Pod hladinou

Pod hladinou https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456513/bmid_pod-hladinou-BuJ-456513.jpg 4 146 48

Kate Shugaková série

< 3. díl >

SEVERSKÁ KRIMI Z OPRAVDOVÉHO SEVERU… Loď Avilda pohřešuje dva členy posádky. Lov krabů patří na Aljašce k nejnebezpečnějším povoláním a vrtkavé počasí si na moři každoročně vyžádá desítky životů, ale zmizení Christophera Alcaly a Stuarta Browna je i na aljašské poměry podezřelé. Bez mrtvol, motivu a důkazů mají však policisté i vyšetřovatelé z úřadu státního návladního svázané ruce, proto do hry znovu vstupuje jejich bývalá kolegyně Kate Shugaková. Kate se nechává najmout jako pomocná síla na palubu Avildy a vydává se na divokou plavbu, jež ji zavede z přístavu Dutch Harbor do zrádných vod Aleutských ostrovů. Pokud ji nezabije samotný lov a drsné počasí, pak se o to možná postarají členové posádky, kterým by se obzvlášť hodilo, kdyby některá tajemství zůstala hluboko pod hladinou Beringova moře…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Mystery Press
Originální název:

Dead in the Water , 1993


více info...

Přidat komentář

alabra
01.01.2024 3 z 5

Tenhle díl také hodnotím jako průměrný. Plusem je pro mě historie Aljašky, mínusem hlavní hrdinka, která je v téhle části supermanem po všech stránkách. A to ji posunuje na okraj reality, další díly snad budou trochu lidštější.
Vyposlechnuto jako audiokniha.

dlabikk
27.12.2023 3 z 5

Tento 3. díl jsem poslouchala jako audioknihu. Z počátku jsem si nemohla zvyknout na hlas Kate, který zněl jako stařena. Naštěstí mi bylo připomenuto, že Kate utrpěla zranění, které to vysvětlilo. Nicméně mi to tak půl knihy kazilo. Děj se na můj vkus táhnul a chybělo mi napětí, které do prostředí Ajlašky a ději odehrávajícího se na lodi, pasuje. Naopak nechyběl humor. Zápletka mi nepřišla dechberoucí, tak knihu hodnotím jako průměr a doufám, že další (již s Obludou) bude napínavější :o)


alca-212
19.10.2023 4 z 5

Třetí díl...
Za mě vcelku nenáročná, ale čtivá kniha. Kate opět ve všech směrech úžasná a skvělá, zajímavé prostředí, nechyběl humor...
Prima série :-).

renefer
11.10.2023 3 z 5

Já prostě nemám ráda knihy z rybářského prostředí. Jinak se mi tato autorka líbí, každý díl je jiný, neopakuje se děj podle stejné šablony. Jenom Kate je taková super žena, dokáže přemoct celou posádku lodi, nejí, nespí, jen tvrdě pracuje a přestože prý nemá žádné zkušenosti s rybařením, ví o něm úplně všechno.

Dada077
30.09.2023 2 z 5

Autorka sa na konci knihy podelí s čitateľmi o vlastné zistenie, akým množstvom jej spomienok je dej pretkaný.
Hej, boli kapitoly, kedy popisuje kus handmade starého severského kmeňa, z ktorých sálali na roky zabudnuté, zrazu oživené emócie zo spomienok. A nenápadne obrusovali hrany krimi príbehu. Až tak, že sa pre mňa stratilo napätie z hľadania a rozuzlenia. Život na lodi ma až tak nenadchol, dá sa dnes vidieť v reále na mnohých dokumentárnych staniciach, takže vystavať na ňom napínavosť deja mi pre knihu prišlo trochu nešťastné.
Prostredie na hranici obývateľného severu spolu s detailnejším popisom pocitov pri prekonávaní prekážok lovu krabov na rybárskej lodi chytili aj mňa na háčik zvedavosti, ale trochu som sa sklamala. Možno ďalšia kniha autorky bude lepšie zvládnutá.

Jenda75
31.08.2023 4 z 5

Kniha je velmi čtivá. Krásně je popsané prostředí lovu. Celý příběh se odehrává na lodi a v prostředí Aljašky. Knihu doporučuji.

Niu
24.08.2023 3 z 5

Příběh zasazený do zajímavého prostředí lodi. Úplně jsem cítila, jak se loď naklání a já kloužu po palubě, jak mi bělají klouby, když se držím, seč můžu, jak se mi zvedá žaludek, jak je mi zima, ... Celkem zdařile zachycena atmosféra námahy a bouřícího se moře. Vlastní detektivní linka taková nijaká. Tyhle knížky jsou víc odpočinek než honba za nečekaným odhalením. Zase tu máme nesmrtelnou hrdinku Kate, která přežije všechno. Ke cti, že v tomto díle na ni nikdo nestřílel.

čef
02.05.2023 5 z 5

Tak tento díl mne bavil. Bylo zde několik napínavých situací, historické vzpomínky na válečné doby i život na Aleutských ostrovech před 2. světovou a na to, co se zde vyvádí nyní. Také situace z lovení krabů jsou pro nás docela neznámé. Takže je co číst a co obdivovat, jenom té Obludy je zde hodně málo.

Pasadenka
14.01.2023 4 z 5

Tentokrát vyměníme kulisy a zajdeme si na rybářskou loď. Myslím, že lepší, jak předchozí díl a začínám se usazovat v autorčinu stylu psaní. Tím pádem je to přesně takové, jak se z předchozích dvou dílů dalo usuzovat. Příjemné. Nenáročné. Zábavné. A Kate se definitivně zapisuje jako ženská varianta Jamese Bonda. Jen bez těch udělátek. :D

playada
05.12.2022 5 z 5

Líbilo, ale spíše bych to zařadila do literatury " pro děti a mládež ". Některé kousky hlavní hrdinky jsou až nadpozemské. Trochu jako z říše fantazie .

Vesmich
04.12.2022 5 z 5

Už jsem si na Shugakovou zvykla, a že to není nic snadného! Co všechno ta ženská vydrží, to je na pováženou! Ještě teď mám z té četby zmrzlé prsty i celou hubu!

Fifth Element
15.03.2022 3 z 5

Stále jako předchozí, takový odpočinkový, líně ubihajici příběh, kde vás ani nezaskočí zvrat v podobě hrozící smrti..
Vyklesleni krajiny, okolí a historie se však nepodobá zatím ničemu, co jsem osobně četla, spíš mi to přijde jako cestopis nebo místopis, než thriller nebo detektivka, ale to tak docela nevadí :)

Chesterton
12.03.2022 4 z 5

Obluda mi zásadně chyběla, ale jsou slíbená štěňata. Kate si mé ️srdce navíc okamžitě získala svou dokonalou "vegetariánskou etudou", kterou se uvedla na lodi. Koření humoru mám v knihách Dany Stabenow rozhodně na přední příčli :o)
Stejně tak mě bavilo sledovat reálnou mapu ostrovů Aleuty včetně vzdálenosti a detailů. Milovníci Jacka Londona (což nejsem) k tomu jistě ocení propojení s jeho tvorbou. Přišlo na řadu i víc historie Aljašky nebo Eskymáci a staré tradice.
Tahle sympatická autorka si to u mě kazí jen svým sklonem k akčním scénám. V okamžiku, kdy Kate skočila do moře v záchranném obleku, výrazně poklesla má důvěra a závěrečná bitka možná šla taky vyřešit víc elegantně :o)
Další příběh si mi hodí do Výzvy, takže za mě plynulý přesun na ropná pole...
4/5
"Ještě před tím tu byli Aleuti, společnost bohatá na přírodu a kulturní zdroje, která žila prosperovala....a nakonec se stala snadnou obětí civilizace v podobě ruského pravoslaví, obchodu a kapavky."

rumova_kulicka
15.02.2022 4 z 5

Super! Krátké, svižné, zajímavé a napínavé. Série má rozhodně vzestupnou tendenci :-)

Nuttelka
28.01.2022 4 z 5

Tento díl mě také zatím bavil nejvíc... Možná i tím, že je zde změna prostředí, těžko říct.
Ale Kate stále neohrožená a nebojácná, jo, už jí docela i fandím :-) Určitě si další díly ráda přečtu, prostředí Aljašky se mi moc líbí.

Kerberos
06.12.2021 5 z 5

Jsem ráda ,že jsem dala autorce ještě šanci ,po dvou průměrných dílech byl tento skvělý.

bafuskyBaf
02.12.2021 5 z 5

Zase super detektivka. Moc se mi líbí to prostředí Aljašky a ostrovů kolem. Už se těším na další pokračování s Kate.

zdendula31
21.11.2021 5 z 5

Perfektní čtení,obzvlášť když čtete pěkně v teplíčku.
Jednoduchá oddechová krimi.

milary
02.11.2021 5 z 5

Pevně doufám, že příběhy s Kate Shugakovou, jakkoliv se sem dostaly s bezmála dvacetiletým zpožděním, pro nás nezhynou na úbytě z důvodu, že se (jako nesčetné další dobré série) pojednou nevejdou do vydavatelských plánů. Prosíííííím!
Vždyť vychází takových... knih...

Trojka - s Kate na palubě Avildy, kam se v rámci vyšetřování nechala naverbovat (díky komu asi?) jako členka posádky lovící kraby v Beringově moři. Což zní laikovi jako něco, kde rozhodně nejde o život a v podstatě to může být i zábava. Jenže ani v nejmenším není. Thriller bez bázně a hany. Napínavé do morku kostí, s tak sugestivním popisy, že vám ten morek chvílemi zmrzle chrastí a mozek si ztěžka vybírá priority.
Posádka. Lov. Moře. Počasí. Případ. Historie...
Skvělé.

zazvorka
18.10.2021 4 z 5

Nové, působivé prostředí a spousta zajímavých informací o práci rybářů, lidových zvycích původních obyvatel, o tamní historii - paráda! Práce na lodi popsána tak barvitě, že když byla loď v nebezpečí a rozbíjeli ledovou krustu, musela jsem nahodit mikinu, začala mi být zima. Detektivní zápletka se mi jevila nepodstatná, natolik mě zaujal a vtáhl do děje popis přírody a práce lidí v tak obtížných podmínkách. Jednu hvězdičku ale ušetřím - rozsah textu se mi zdá malý. Taková jednohubka, která se tváří jako chlebíček. Velké písmo, dlouhá ukázka z dalšího dílu v závěru knihy - to pár listů přidalo. Více bych uvítala pár stran navíc k tomuto dílu - např. trochu více informací o Jakeovi, příteli Kate.