Láska a zkáza

Láska a zkáza https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383479/bmid_laska-a-zkaza-40d-383479.png 4 28 11

Příběh vášnivého, bouřlivého vztahu Ernesta Hemingwaye a jeho třetí manželky Marthy Gellhornové Od autorky bestsellerů Pařížská manželka a Létala jsem za sluncem V roce 1937 se osmadvacetiletá novinářka Martha Gellhornová vydává do Madridu, aby podala zprávu o hrůzách španělské občanské války. Osudy obyčejných lidí, lapených v soukolí ničivého konfliktu, se jí hluboce dotýkají. Navíc se nečekavě a bláznivě zamiluje do Hemingwaye, z něhož je tou dobou již žijící legenda. Jejich vztah i kariéra se naplno rozhoří a nakonec se, ve stínu blížící se druhé světové války, vezmou. Martha je nezávislá, neohrožená a ambiciózní válečná korespondentka a tvrdě pracuje, aby zůstala sama sebou, naplnila své poslání a nikdy nežila ve stínu svého muže. Ve chvíli, kdy Ernest v roce 1940 vydává jeden ze svých nejúspěšnějších románů Komu zvoní hrana, však přestávají být rovnocennými partnery. Martha se musí rozhodnout: sleví z vlastních cílů a poddá se omezujícím nárokům postavení manželky slavného spisovatele, nebo si ponechá samostatnost a kariéru, ale ztratí tím milovaného muže. Dilema, které může jim oběma zlomit srdce. Paula McLainová čtenáře již podruhé zavede k životním osudům slavného spisovatele a lamače srdcí Ernesta Hemingwaye. Tentokrát do bouřlivých kulis neklidného válečného Madridu, Finska, Číny, ostrova Key West a Kuby.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Love and Ruin , 2018


více info...

Přidat komentář

soukroma
22.02.2024 5 z 5

Skvělé: velmi čtivé a informativní, jak po stránce historické, politické, válečné, geografické (hodně Kuby, ale i Evropy), reportérské, tak lidské, a samozřejmě spisovatelské.
Hlavní hrdinku Marty (Martha Gellhorn) jsem si oblíbila, byla neohrožená (víc než Američanky běžně bývaly), k sobě dost tvrdá (a trochu nejistá), cílevědomá (do válečných zón se dostala co nejdál a všude: Španělsko 1937, střední Evropa 1938, Finsko 1939, Čína 1940... a výsadek v Normandii, na zapřenou a s potrestáním), ale současně hodně citlivá, soucitná s neštěstím druhých a ochotná i schopná podat pomocnou ruku. Nikdy jsem o její romanopisecké kariéře neslyšela, škoda, že u nás nic z její tvorby nevyšlo.
Hemingway zato z příběhu vyšel přesně tak, jak si ho představuji: vynikající společník u sklenky, skvělý vypravěč, ale sebestředný sobec s přetékajícím egem v soukromí, zejména ke svým ženám. Vlastně nedokázal žít sám a potřeboval trvalý obdiv, takže ve skutečnosti tam nějaká nejistota za zpupností a namyšleností asi byla...

"Začala jsem si uvědomovat, že opravdové psaní je něco jako stavět zeď z cihel, klást pěkně jednu vedle druhé a nečekat, až uhodí blesk. Že je k tomu potřeba pečlivosti a píle. Jde o manuální práci. A že pak možná v jedné chvíli, pokud nepolevíte, rovnáte cihly tak důkladně, že vám dlaně tak krvácejí, od práce ani nevzhlédnete a nic kolem vás nemůže zastavit, pak teprve ten blesk udeří. Ne když se modlíte, aby se tak stalo, ale když opravdu děláte svou práci."

Kniha se mi líbila mnohem víc než Létala jsem za sluncem, asi právě kvůli hlavní hrdince, Beryl mi moc nesedla.

ella.sna
16.07.2023 4 z 5

Příběh lásky a zkázy vzdává hold odhodlané, statečné ženě, válečné korespondentce, krásné blondýně, která se nenechala škatulkovat.
Tímto komentářem autorce připíjím sklenkou té nelepší whisky, tak jako ona své Marthě v epilogu - Příběh a autorčin styl mne totiž naprosto pohltil.


Mathiola8
30.01.2023 4 z 5

Zajímavý pohled do zákulisí reportérů a spisovatelů, protkaný láskou.

Šebestová3
12.07.2022 4 z 5

Ideální dovolenková četba díky popisům exotických destinací, v nichž se hlavní hrdinové nacházeli. Příjemně zbeletrizovaný příběh.

cathyblack
21.05.2021 3 z 5

Miluji Hemingwaye. Tahle kniha mi přišla z počátku velmi zajímavá, ale čekala jsem tam toho Hemingwaye více. Nakonec jsem měla několik problémů začíst se a než jsem se dostala ke konci... trošku se to ve mě pralo. Ve finále musím uznat, že mnohem lepší je film, který byl podle této knihy natočen.

dawson321
23.01.2021 3 z 5

Ačkoli mám rád Hemingwaye, tak jsem se do příběhu až tak moc nedokázal začíst. Některé pasáže mi přišly až přespříliš dlouhé. Příběh byl také spíše zaměřen na Marthu Gellhornovou než na Ernesta, který byl v knize vedlejší postavou.

missbellatrixx
01.05.2020 5 z 5

výborná kniha... pro milovníky Hemingwaye skoro až povinnost si knihu přečíst:) skvěle doplní to co už jste věděli...
doporučuju si k jejímu čtení pustit i film Hemingway a Gellhornová (v hlavních rolích Clive Owen a Nicole Kidman) skvěle doplní četbu...

Jana_Hlus
13.01.2020 5 z 5

Krásná kniha, nejedná se o nějakou povrchní červenou knihovnu, jak by se třeba mohlo podle názvu zdát, ale o výborně napsaný silný příběh Marthy a Ernesta, dvou velikých osobností, pečlivě zasazený do kontextu doby, pozoruhodné jsou zejména válečné etapy jejich společného života. (5/5).

Le Chat
24.10.2019 5 z 5

Za mne se kniha autorce opravdu povedla, doporučuji. A doufám, že se autorka příště pustí do příběhu Pauline Hemingwayové.

Moonca
17.02.2019 3 z 5

Autorka vypráví velkolepý příběh divokého vztahu dvou velmi silných osobností a konkurentů. Za mě však věnovala příliš času tomu, jak se dali dohromady a málo prostoru tomu, proč to dopadlo, jak to dopadlo. Dle mého má kniha velký potenciál, který nenaplnila zejména pro ne příliš hluboké zpracování psychiky postav. Na druhou stranu ale musím vyzdvihnout skvělé a velmi sugestivní popisy války a jejího vnímání Američany.

bookcase
22.01.2019 5 z 5

Autorka fakt umí. Čtivý příběh velké lásky mezi dvěma dominantními lidmi. Jak to asi může dopadnout? Čte se to dobře.