Pes baskervillský
Komentáře knihy Pes baskervillský
Stará dobrá klasika. Pro mě jedna z nejlepších hororových detektivek.
Přednes Vasila Fridricha s pěkným hudebním dokreslením neměl chybu.
Napínavé a čtivé - od začátku až do konce. Detektiv Holmes zase ukázal své umění a do prostředí, kde řádil pes, který byl postrachem rodu Baskervilů, bydlících v nehostinné krajině, kam přišel v pravou chvíli, a odhalili jak se věci mají. Holmes a jeho spolupracovník, doktor Watson, odvedli dobrou práci
(SPOILER)
Přiznám se, že jsem ke knize přistupoval s určitou nedůvěrou. Detektivky běžně nečtu, takže tohle byla spíš „povinná“ zastávka u klasiky. O to víc mě překvapilo, jak dobře to funguje.
Doyle vytváří zvláštní napětí mezi dvěma světy. Na jedné straně mlha, bažiny, stará rodová legenda a cosi téměř nadpřirozeného. Na druhé straně chladný rozum, který se ale zpočátku jakoby stáhne do pozadí. A člověk najednou čte detektivku, která působí skoro jako gotický román.
Velmi mi vyhovovalo, že jsme odkázáni na Watsona. Není to žádný neomylný génius, ale poctivý, trochu tápající pozorovatel. Díky němu jsem měl pocit, že ten případ skutečně „procházíme“. A právě v tom je síla té knihy: nejde jen o to odhalit viníka, ale prožít nejistotu.
Holmesova zdánlivá nepřítomnost je skvělý tah. Svět bez něj působí méně jistě, téměř hrozivě. A když se pak znovu vynoří, není to jen laciný trik, ale návrat řádu. Najednou do sebe věci zapadnou a člověk si zpětně uvědomí, že všechno bylo od začátku racionální, jen jsme to neviděli.
Možná právě proto na mě ten příběh působí trochu „filosoficky“. Ukazuje, jak snadno se realita bez pevného bodu rozumu začne jevit jako tajemná nebo nadpřirozená. A jak uklidňující je, když se ten řád znovu objeví.
V dnešnej dobe, kedy je prehlšel detektívok s rôznym námetom a prekombinovaním deja, kedy sa autori predháňajú v tom ako oklamať čitateľa, mi prišla táto kniha jednoduchá, ale bavila ma svojim rozprávaním. Asi nebudem však obľubenec Sherlocka Holmsa, ale na svoju dobu ide o unikátny príbeh.
Klasika a taky jedna z nejznámějších knih o Sherlocku Holmesovi a jeho příteli Dr. Watsonovi. Vřele doporučuji :)
Moje první kniha o Sherlocku Holmesovi. Rozhodně ne poslední. Občas jsem u ni usínala ale závěr byl fenomenální. Mistrnost se kterou byl případ vyřešen mě opravdu ochromila.
Kniha se mi četla celkem dobře a byla dost napínavá. Kniha a příběh ma tajemnou atmosféru. Postava Sherlocka byla chytrá a zajímavá a líbilo se mi jak logicky přemýšlel. Závěr knihy byl překvapující a knihu doporučuji.
Kniha je o detektivovi Sherlocku Holmesovi a jeho kamarádovi doktoru Watsonovi. Řeší případ záhadné smrti sira Charlese Baskervilla. V okolí jeho sídla se podle staré legendy objevuje obrovský pes, který má rod Baskervillů pronásledovat. Právě tahle legenda hraje v příběhu velkou roli a vytváří napětí.
Po smrti sira Charlese má jeho majetek zdědit sir Henry Baskerville. Holmes s Watsonem se snaží zjistit, jestli mu nehrozí nebezpečí. Děj se hodně odehrává na venkově, kde se dějí divné věci a objevují se podezřelí lidé. Postupně se objevují různé stopy, které naznačují, že za celým případem může být něco víc než jen pověra.
Kniha mě bavila hlavně tím, že byla napínavá a měla tajemnou atmosféru. Líbilo se mi, že se dlouho nevědělo, jak kniha dopadne, jestli jde o něco nadpřirozeného, nebo o lidské jednání. Některé kapitoly byly hodně zajímavé a nutilo mě to číst dál. Na druhou stranu mi ale některé části přišly zbytečně dlouhé, proto jsem se občas v ději trochu ztrácel. Celkově si myslím že kniha stojí za přečtení.
Je to napínavý a atmosférický detektivní román, který mě vtáhnul od první stránky. Arthur Conan Doyle mistrně kombinuje tajemství, lehký nádech hororu a logické uvažování Sherlocka Holmese, čímž vytváří silný čtenářský zážitek. Temná atmosféra anglických blat a postupně odhalované indicie mě udržovali v napětí až do samotného závěru. Kniha se čte velmi svižně.
Detektivní klasika, která mě nikdy neomrzí. Ráda se k těmto knihám vracím, mají své kouzlo a neměli by být zapomenuty. Není co vytknout.
Celkově: 4*
Interpretace: 4*
Příběh: 4*
Doposloucháno v podobě audioknihy. Vasil Fridrich namluvil tohle dílo velmi dobře, jeho hlas zkrátka sedl k našim hrdinům.
Začátek byl pěkný, prostřední část se malinko táhla a konec dopadl epicky.
Doporučuji všem fanouškům SH !
Přečteno jako kniha a později i poslechnuta audiokniha. Jako čtenář detektivek jsem nemohla vynechat. Detektivní příběh patřící už do klasiky se skvělým rozuzlením. Není víc co dodat.
Četla jsem jako první knihu od autora a popravdě jsem trochu zklamaná. Čekala jsem asi víc. Před pár měsíci jsem četla Královskou pomstu od Uladzimira Karatkěviče, která je přirovnávaná právě k této knize s tím, že Sherlock Holmes je ale lepší. Pro mě bohužel vůbec. Tím, že jsem byla Královskou pomstou nadšená, jsem tady čekala nejaké to WAU a “sednutí si na zadek”, ale niz z toho se nekonalo. Na druhou stranu ale věřím, že kdybych jako první četla Psa Baskervillského, byla bych nadšená. Autorovi i Sherlockovi dávám určitě ještě šanci a jdu číst další knihu.
Klasická detektivka. I když může jazyk působit zastarale, když si na něj zvyknete, musíte uznat, že má určité kouzlo.
Na tuto knihu jsem se dlouho těšil. Jedná se o klasickou detektivku. Bohužel jazyk byl pro mě dost historický. Příběh běžel plynule. Kniha mě relativně bavila, ale další knihy od autora si pravděpodobně nepřečtu. 3/5.
(SPOILER) Pes baskervillský byla moje prvotina se Sherlockem Holmesem. Ačkoli je vyprávění po logické a konstrukční stránce velmi zajímavé a dobře vygradované, tak to přesto byla asi zároveň moje poslední "sherlockovka"... Dílem je na vině špatná výroba, respektive sazba, knihy, kdy jsem často narážel na pravopisné chyby a spletená písmena, řídčeji ale i na špatný slovosled, chybějící nebo naopak vícekrát užitá tatáž slova, leckdy zcela jiná. Vzhledem ke složitosti větné stavby byly toto překážky, které čtení dost komplikovaly. Jako pro milovníka sci-fi, fantasy a thrillerů na mě ale byl příběh příliš nudný a utahaný. Největší zklamání přišlo ve chvíli konečně velmi očekávaného objevení baskervillského psa, aby byl hned v dalším odstavci zabit. To, na co jsem 230 stran čekal, a kvůli čemu jsem knihu neodložil, zmizelo rychleji než močál zahalovala mlha té noci... Zbylých asi 20 nebo 30 stran již pro mě byla nezbytná nutnost, a těšil jsem se, až to budu mít za sebou.
2025/15
Asi moje první setkání se Sherlockem Holmesem, a určitě jde o jednu z příjemných klasik. Někdy už jsem viděla film, a něco dalšího se dalo odhadnout, takže pro mě nešlo o nějaký velký detektivní šok. Ale četlo se to hezky, a je to jedna z těch věcí, které se hodí mít v knihovně.
Další napínavý příběh Sherlocka Holmese, ten opět řeší složitý případ, který kombinuje záhady, dědictví a temné legendy. Navíc jsou tam napínavé honičky na blatech a spousta tajemství, které drží čtenáře v napětí až do konce. Četla se mi velmi dobře a doporučuji ji všem milovníkům klasických detektivek.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
mýty a legendy detektivní a krimi romány zfilmováno záhady anglická literatura Sherlock Holmes napětí tajemství horory bažiny, mokřady, močály, blata krimi psychologické thrilleryArthur Conan Doyle také napsal(a)
| 1978 | Pes baskervillský |
| 2010 | Případy Sherlocka Holmese |
| 1982 | Dobrodružství Sherlocka Holmese |
| 1971 | Ztracený svět |
| 1987 | Muž s dýmkou a houslemi |
Externí recenze
- Hrůzný přízrak z mlžných blat. Nestárnoucí záhada psa baskervillského / Pavel Pecháček, médium.cz
- Pes rodu Baskervillovcov / Ján Blažovský, medziknihami.sk
- Pes Baskervillský – dětinská, ale krásná detektivka / Václav Lang, blesk.cz

80 %
75 %

Strhující příběh, zpočátku ovšem dosti statický. Velmi dobře popsaná atmosféra krajiny i ona samotná. Velmi dobrá kniha, ke které se ovšem nevracím nijak často.