Pařížská manželka

Pařížská manželka https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212762/mid_parizska-manzelka-212762.jpg 4 122 34

Dychtivost počínající lásky, proplétání citů a vztahů i bolest nečekaného, leč nevyhnutelného rozchodu, to všechno se vine příběhem manželství Hadley Richardsonové s Ernestem Hemingwayem. Na počátku je to jen mladík se sžíravou touhou uchopit mnohotvárnost světa a přetavit ji do slov, trpící děsivými nočními můrami z války a mučivou nejistotou. Poválečná Paříž je uvítá svými kavárničkami, uměleckými salony a nekonečnými večírky. Ernestovo ego trpí nedostatkem uznání, ale přesto hltá život naplno, fascinován jím stejně jako smrtí - na stránkách svých děl i v krvavé býčí aréně, kam se vrací, i když už se mu všechno hroutí pod rukama. Jejich divoká, bytostná láska jako by strávila sama sebe a dospěla k hořkému, přesto však osvobozujícímu konci…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

The Paris Wife , 2011


více info...

Přidat komentář

Szilvia1
27.03.2024 5 z 5

Příběh o jedném velkém spisovateli a jeho první manželky,která všechno zanechala a provdala se za něho,i když žili někdy z ničeho,ale byla s ním,a on ji opustil.Je to pěkný ale i smutný příběh jedné velké lásky.

Eva P.
20.09.2023 4 z 5

Hadley jsem si oblíbila v autobiografii Ernesta Hemingwaye Pohyblivý svátek, ze které mimochodem Paula McLaine hodně čerpá, ale ráda jsem si přečetla víc o životě této zajímavé ženy. Byl to smutný příběh, zejména Ernestův.


Janca007
19.03.2022 4 z 5

Na začátku knihy jsem se měla problém trochu začíst, ale potom už bylo čtení fajn. Jednalo se o smutný příběh popisujíví vztah Hemingwaye a jeho první manželky. Líbilo se mi vykreslení Paříže v oné době. Stojí za přečteni :-)

P-puma-
18.10.2021 5 z 5

Život první manželky Ernsta Hemingwae byl pro mě neznámí a tak pro mne byl příběh nový a originální. Kniha vypráví nelehký život ženy po boku může, který se touží stát velkým spisovatelem a je to pro něj priorita. Ženy, která žije v době a místě do kterého příliš nezapadá. A I přes to, se se vším vyrovná s grácií a vztyčenou hlavou. Hedley má můj velký obdiv a na její příběh jen tak nezapomenu.

juliesze
11.05.2021 4 z 5

Velmi kladně hodnotím zpracování životopisu do románové podoby. Přečíst si odstavec o životě Hemingwaye v Paříži by mi asi nic nedalo. Ale toto bylo relativně čtivé, zajímavé, zábavné. Autorce se asi hodně podařilo vykreslit dobu, zvyky, přátelské vztahy a hlavně Paříž ve 20. letech.

nik077
10.08.2020 5 z 5

Tento druh knih moc nečtu, ale kniha se mi líbila.b

iceVS
19.07.2020 5 z 5

Kniha téměř o ničem a přece o velké části života jedné ženy.
Zlomený srdce, to je prevít.

lištička123
08.09.2019 4 z 5

Knížka určitě stojí za přečtení. Je zajímavé podívat se do jiné doby, na lidi, kteří žili úplně jiným stylem života. Nakouknou do prvního manželství E. Hemingwaye.

tereza1198
19.09.2018 4 z 5

Pořád jsem měla pocit, že bohémové té doby prožívali jedno velké drama. Napjaté vztahy, silné emoce, milenci, milenky, rozchody a usmiřování. Dlouhé noci plné alkoholu. Hadley se mi do té společnosti moc nehodila. Myslím, že ona to cítila stejně. Nakonec ještě dopadla dobře. Muselo být těžké být manželkou takového člověka.

asam
01.09.2018 5 z 5

Beletristicky zpracovaná jedna z pohnutých etap života Ernesta Hemingwaye. Poutavý příběh, Život plný večírků, alkohol teče proudem, a i když chybí peníze žije se naplno.
Doporučuji přečíst.

m_friedlova
11.02.2018 4 z 5

Velmi poutavě napsaná kniha. Silný příběh. Zobrazení ztracené generace plné bohémů bořících tradice a konzervatismus.

medlovice
11.10.2017 3 z 5

Když autorka létala za sluncem, hltala jsem každé její slovo od krásného obalu až po vděčný doslov a poděkování. Ale Pařížská manželka mě nenadchla, prokousávala jsem se těžko a dlouze. Kavárenští povaleči co od rána sedí a popíjí , žijí z milodarů a využívají pohostinnost přátel. Dítě odkládají chůvám, když není dostatečně roztomilé , když kašle ji to ani jako matku nezajímá , hlavně si užívat a opíjet se do němoty. Napsané dobře ale příběh pro mě není. Ani obal se mi nelíbil.

Vojslava
07.10.2017 5 z 5

Jak jsem "pařížské manželce" Hadley rozuměla! Kniha je skvělým seznámením s pozadím literární historie, o kterém se vždycky ráda poučím, navíc úžasným příběhem dvou duší, které se potkávají jenom někde a občas a jejichž rozchod byl jasný už od začátku. A některé scény jako bych nedávno někde u někoho sama viděla. Rozhodně stojí za přečtení...

hanča34
01.10.2017 5 z 5

Smutný, ale zřejmě pravdivý příběh první manželky E. Hemingwaye. Hlavně zajímavý obraz té doby, ve které oba žili.

Lindah
13.09.2017 5 z 5

Moc hezky napsaná knížka o manželce Hemingwaye a jejich manželství. Zajímavý obraz do tehdejší doby a světa začínajího autora.

niknikita
20.06.2017 5 z 5

Výborně napsaný životopisný román, který nenechá nikoho bez názoru.Život s rozervaným Hemingwaem asi nebyl jednoduchý, a tak nebudu hodnotit věčné odkládání malého Bumbyho a bujaré večírky, protože tady nejde o kritiku charakterů.Jde o knihu, která nám odhalí mnohem víc ze soukromí Ernesta a Hadley, než by si oni sami možná přáli.

Lupe
03.01.2017 5 z 5

Kniha je stejně skvělá jako jo skvělý sám Ernest Hemingway. Zajímavý pohled do jeho života . Jak už tu bylo řečeno, často si člověk ani neuvědomí, že jde "pouze" o beletrizovaný životopis jeho manželky. Kniha mě bavila od začátku do konce.

Kočičáci
11.12.2016 5 z 5

Krásné, o to krásnější, že je to pravdivý příběh. Mám ráda tyto romány, které vycházejí z reality a jsou tak silné a skvěle napsané. V poslední třetině kniha nabrala takové grády, že jsem se nedokázala odtrhnout od čtení, emoce se mnou cloumaly, pořád jsem si říkala, jak to ta Hadley může vydržet? ... jak jí to Ernest může provádět???.... no láska je nevyzpytatelná...
"Ty trpíš kvůli jeho kariéře. Co tím nakonec získáš?"
"Uspokojení z vědomí, že beze mne by toho nedosáhl."
Úžasné, emotivní, dokonalé...

"Láska je jako rána, čím je hlubší, tím víc musí bolet..."

clouds
11.11.2016 5 z 5

Paula McLainová dokáže své příběhy psát tak poutavě, že zcela zapomenete, že nečtete opravdovou autobigrafii, ale pouze beletrizovaný životopis. Tak silně vás vtáhnou prožitky a emoce zobrazovaných postav. Kniha o Hadley Hemingwayové zobrazuje nevšední milostný cit, silné citové pouto, který v Hadley přetrvalo i přes vzájemné odloučení do konce života. Ona sama v knize prochází určitým zráním a po těžkém traumatickém dětství, vášnivé lásce k Hemingwayovi a několika letech manželství - nakonec dospívá k určité bolestné katarzi. Nevnímám Hadley jako nesamostatnou, ukňučenou ženskou, jak zaznělo v některých komentářích. Myslím, že ona i Hemingway si prošli těžkými traumaty, které je poznamenaly a jejich láska pro ně znamenala svým způsobem vysvobození. Oba toužili být vysvobozeni ze sebe sama, ze svých depresí a uzkostí, prázdnoty... Ale Hemingway byl tím, kdo více přijímal a Hadley tím, kdo lásku zcela bezpodmínečně dával. Tím byl vztah determinován a už předem předjímal pro Hadley budoucí bolest. Román je krásně napsaný, míří hluboko pod povrch a ačkoli není snadné ho číst, vřele doporučuji...

lenulitah
09.09.2016 5 z 5

Ani jsem nečekala, že mě tahle knížka bude tak bavit. Dobře se to čte, měla jsem problémy se odpoutat..Téma je zajímavé, jen z toho vztahu Ernest - Hadley, hlavně jeho konce, mi bylo trochu nanic..