Patnáctiletý kapitán

Patnáctiletý kapitán https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46375/bmid_patnactilety-kapitan-QBb-46375.jpg 4 816 91

Příběh patnáctiletého plavčíka americké velrybářské lodi Poutník Dicka Sanda o jeho strastiplné pouti nejdříve na lodi a posléze Afrikou je znám z mnoha vydání a adaptací. Vedle poučení z entomologie, námořnictví a přírodopisu Afriky poukazuje román na hrůzy obchodu s otroky v druhé polovině 19. století a vyzdvihuje statečnost a odvahu mladých lidí. Edice Podivuhodné cesty, svazek 3.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Un capitaine de quinze ans , 1878


více info...

Zelený_Drak
Zelený_Drak
27.02.2024 3 z 5

Z Verneovek, které jsem přečetla až v dospělosti, je tato první, kterou si možná nechám pro děti. Verne se konečně dostává k rovnováze mezi vzdělávacími a dobrodružnými pasážemi a když to srovnám s knihou Pět neděl v balóně, tak se to nedá vůbec srovnávat. U knih Robur Dobyvatel a Pán světa jsem usínala nudou. Patnáctiletý kapitán je mnohem atraktivnější dílo. Ani jsem si tentokrát skoro nestihla všimnout, že všechny vedlejší postavy jsou stejně placaté.

Naďa2411
Naďa2411
27.07.2023 5 z 5

Příjemná oddechová akniha, kde hlavní hrdina Dick, ač mu bylo pouhých patnáct let, se uměl orientovat v mořeplavbě. Osud mu vložil do rukou loď s pasažéry, černochy - otroky, psem a lstivým kuchařem. Plavba na moři je závislá na kompasu. Ale ten někdo rozbil a loď pluje k Africe, kde všechny čeká otrokářská mafie. Psi si hodně pamatují, a tak s pomocí zásahu náhody a štěstí končí příběh plný napětí. Obsah knihy se mi líbil.


sgjoli
sgjoli
21.05.2023 3 z 5

Patnáctiletého kapitána jsem poslouchala jako audioknihu - konkrétně jako dramatizaci příběhu. Dle délky audioknihy v porovnání s počtem stran knih odhaduji, že audiokniha je poněkud zkrácena, ale předpokládám, že to hlavní dějové jádro snad zůstalo.
Příběh sám o sobě nebyl vysloveně špatný, bylo to docela zábavné, pořád se tam něco dělo, ale nemohu se zbavit pocitu jakési zjednodušenosti a absence větší napínavosti některých scén a popisů některých situací. Ale nevím, možná se pletu - třeba to tak je záměrně a už to takhle bylo otištěno i v původních knihách.
Dramatizace se ujala řada předních českých jmen - Blanka Bohdanová, Jaroslava Adamová, Vladimír Brabec, Vladimír Ráž, Zdeněk Dítě, Josef Větrovec, Čestmír Řanda, Miloš Hlavica či Aťka Janoušková. Po interpretační stránce si tak určitě nemohu stěžovat - to bylo rozhodně zcela v pořádku a to jsem si užila.
Celkově ale hodnotím průměrně. Nebylo to vysloveně špatné, ale znova bych do tohoto díla asi nešla.

Lothar.777
Lothar.777
12.04.2023 4 z 5

Jedna z těch známějších, na kterou jsem si počkal celkem dlouho. Jako dobrodružství cajk, trochu propaganda na všechny strany, ale budiž. Dalo sa.

danny_21
danny_21
03.01.2023 3 z 5

Patnáctiletý kapitán je jednou z prvních Verneovek, která se mi v dětství dostala do rukou, který sice postrádá obvyklé Julesovy vědecko-fantastické prvky, ale zato vynahrazuje dobrodužtvím a odvahou. Příběh plavčíka/sirotka Dicka Sanda, který se po tragické nehodě při velrybářském lovu a úmrtí většiny posádky stane kapitánem na lodi, která nedlouho před touto událostí objeví vrak s černošskými svobodnými pasažéry. Bohužel pro redukovanou posádku na palubě zůstal ničemný kuchař a manipulací s kompasem navede loď k Africkým břehům do rukou tehdejších otrokářů - solidní kousek - 70 %

Kabuky
Kabuky
01.12.2022 5 z 5

Návrat do dětství.

blazejmartin
blazejmartin
03.10.2022 5 z 5

První kniha, kterou jsem od Verna přečetl. Nemůžu jinak než udělit maximální hodnocení. Něco takového dnes již nikdo napsat neumí.

ludek.n
ludek.n
01.09.2022 3 z 5

Když loď Pilgrim kalifornského rejdaře Jamese W. Weldona na své plavbě z Nového Zélandu do Států přijde o celou posádku včetně kapitána, musí se jejího kormidla chopit teprve patnáctiletý plavčík Dick Sand a pokusit se o nemožné, aby zachránil všechny ty, kdo zůstali na palubě. Jules Verne nám svým typickým místopisně-dobrodružným rukopisem předvádí, jak je důležité mít víru, nezoufat si i v těch nejsložitějších situacích a spoléhat na přátele. Ti jsou sice občas nebývale naivní, přesto navýsost čestní, neohrožení a bijí se za pravdu a ochranu svých bližních až do roztrhání těla. Samozřejmě nechybí postava „šťastného“ blázna (demonstrujícího Vernovy encyklopedické znalosti) ani odporného zrádce a padoucha. Díky skutečnosti, že mladičký kapitán neumí pracovat se sextantem, jsme ušetřeni autorova oblíbeného šermování s poledníky a rovnoběžkami. Vynahradí nám to kapitolou o Davidu Livingstonovi, která je možná poučná, jinak ovšem zcela nečitelná. Finále je rychlé, a jak už to u Verna často bývá, zcela předvídatelné, protože… pokud nezemřeli, žijí tam dodnes.

Filomena1961
Filomena1961
06.07.2022 5 z 5

Oblíbená kniha mého dětství. Milovala jsem Dicka Sanda a hlavně to, jak se dokázal jako patnáctiletý kluk postavit k problémům, jeho odvahu, statečnost a smysl pro spravedlnost. Jedna z nejlepších Verneovek, která má úžasný děj od začátku do konce.

vernem1850
vernem1850
16.06.2022 5 z 5

VELMI ZAJÍMAVÉ DOBRODRUŽSTVÍ MLADÉHO Dicka Sanda.

Kabuky
Kabuky
29.05.2022 5 z 5

Vzpomínka na dětství.

Čmeláček
Čmeláček
17.05.2022 5 z 5

Moje oblíbená verneovka, čte se hodně dobře.

DomYell
DomYell
28.03.2022 5 z 5

Asi ve 2-3.tride ZS je meli v cestine vetu na doplnovani i/y..Nekteri lide sb-i/y-raji knihy J. Verna. A ja si rikal: kdo to je???

A pak to prislo.. Prazdniny u babicky.. Doba bezinternetova, beztelefonova, bezpocitacova (moderni reci: Doba kamena 2.) a narazil jsem na tuhle knihu v knihovne... Zvedavost mi nedala, otevrel jsem to a zacal cist prvni radky... Stranky, kapitoly a nemohl jsem se odtrhnout... A vlastne do ted me to moc nepustilo... Knih mam ve sbirce uz nejakych par desitek a v prubehu casu se k nim poruznu vracim.

Dilo pana mistra.

jiri77
jiri77
28.03.2022 5 z 5

Tak jsem si konečně přečetl patnáctiletého kapitána. V dětství jsem Verneovky hltal ,ale táhle kniha šla nějak mimo mě a nechával jsem si ji na příště.
Velmi dobrá kniha plná dobrodružství a odvahy. Příběh mě bavil a koukal jsem, jak je příběh chvílemi drsný. Knihu řadím k jedné z nejlepších ,které Verne napsal.

former3980
former3980
03.02.2022 5 z 5

TICHÝ OCEÁN/AFRIKA. Moja obľúbená Afrika. Aj keď tentokrát vo veľmi surovom vydaní. Detailné popisy zla, páchaného na otrokoch, sú fakt len pre silné žalúdky. 15 - ročný chlapec, taký dokonalý, že by u nás z fleku mohol robiť predsedu vlády, síce vyzerá ako nadsázka, ale veď je to len kniha. A výborná! Opäť som si užil putovanie čiernym kontinentom ako pri Piatich týždňoch v balóne či Barsacovi. Nádhera za 95 %.

Kontryhelka
Kontryhelka
22.01.2022 5 z 5

Nádherná klasika, která ani nepotřebuje představovat. Knihy a příběhy v nich neuvěřitelným kouzlem čtenáře vtáhnou a laskavě pohladí. Moc hezké vzpomínkové a krásné.

Turlogh
Turlogh
21.01.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších Verneovek. Patnáctiletý plavčík Dick se musí stát po neštěstí ostatních námořníků kapitánem velrybářského škuneru. Povinnost přečtení pro každého správného dobrodruha/dobrodružku. Howgh.

claudiavas89
claudiavas89
01.12.2021 5 z 5

Krásny čtivý přibĕh

hnatlubo
hnatlubo
25.10.2021 5 z 5

Prvních sto stran nebylo příliš záživných, ale naturistický popis otrokářství byl strhující, od knihy jsem se v této části nemohl odtrhnout.

JankoStirbey
JankoStirbey
02.09.2021 4 z 5

Jediná verneovka, ktorú som doposiaľ prečítal. Akosi som nikdy nemal potrebu ich čítať. Spomienkami malého chlapca viem povedať len toľko, že kniha ma vtedy pohltila. Vtedy som neriešil nejaké hlbšie dojmy, zaujímal ma len príbeh a ten bol skvelý.