani moc, ani málo, ale optimálně a v dnešní společnosti je to spíše málo.

Snapeova
21.11.2022 4 z 5

Název knihy je trochu zavádějící. Člověk očekává, že se autor podělí aspoň o nějaké své zkušenosti jak sám sebe posílit stresem. Jak s tím pracovat, abychom to lépe zvládali, když už musíme stres zažívat.

O praktických radách a návodech tato kniha není. Spíše vysvětluje jak funguje stres v těle člověka a jak je vše se vším provázané. Pak už si z toho každý musí vzít, co potřebuje. Já se o tato témata celkem zajímám a i přesto, že to bylo místy celkem odborné, bylo to psáno poutavě a povětšinou srozumitelně. Kniha se četla pomaleji než jsem čekala, ale bavila mne a zajímala.

bazyk21
08.10.2022 5 z 5

Skvělá a komplexní kniha o celostní medicíně, donutí člověka přemýšlet v souvislostech, že když tě něco bolí, může to souviset s něčím úplně jiným ;o))

radekk33
28.07.2022 5 z 5

První třetina knihy je pro lajka opravdu hodně náročná a těžko pochopitelná. Měl jsem chuť přestat číst. Když se tím ale člověk prokouše, zjistí, že by to byla obrovská chyba. Kniha otevírá nesmírné množství zajímavých témat. Líbí se mi, že to není žádný ideální návod na život, ale každý si s nabytými informacemi musí poradit sám. Odborné informace korespondují s nejnovějšími zprávami od jiných špiček v oboru, co jsem četl. Pan profesor má neskutečný záběr. Člověk si jen říká, jaká je šance, aby se dostal, v případě problému, do rukou takového odborníka:(? Jinak se šílenou vazbou musím jenom souhlasit!

Martica
18.06.2022 5 z 5

Nepřečetla jsem si předem anotaci, a tak jsem podle názvu očekávala nějaký návod, jak se v dnešní době z běžného každodenního stresu nezbláznit, ale jak se z něj naopak zocelit. Dostalo se mi něčeho úplně jiného, než jsem čekala, ale přesto jsem z knihy úplně nadšená. Rozšířila jsem si obzory a získala jsem obrovskou spoustu informací (pro začátek třeba hned to, co to ten stres vlastně je), které mi jsou k užitku. Docela mě to i nakoplo k nějakým aspoň menším změnám v životním stylu. Pavel Kolář umí každý daný problém vysvětlit tak logicky, že nám nezbývá prostor na výmluvy.

Lily101
05.06.2022 5 z 5

Zajímavá kniha. Před čtením jsem slýchávala, že bude náročná na čtení (odborný styl), ale tak tomu úplně není. Je psaná vcelku čtivě a i odborné medicínské pojmy jsou dobře popsány. Také jsem četla knihu déle, ale jsem nadšená.

#prvniknihacerven

Taťka Hraboš
02.05.2022 5 z 5

Výborná kniha na nesmírně zajímavé téma. Pravda je, že přečíst ji není snadné, Kolář se nesnaží psát pro úplné laiky, počítá s určitou základní znalostí medicíny a jejích termínů. Některé pasáže pro mě proto byly náročné a zdaleka si nejsem jist správným pochopením. Kniha navíc není psána oním moderním, populárním stylem návodů k životu; prostě podává informace a čtenář ať si z nich ponaučení a doporučení pro svůj život a zdraví vydoluje sám. V čem je oproti zmíněným „návodům“ o mnoho řádů lepší, je hlavně to, že na autorovy informace se dá spolehnout; i když je jeho hlavním oborem fyzioterapie, udržuje si obdivuhodný přehled i v ostatních lékařských oborech. Koneckonců, i když nepatří mezi obvykle jmenované zástupce celostního, psychosomatického přístupu v medicíně, jednoznačně k nim patří. Tato kniha je ostatně především o psychosomatice.

PaníLenka
25.04.2022 4 z 5

Náročné, přesto velmi zajímavé čtení. Spoustu odborných výrazů jsem ani neměla snahu překládat, přesto byla kniha napsána tak, že i mně coby laikovi hodně dala. Po přečtení zbylo jen v podstatě nesplnitelné přání - dostat se panu Kolářovi do rukou nebo aspoň na konzultaci, jeho příklady z praxe jsou velmi inspirativní, kdyby takto vypadalo každé setkání s lékařem, určitě by nejen stresů a bolesti ubylo….

Meginho
15.04.2022 5 z 5

Název knihy může trošku mást potenciálního čtenáře. Kdyby se knížka jmenovala například "Cesta k odolnosti z pohledu lékaře", myslím, že by to bylo trefnější.
Labyrint pohybu se mi líbil a tento další titul p. doktora Koláře mě určitě nezklamal. Jen za tu nepovedenou vazbu by měl někdo dostat záhlavec, ta se opravdu nepovedla a kniha se rozpadá pod rukama.

Kvido7
02.04.2022 5 z 5

Pavel Kolář zraje jak víno. Větší záběr, než u Labyrintu pohybu, při zachování kvality. Souhlasím, že některé pasáže byly pro laika příliš odborné, ale mě nerušily skvělý dojem z knihy.

Barticek
18.03.2022 2 z 5

Pro mě příliš odborné. Navíc jsem podle názvu čekala něco jiného. Zůstalo nedočteno.

LucyA7
28.02.2022 4 z 5

Kniha plná informací od první do poslední stránky. Nečekejte nějaký jednoduchý návod na to, jak se stresu zbavit a být hned happy. Kniha je poměrně dost odborná a není to úplně jednoduché čtení. Autor hodně popisuje, co se s naším tělem děje, pokud se dostane do stresu - a nemyslí tím jen stres z toho, že jsme vynervovaní z práce, za stres se považuje každé vychýlení organismu z rovnováhy při působení různých podnětů. Každý si pak může vybrat, jestli si uvedená doporučení vezme za své nebo ne. Já jsem z knihy získala spoustu cenných informací a před panem Kolářem smekám. Jediné, co mě naštvalo, že se mi při prvním čtení knihy rozpadla vazba na několik kusů. U knihy za 400,- bych čekala trochu větší trvanlivost, než že z ní po prvním čtení bude salát.

DreamerX9
05.02.2022 4 z 5

Kniha je náročnější a obsahuje mnoho informací o stresu a celkově vnímání těla. Na začátek knihy mě zaujala myšlenka posilování své resiliance jako snadnější odolnost vůči stresu.
Kniha je velice přínosná. Pan Kolář krásně vysvětluje jednotlivé možnosti jak se posilnit stresem aby se naše tělo obrnělo a také vysvětluje přínosy pro tělo i fyzickou a duševní rovnováhu. Skvělá kniha a doporučuji
"Platí ovšem, že zvýšení odolnosti v jedné oblasti, třeba imunní, neřeší odolnost fyzickou či psychickou, ale k celkové odolnosti, tedy k resiliance v systémech ostatních, přispívá"

8422
15.01.2022 4 z 5

Očekával jsem klasickou motivační knihu, z které polovina obsahuje popis toho, jak to dělám blbě a druhá polovina obsahuje rady, jak to mám dělat správně. Byl jsem mile překvapen, že se mi autor nijak nevnucuje se svými skvělými radami, ale naopak mi vysvětluje, jak moje tělo funguje a jak reaguje na podněty. I když nejsem biochemik, abych některým detailům úplně rozuměl, dokážu pochopit, že tělo pracuje komplexně a tím je myšleno, že propojené je vše, fyzický i duševní stav. No není to žádný objev, že když se dobře najím, mám skvělou náladu, ale logicky pak musí vycházet známé skautské heslo: "Ve zdravém těle, zdravý duch". V knize je to potvrzeno.

Vše je neskutečně vzájemně provázáno, organismus se učí zvládat stres a je až neuvěřitelné, co je možné jej cíleným tréningem naučit. Tělo funguje jako stroj, který, když se o něj pečuje, je schopno neuvěřitelných výkonů. Pavel Kolář je především sportovní lékař a kniha je tím velmi ovlivněna. Pokud někdo v knize hledá nějaké rady nenajde je. Nechte se inspirovat: sledujte své tělo a naučte se mu rozumět. Každý jsme jiný, obecné pravdy nemusí být vždy pravdami absolutními.

Na knize mne nejvíce zaujala ta komplexnost. Sám si dobře pamatuji, že když mě zlobil žlučník, bolelo mě v zádech. Nevylučuji, že si knihu ještě jednou prolistuji, třeba se zaměřím jen na některé kapitoly, abych si je zopakoval.