Pomněnkové matky
Čeho všeho je schopna žena drasticky toužící po dítěti? Matka, která přišla za podivných okolností o svého potomka? Zubařka Šárka Jordanová, jejíž dcera Iglika zmizela beze stopy v roce 2004, se snaží bolest z její ztráty přebít dalším mateřstvím, dosaženým díky anonymním „samcům“ z internetových seznamek. Důležité pro ni je, aby neměli jméno, příjmení ani tvář. Jenže Šárka je schopna i jiných, ještě bizarnějších věcí… A kam zmizela v roce 1968 pětiletá Zuzana Mádlová? Kdo měl zájem na tom, aby byl její smutný osud zapomenut? Nitky obou příběhů se proplétají, ačkoli nás zavedou tu na Vysočinu, tu do Buenos Aires… a nakonec přinesou nečekané rozuzlení. Detektivně-psychologická novela Lenky Chalupové je věnována rodičům, jejichž „pomněnkové děti“ zmizely beze stopy a pro které je dvacátý pátý květen, „Pomněnkový den“, nejen připomínkou jejich bolesti, ale hlavně výzvou, aby neztráceli naději.... celý text
Komentáře knihy Pomněnkové matky
Velmi silné téma. Byla jsem ráda, že se vysvětlilo, jak to bylo s první Zuzankou. Kniha byla čtivá, v postavách se dalo zorientovat ale fakt mě neskutečně mrzelo, že kniha je na konci taková “useknutá.”
Byla to moje první kniha od této autorky - téma bylo zajímavé a silné - v průběhu čtení jsemse kapku ztrácena v jednotlivých postavách - věřím, že takové případy se určitě staly, ale ten závěr byl za mě poněkud "nezvyklý" - i když čtivost knize nelze vytknout.
Kniha, která podle názvu ve mně vyvolávala úplně jiná očekávání, než jaká nakonec naplnila — a přesto mě dokázala zcela pohltit.
Tereza přišla o svou dceru Zuzanku v době chaosu, kdy nikdo přesně nevěděl, co se kolem děje. Zuzanka nezmizela sama – stala se zřejmě obětí ruského vojáka… možná. Nikdo to s jistotou neví.
Šárce zase zmizela dcera Iglika, kterou jí odvedl otec. Nikdy ji už nevrátil.
Ženy, které se v knize setkávají, spojuje stejná minulost: ztratily své dítě. Vytvářejí společenství, které se navzájem chápe, sdílí bolest, ale také rozdílné způsoby, jak se s ní vyrovnat. Některé se drží naděje, jiné se snaží pokračovat dál, každá podle svých možností.
Ačkoliv jsem od názvu očekávala úplně jiný příběh, kniha mě nakonec neskutečně bavila. Byla zajímavá, emotivní a místy až strhující. Konec je sice trochu přitažený za vlasy, ale z mého pohledu to nic neubralo na tom, že šlo o fascinující čtení.
Veľmi ťažká téma.
Poměnkové matky sa zaoberajú ženami - matkami, ktoré prišli o dieťa - únosmi.
Sledujeme 2 ženy -
Terezu - ktorá prisla o prvorodenú , zrejme je uniesol ruský vojak
Šárku - ktorej malé dievčatko uniesol jej muž do cudziny- to, že manželstva v takomto zložení je hlúposť snáď nemusím ani hovoriť.
Dej knihy sa zdal byť sprvu hektický ale neskôr keď sa príbeh rozbehol poskytol nám veľmi silný a smutný príbeh, kedy si obe ženy želali byť so svojimi dcerami.
A zatial co jedna svoju "náhradu" mala a bolesť bola miernejšia, druhá sa o to snažila a toto snaženie bolo to gro príbehu, ktorý vám na konci vyrazí dych.
Téma mě velmi zaujalo, ale trošku zklamaně jsem dostala spíše průměrný román. Čekala jsem něco více psychologického. Konec byl trochu přestřelený, ale jinak se kniha četla velmi dobře.
Chalupová umí. Už poněkolikáté se mi u ní stalo, že jsem si říkal, že je to fajn, ale vlastně nic extra velkého a pak se vše v poslední třetině spojí a začne to na vás valit. A často to nedopadá úplně dobře. Napadají mě tak 3 možné závěry u této knihy a chvíli jsem nad tím uvažoval. Přesto jsem četl už lepší knihy od Chalupové.
Tak to byla síla. Kdo má od autorky něco načteno, tak ví, že její knihy jsou drsné. Ale jako matka byl pro mne konec tentokráte už moc a jako spousta jiných čtenářů bych jej chtěla jiný. Proto ubiram jednu hvezdicku.
Kniha se moc hezky četla, ze začátku jsem se trošku ztrácela v postavách, ale dějově vše do sebe zapadlo. Co mě opravdu velmi zklamalo, byl závěr knihy. Vím, že se ve světě dějí věci, kdy žena, která sama nemůže mít dítě, ukradne cizí a vydává je za vlastní, ale tak nějak jsem doufala v dobrý konec v této knize. Věřila jsem , že návrat dcery odradí hlavní hrdinku od zlého úmyslu. Myslím, že by to tak bylo hezké. Skoro se bojím číst další knihy od této autorky.
Pomněnkové matky, jsou matky, kterým se ztratilo dítě a neví , kde ho mají hledat. Autorka rozehrává ze začátku dost chaoticky několik příběhů těchto pomněnkových matek. Až od strany 100 začíná vztahy vyjasňovat a rozkrývá zločin. Knihu doporučuji k přečtení.
Krásná kniha a silné téma, četla jsem se zatajeným dechem a postavám věřila a chápala i jejich jednání. Knihy Lenky Chalupové musíte číst pozorně, protože vše se vším souvisí a má svůj důvod.
Velice těžké téma, hlavně pro matky. Co se odehrávalo v hlavě Šárky asi neumí nikdo z nás, kterým se nic podobného nestalo, pochopit.
Výborná kniha
Nic není silnější, než mateřská láska ke svému dítěti.
Pomněnka - znamená v překladu vzkaz dětí - " Nezapomeň na mně! "
Tuto autorku máme velice ráda. Tato kniha je velice procítěně napsaná. Věděla jsem, dle názvu, o jakém tématu budu číst . S těžkým srdcem jsem tuto bolestivou knihu četla.
Je zde mnoho postav, ale čím déle jsem četla, dávala jsem si návaznosti a osudy všech v celek. Nejtěžší bolest pro matku, která dala svému dítěti život a přijde o něj. Ovlivňuje to i všechny blízké a přátele. Každý se se ztátou vyrovnává jinak. Na povrch vyplývají tajemstvím lidská dramata , neutuchající bolest ze ztráty.
Přesto je tu pořád i naděje.
Ano ano ano, Lenku Chalupovou chci číst pořád a všechno - ale musím si ji šetřit. Pomněnkové matky byla moje první letošní kniha hned na začátku ledna a myslím na ni i teď. Hlavně, když se procházím po Komenského ulici.
Kniha plná překvapivých momentů..
a zároveň kniha, která popisuje, jak zoufalá touha po mateřství může dovést ženu k neuvěřitelným činům..
Při prvním čtení této knihy bych si vůbec neřekla, že ji dám plný počet hvězd. Nedalo se začíst, postav bylo až přespříliš, ale postupem času se vše začalo rozmotávat a kniha bavila čím dál více. Konec mě úplně pohltil, tohle bych vůbec nečekala...kam až může dojít zoufalství matky...
Námět velmi zajímavý, nicméně děj poměrně překombinovaný se spoustou postav, časových rovin, zápletek, celkově ne moc uvěřitelný, závěr takové přestřelené drama. Ani jedna z postav mi nebyla víc sympatická, bohužel tam ani není moc prostor k těm postavám hlubší vztah navázat. Nicméně čtivé, zajímavé.
Knížka nebyla špatná jen jsem se trošku ztrácela v postavách. O Pomněnkových matkách jsem nikdy předtím neslyšela.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Lenka Chalupová také napsal(a)
| 2020 | Kyselé třešně |
| 2022 | Páté jablko |
| 2014 | Pomněnkové matky |
| 2023 | Svatojánské ořechy |
| 2025 | Když se trhá nebe |

86 %
75 %

Zajímavá kniha od Lenky Chalupové - jen jsem se trošku ze začátku ztrácela v postavách. Mrzelo mě že konec byl takový useknutý. Ale doporučuji přečíst.