Pan Probaštin

Pan Probaštin https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12716/pan-probastin-12716.jpg 3 33 3

Miniatura z roku 1846, která představuje jednu z postaviček petrohradského života. Skromný a nenápadný pan Procharčin, jak se ukáže po jeho smrti, byl vlastně boháč, který si za život naspořil pěkné peníze. Povídka připomíná podobnou figurku z Nerudových Povídek malostranských. Mistrně zachycené charaktery i příznačné prostředí starého Petrohradu způsobují, že tyto příběhy nestárnou a poskytují čtenáři jedinečný zážitek.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Gospodin Procharčin , 1846


více info...

Kabuky
Kabuky
06.06.2022 5 z 5

Skvělé.

Kapis
Kapis
15.11.2016 3 z 5

Jedná se o jednu z prvotin velkého Dostojevského, ještě nemá svůj styl tak do hloubky vybroušený a celé je to jen takový pokus, studie, kdy se nakonec nedozvíme vůbec nic. Nicméně jako vždy, oceňuji drobnou sondu do života kolem roku 1850 - tentokráte v carském Rusku. A ano, už tehdá v Moskvě bydlelo více cizích lidí v jednom bytě.


budíček
budíček
03.09.2014 4 z 5

V této krátké novele mě dokázal i přes její celkem vážné téma pan Dostojevskij spíš pobavit, než že bych dumala do hloubky nad životem a jeho koncem. I v anotaci této miniknížky je uvedeno, že se jedná o tragikomedii a já když si představila ten shluk podivných ruských figurek v jedné místnosti, jak se vším svým temperamentem řeší absurdní situaci, v níž se octli popsanou dokonalým autorovým stylem, tak jsem se při četbě prostě musela usmívat... V podstatě by se dalo říct, že to je takové dílko o ničem a o všem dohromady, záleží jen na čtenáři, jestli si v něm najde něco, co ho zaujme, pobaví, znudí apod. Ale každopádně postavy z děl pana Dostojevského jsou prostě jedinečné a nezapomenutelné.

"Ještě kdyby zaujímal nějaké významné postavení, měl ženu a děti, nebo kdyby ho někdo z něčeho obžaloval a tahali ho k soudu, ale taková nula s jedním dřevěným kufrem a německým zámkem, člověk, který ležel víc než dvacet let za zástěnou, mlčel, nevěděl nic o světě, ani že existuje neštěstí, lakotil a najednou z ničeho nic banální, bezvýznamné slovo zaviní, že mu přeskočí a začne mít strach z toho, že život je těžký... A přitom si neuvědomí, že všem je těžko! "Kdyby uvážil, že všem je těžko", pronesl Okeanov, "zachoval by si chladnou hlavu, přestal by vyvádět skopičiny a staral by se o svoje." (úryvek z knihy)

Autorovy další knížky

2004  89%Zločin a trest
2004  92%Bratři Karamazovi
2008  87%Běsi
1958  80%Bílé noci
2004  85%Uražení a ponížení

Kniha Pan Probaštin je v

Přečtených52x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce26x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x