Svit temnoty

Svit temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508153/bmid_svit-temnoty-nYC-508153.jpg 4 28 5

Anna Hartová je ostřílená detektivka s temnou minulostí i přítomností žijící v San Franciscu, kde pátrá po pohřešovaných dětech. Poslední, ne-li největší životní zvrat ji dostane na kolena a vyhledá útočiště v nedalekém městečku Mendocino, kde strávila nejpodstatnější část svého dětství. Doufá v návrat k poklidným vzpomínkám, kde bude moct prchnout před svým žalem, ale hned po svém příjezdu se v ní probudí její vyšší instinkt – zachraňovat. Dozvídá se totiž, že se pohřešuje místní dívka, která jí až děsivě připomíná klíčový moment z dětství, kdy jedna nevyřešená vražda navždy změnila celou komunitu městečka. Neodolá svému volání a plnou silou se pustí do případu, který toho odhalí mnohé nejen o samotném městečku a ztracené dívce, ale i jí samotné. Minulost se začne slévat s přítomností a opět musí čelit násilné stránce lidské duše i svým osobním útrapám.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

When the Stars Go Dark


více info...

Přidat komentář

Hella
19.09.2023 4 z 5

Ani jsem nečekala, že příběh bude tak poutavý a hlavní hrdinka až tak realistická a sympatická. Na to, že jsem po knize sáhla v podstatě náhodou, je to pro mě velmi příjemné překvapení.

annettka1098
21.04.2023 3 z 5

Hlavní příběh knihy je zasazen do roku 1993, kdy byl internet ještě v plenkách a ani vyšetřovací technologie nebyly na tak vysoké úrovni. Kniha je vyprávěna retrospektivně, kdy se občas vracíme do Anina dětství, které vůbec nebylo jednoduché a velmi ovlivnilo celý její život. Bohužel skok v čase není nikdy uveden, takže jsem občas chvíli tápala v jakém čase na nacházím. Nicméně kapitoly jsou krátké a musím říct, že když jsem se po cca 50 stranách naladila na autorky styl, mizely mi stránky pod rukama.
Kniha není klasickým thrillerem, ale téměř true crimi a zpověď zároveň. Právě díky tomu mi někdy během čtení běhal mráz po zádech.

Pokud se vám líbila kniha ZTRACENA V BÍLÉM ŠUMU od španělského autora Javiera Castella, pak jsem přesvědčená, že vás osloví také SVIT TEMNOTY.


Medovnice
08.04.2023 4 z 5

Příjemná melancholická detektivka. Zajímavá vyšetřovatelka. Rozuzlení mě zklamalo, taková znouzectnost a potřeba to na někoho hodit. Krásný popis přírody a povedené postavy, s docela dobře vykreslenou psychologií.
Otřesný překlad plný chyb. Špatná redakční práce a překladatel/ka (že by Google translator) nejmíň o polovinu snížili kvalitu textu, který by jinak mohl být - na oddechovku - velmi dobrý. Ale pokud se přes to přenesete, je to docela fajn čtenářský zážitek.

luculi
06.04.2023 3 z 5

U této knihy mě hodně zaujala anotace. Čekala jsem temnou a drsnou krimi pojednávající o unesených dětech. Ale nakonec to byl spíše takový průměr.

Samozřejmě samotné téma je dost těžké a temné, nicméně jsem od autorky nedostala to správné napětí. Celé vyšetřování se vedlo jako rozhovory a výslechy lidí okolo unesené holky a na pachatele se narazilo v podstatě náhodou. Neměla jsem dojem, že by policejní sbory našly nějaké důkazy, díky kterým by postupně skládaly nějaký ucelený obrázek. Jen vedly rozhovory a zkoušely své domněnky a intuici a hle, najednou se s případem pohnulo. Neměla jsem z toho ten správný pocit pátrání, ale to může být jen můj dojem.

Sama hlavní představitelka si nese vlastní břemeno a tíhu života, což také zaujímá určitou zvědavost čtenáře. Během jejího 'ozdravování' a pokračování v případu, se několikrát vrací do své minulosti a odhaluje vlastní bolesti a prozrazuje, co se stalo nedávno. Takže se vlastně celá kniha veze na takové tematické depresivní vlně...

Samotný příběh nebyl špatný, i když jsem čekala více. Ale trochu jsem bojovala s překladem. Nějak mi nešlo na jazyk slovo detektivka. I když je to asi správně, tak nejsem na takový tvar zvyklá a zní to jako knížka :-D. Sem tam byly věty trochu kostrbaté a slova ve větách přeházená do divného slovosledu. Jinak nemám větších námitek, prostě nenáročná kniha...

Jane2016
06.04.2023 4 z 5

Thriller zabývající se pohřešovanými dětmi, přesně tato věta mi stačila k tomu, abych se rozhodla, že si Svit temnoty jednoznačně přečtu!

Jako čtenáři se dostáváme do velmi temného a ponurého příběhu, kde se ve městečku Mendocino ztratí dívka. Anna Hartová se rozhodne tomuto zmizení přijít na kloub a my společně s ní zjišťujeme podstatné informace v celém příběhu. Čtení mi místy dávalo zabrat, jak se něco týká dětí, má to na člověka o to větší dopad. Ale i přes toto složité téma jsem díky čtivosti musela číst stále dál a dál.

Kniha má 400 stran, není to žádná jednorázovka na jedno odpoledne, ale jsem si jistá, že si této tloušťky během čtení ani nevšimnete.

Pokud hledáte neobvyklou a zajímavou
detektivku/krimi, tak Vám musím Svit temnoty jednoznačně doporučit!

Za knihu moc děkuji @knihydobrovsky Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce.

Autorovy další knížky

Paula McLain
americká, 1965
2011  84%Pařížská manželka
2016  85%Létala jsem za sluncem
2018  89%Láska a zkáza
2023  76%Svit temnoty

Kniha Svit temnoty je v

Právě čtených1x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce67x
Chystám se číst78x
Chci si koupit23x
dalších seznamech3x