Péra a perutě

Péra a perutě https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207519/bmid_pera-a-perute-207519.jpg 4 97 30

Svůj první román propašovala Iva Pekárková v roce 1985 na západ ukrytý v hlavě. Prostý příběh o přátelství, autostopu, lásce, touze, ochraně přírody a dálniční prostituci obletěl začátkem 90. let svět a lidem ze svobodnějších zemí pomáhal chápat, jak asi vypadal život za železnou oponou, v zadrátovaném Československu. Přátelství Fialky a Patrika, dvou zbloudilých duší zuřivě pátrajících po svobodě a barvách duhy v zemi, která nabízela jen konformní šeď, jistě i dnes osloví čtenáře. Těm starším oživí vzpomínky na zemi, ve které jsme žili. A těm, kteří se na dobu před sametovou revolucí nepamatují, poskytne svěží a nezvyklý vhled do nedávné, a přece tak těžko pochopitelné minulosti.... celý text

Přidat komentář

kleozpatra
15.11.2023 5 z 5

Tu a tam si něco od Ivy dám, nemám to v systém, prostě sáhnu po tom, co mi přijde v ústrety a vím, co čekat. Péra a perutě mě ale překvapily, protože se dočítám, že je to prvotina, a žasnu. Žasnu nad výběrem slov, která zvolila pro popis intimních chvil, žasnu nad myšlenkovými pochody, jejich kořínky a úpony, nad přiznáním pocitů, slabostí a neochoty měnit známé peklo za nejistý ráj. Krásná kniha a čte se skoro jako báseň. Obdivuju.

stanislava9718
01.11.2023 1 z 5

Opravdu autorka je svérázná osoba, její styl psaní a myšlenkové pochody mi daly zabrat, abych pochopila je rychlý sled událostí které hodila na papír do jednotlivých někdy i úryvkových kapitol.


NymphMaeve
16.05.2022 3 z 5

Stejně jako u předchozí knihy autorky (Levhartice) jsem měla malinko problém pobrat její přímočarost, s jakou vypráví. Až na konci jsem se dozvěděla, že je to její úplně první kniha a zpětně to leccos vysvětluje. Nicméně Fialka pro mě byla velkou neznámou, nezvládla jsem se s ní ztotožnit, jen jsem sledovala její osud a občas mne její myšlenkové pochody opravdu vyrazili dech. Nicméně nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo, i když hlavní hrdinka mi byla věkově velmi blíž (oproti Mille z Levhartice), přesto se mi líbila méně. Autorka je velmi svérázná ve vyprávění, nemá problém vystihnout květnatě slovy sex i ejakulaci. Občas skáče sem a tam, odstavce lítají a prakticky nic se člověk nedozví, je tam hodně protichůdných myšlenek, ale to k tomu asi vše patří. Obraz komunistického Zahradního města mne však velmi potěšil, vyrůstal tam můj tatínek a já sama tam pár let bydlela. Stejně tak byla zajímavé číst to, jak to v zemi fungovalo, jak lidé přemýšleli a jak se cítili. Nejnepochopitelnější pro mě bylo, když se Fialka rozhodovala ohledně vycestování do Švédska a nakonec to zavrhla. Chtělo se mi křičet ať uteče, ať jde za svobodou a nechápala její argumenty, proč nemůže. Ale věřím, že to tak mohlo mít dost lidí, což my dnes nemůžeme pochopit. Byl to zajímavý zážitek, ale dám si na nějakou dobu od Ivy Pekárkové pauzu a někdy v budoucnu se snad pustím i do dalších knih.

JakubTFS
17.07.2020 4 z 5

Kniha se mi že začátku hůře četla, ale poté jak začalo jít i o jiné věci než blbosti, četl jsem na svůj standart opravdu rychle! Myslím si, že kniha je velmi vhodná pro DOROST A MLÁDEŽ, neboť nenásilnou cestou učí novodobou historii a erotikou posiluje vážnost děje, která udržuje u dlouhého čtení!

Marluksa
03.06.2019 2 z 5

Kniha jest těžce čitelná a nedočtitelná. Dala jsem jí o 20 stran víc, než běžně knize dám (než ji na neurčito uložím do útrob knihovny mezi ostatní nedočtené), ale zázrak se nekonal. Příběh prakticky o všem a zároveň o ničem. Dost mi vadily často se opakující vulgarismy, podivně stvořená květnatá souvětí a do pokračování jsem se vyloženě nutila. Další autorčiny knihy mileráda vynechám a doporučit rozhodně nemůžu. Ovšem každý máme jiný pohled "na věc".

eliska8413
29.10.2018 3 z 5

Knížka se mi četla velmi špatně. Zajímavé pasáže s pohledem na stav české země za komunismu byly téměř zazděny mnohostránkovými elaboráty o něčem, co snad mělo být smyslem života, ale já se v tom ztrácela. Sexuální apetit Fialky mě spíš děsil, než bavil, ale asi na to nahlížím s morální a venerologickou averzí. Mrzí mě, že i když si celou dobu hrála na bojovnici proti totalitě, sama pak dost síly a odvahy neměla, aby se těm starým pořádkům vzepřela. Škoda...

Inka063
03.01.2018 5 z 5

Pro mě výborná, vlastně nejlepší knížka, kterou jsem od Pekárkové četla. Zase je tady cítit ta pekárkovská lidskost, neodsuzování, chápání. To naprosto přesné a plastické vykreslení totalitního Československa. Navíc silný příběh kamarádství, obětování se pro druhého přes znechucení sama sebou.
Sám výborně zvolený název si zaslouží 5 hvězd.

Puntíkatýhrnek
05.09.2017 1 z 5

No...asi nejsem na pseudopoetické, nebo pseudolyrické dílko stavěná...jediné, co mě skutečně pobavilo byl popisek, že autorka román geniálně pašovala za hranice v hlavě...Úplně jsem viděla, jak ho má v hlavě uložený hezky úhledně vázaný s nějakým super obalem. To mě pobavilo jako že dost, jinak příběh hrozný, krom toho, že se tam nic neděje..se tam neděje vůbec nic.

Martin_Eli
27.08.2017 4 z 5

Uf, jak tuto knihu hodnotit. Příběh je o ničem, hned se vám vykouří z hlavy. Co je na knize ale cenné, je perfektní popis atmosféry komunistického Československa, ta šeď a marnost všedních dnů. Jsem překvapen, že byla Iva Pekárková schopna takto atmosféru postihnout. Kdyby to mělo lepší příběh, mohlo jít o stěžejní dílo moderní české literatury. Takto škoda, nicméně se zájmem jsem dočetl a u některých pasáží i autorku velmi velebil.

Jirikk
24.08.2017 4 z 5

Pro mne se tahle kniha stala jednou ze zásadních s spoustou zaškrtaných poznámek.. Opravdu vyborna kniha..
A moc pěkný komentář Luci Lux

LuciLux
20.08.2017 3 z 5

Péra a perutě Ivy Pekárkové byly jednou z posledních knih vydaných nakladatelstvím 68-publishers a zároveň autorčinou prvotinou. Já ji četla v novém nezkráceném vydání Mladé fronty z roku 2014 (avšak o smysluplnosti dříve vypuštěné pasáže o lesbických choutkách hlavní hrdinky opravdu přesvědčena nejsem). Pohled na dobu před rokem 89, který nám nabízí, je mladistvě naivní, zase o něco jiný, avšak neméně zajímavý.

Patrik a Viola, nazývaná Fialka, dva blízcí kamarádi, přežívají v šedi normalizačních 80. let, proti níž bojují svými věčnými diskuzemi o nesmrtelnosti chrousta a hledáním duhy, malých i větších radostí, které jim tu každodenní úmornou šeď alespoň trochu projasní.

"Zub času nahlodával lidskou soudržnost a ideály (jež bylo zakázáno opravovat), tak jako nahlodával vesnické kostely. Pro mě a pro Patrika byly hnijící, nebezpečné trámy pohraničních kostelů symbolem hnití celého státu. Všechno se nám tu rozpadalo. Málokdy pod buldozerem. Téměř nikdy v plamenech. Uhnívali jsme nechutně, smradlavě a pramálo fotogenicky pod zelenou (či vlastně rudou) hladinou okřenku v bahništi rozespalých kachen."

Jednou z Fialčiných duhových jistot je autostop. Brázdí zemi na palubách tiráků a živí se focením nemocných rostlin. Bezcílnémů přežívání je konec ve chvíli, kdy Patrikovi diagnostikují roztroušenou sklerózu. Když se dozví, že na invalidní vozík bude v socialistickém Československu čekat pět až deset let, rozhodne se Fialka využít svých zkušeností s dálničním autostopem a na vozík Patrikovi vydělat dálniční prostitucí.

"Čas se však neměřil počtem zdolaných kilometrů na trase Praha-Brno-Bratislava, neměřil se počtem odjezdů a vracení se - ani počtem traků a parkovišť. Neměřil se už počtem okouzlených chvil. Čas se stal zešedlým, prázdným kontinuem bez zážitků a bez lásky. "

Její morální propad, přerod z obyčejné holky pohrdající zápaďáckými úplatky v cynickou a pečlivě o sebe pečující společnici, je popsán výborně.

" Kde byla ta dívka s jasnou tváří, jež kamarádila s Patrikem? Co z ní ještě zbylo? Kde se skrývala?"

Příběh končí překvapivě zcela nepřekvapivě. Fialka je navzdory všemu příliš bojácná učinit ve svém životě razantní změny a tak jí je při hledání její duhy souzeno balancovat na hraně mezi zakázaným a povoleným, mezi slušností a zvrhlostí.

"Stříhala jsem až těsně u hlavy a štítivě ze sebe shazovala hady. Osvobozovala jsem se od lián. Mé vlasy, které jsem spouštívala k řadícím pákám. (.)Ty budeš nová, Fiali. Vlasy ti dorostou, doroste ti duše."
.

Jirikk
18.08.2017 4 z 5

Pro mne je tahle kniha zasadní, moc se mi libila a zaskrtaval jsem si některy pasáže...

anansie
18.08.2017 3 z 5

Místy mě kniha vůbec nebavila a přeskakovala jsem stránky, i když tuto autorku mám jinak hodně ráda. Holt, nudu v Československu autorka vyjádřila zřejmě natolik autenticky, že jsem ji pocítila i při samotném čtení.

Jirikk
10.05.2017 4 z 5

Právě tuhle knihu mam rozečtenou, v 90 letech mne minula, fakt paradní.....

Jana283
14.04.2017 3 z 5

Tahle kniha byla v 90.letech jako zjevení. Teď jsem se k ní znovu vrátila a zjistila jsem, že už jsem úplně jinde. A autorka zřejmě též - třeba Pečená zebra baví a rezonují. Nicméně knihu bych určitě doporučila těm, kteří nezažili a chtějí vědět o čem byla normalizace.

Ydisara
04.12.2016 5 z 5

Tahle kniha je podle mě nejlepší dílo autorky... Četla jsem ji několikrát, dokud jsem knihu nepůjčila a nevrátila se mi... U žádné pasáže jsem se nenudila a styl psaní je velmi čtivý a poetický...

Nosorozec_91
28.09.2016 3 z 5

Ze začátku mi opravdu vadily ty (asi úmyslné) chyby v AČV, kvůli kterým se mi to strašně špatně četlo a pokaždé jsem si tu větu musela přečíst znovu. Příběh byl zajímavý, ale ze začátku příliš zaobalený do bůh ví čeho (komunismus jsem sice nezažila, ale že bych potřebovala až takový rozpitvávání...), ke konci už to bylo super. Doslov byl zajímavý a mnohé vysvětlil.

pipetion
20.07.2016 4 z 5

Pro mě zajímavá sonda do období normalizačního Československa. Připomenutí si skutečností, na které se pozapomnělo (autostop, fronty, nedostatkové zboží, ekologie až na posledním místě ... ). Příběh o nekonvenčně smýšlející Viole a o síle přátelství.

Dimas
16.06.2016 odpad!

Toto je druhá kniha, kterou jsem od Ivy Pekárkové četla a už nikdy víc. Styl jejího psaní je pro mě příliš krkolomný a nezáživný.

kukylka
06.04.2016 4 z 5

Trvalo mi delší dobu, než jsem se do knihy opravdu začetla. Stihla jsem přečíst dvě jiné. Až posledních cca 150 stran a doslov autorky byl super. Asi člověku, který tu dobu zažil připadají některé pasáže zbytečně vleklé a nic důležitého neříkající.

Štítky knihy

prvotina

Kniha Péra a perutě je v

Právě čtených3x
Přečtených134x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených10x
Knihotéce68x
Chystám se číst32x
Chci si koupit2x