Ozvěny run

Ozvěny run https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502057/bmid_ozveny-run-tUU-502057.jpeg 4 356 100

Runy série

1. díl >

Jejich láska byla zapovězená, ale její ozvěna zní až na věčnost. On se vrátí runy jí to prozradily. Když Mia po milované babičce zdědí Birch Thorpe, letní chatu ve Švédsku, čeká ji nelehké rozhodnutí. Snoubenec Charles na ni naléhá, aby dům prodali a koupili si luxusní byt v Londýně. Mia váhá. Když se naskytne příležitost zapojit se do archeologického výzkumu, jehož cílem je objevit na jejím pozemku vikinské artefakty podobné zlatému prstenu, který je součástí dědictví po babičce, s radostí souhlasí. Získá tak čas a odstup, aby si všechno dobře promyslela. Vykopávky Miu zcela pohltí a pohledný archeolog Haakon Berger jí také není úplně lhostejný. Stejně jako ona totiž cítí jakousi spřízněnost s dávnými obyvateli těchto míst, jejichž životní osudy se každým dnem více odkrývají. Mie a Haakonovi se před očima začíná skládat dávný příběh velšské šlechtičny Ceri a záhadného vikinga známého jako Bílý sokol, který ji v roce 869 unesl. Do jejich života zasáhnou nejen ozvěny minulosti, ale i nepřátelé ohrožující Birch Thorpe a její obyvatele, a Mia a Haakon budou muset bojovat, aby ochránili to, co je jim nejdražší... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Red
Originální název:

Echoes of the Runes , 2020


více info...

Přidat komentář

Ludmila91
13.04.2024 5 z 5

Úžasný příběh. Nádherná kniha. Moc doporučuji

milito999
11.04.2024 4 z 5

Kniha je tematicky podobná autorčině druhé knize Runy osudu, přesto se liší.
Sledujeme dva příběhy - jeden z 9. století a druhý ze současnosti, které se prolínají. Opět jsou v knize i dobová slova, která velmi oceňuji, opakuje se tu únos ženy a hlavní hrdina je vykresleny jako slušný, čestný člověk se smyslem pro povinnost, který by ženě neublížil a ti dva se postupně sblíží.
Kniha se čte lehce, příjemne a rychle.

Nemůžu si pomoct ale hrozně moc v knize vidím podobnost s Barbarou Erskinovou.


Verusska
10.04.2024 4 z 5

V knize se prolínají dva příběhy. První se odehrává v současnosti na švédském venkově u jezera Mälaren. Mladá žena Mia zdědí po babičce chatu, která pravděpodobně leží na pozemku kdysi dávno obývanem bájnými Vikingy. Mia, jež miluje historii, umožní archeologům, aby zde prováděli vykopávky. Archeologické práce vede pohledný Haakon, který je záhy okouzlen nejen bohatými nálezy, ale také Miou.
Druhá dějová linka se odehrává v 9. století na totožném místě, tedy u jezera Mälaren. Leží zde osada Vikingů, kde vládne silný a zasadový Haukr. Z jedné z výprav si přiveze krásnou dívku Ceridwen. Ceridwen je urozená, a tak má v plánu ji vrátit zpět rodině jen za bohaté výkupné. Než si však pro Ceri přijedou, uplyne řada měsíců a během nich se odehraje (a změní) mnoho věcí.
Oba tyto příběhy propojují staré prsteny ve tvaru stočeného hada.

Nejprve bych chtěla zdůraznit, že se jedná o velmi jednoduché, klidné a pohodové čtení. Nečekejte žádnou velkou literaturu, psychologicky propracované postavy ani dějové zvraty. Vše je dost povrchové, místy bych použila i slovo plytké a předvídatelné. Vztahy mezi postavami pak nepůsobí dost uvěřitelně a nemají na čtenáře takový dopad a to je velká škoda. Kniha mě totiž jinak opravdu bavila. Je velmi čtivá, má fajn tempo, hrdinové jsou sympaťaci a držíte jim pěsti. Šmrnc tomu všemu dodává osudovost, která se propletá knihou od začátku do konce.
Jelikož mě zajímá vše, co je jakoliv spjato s historií, užívala jsem si také prostředí knihy, ať už se jednalo o archeologické vykopávky nebo život Vikingů. Ale i tady musím podotknout, že jsem byla trochu zklamaná.
Historii Vikingů by dle mého chtělo propracovat daleko lépe a mohla být zastoupena hojněji, kniha by tím jen získala.
Shrnuto: Chtělo by to pár desítek stran navíc. Podrobněji, do hloubky zpracovat charaktery postav, jejich prožívaní, pocity, vývoj a proměnu vztahů. Historii v knize upgradovat na vyšší úroveň a měli bychom v rukou knihomolský skvost. Teď je to jen lepší průměr mezi 3 až 4 hvězdičkami.

Luccinda
02.04.2024 4 z 5

Tak tohle bylo moc krásné a milé čtení. Kniha obsahuje dva milostné příběhy, jeden ze současnosti a druhý z období vikingů. Obě dějové linky se mezi sebou prolínají a tvoří jeden ucelený příběh. A musím říct, že jako milovník historických románů jsem si tenhle výlet do minulosti neskutečně užila.

Vikingové jsou velmi zajímavé téma a ačkoliv příběh samotný je dost předvídatelný, díky jeho zasazení do tohoto období je pro čtenáře mnohem atraktivnější. Skvělá ale byla i linka ze současnosti, kde mi byli neskutečně sympatičtí oba hlavní hrdinové, takže jsem tu romantickou linku vyloženě hltala. A určitě bych vám chtěla knížku doporučit, já se moc těším i na další díly téhle série.

freejazz
31.03.2024 4 z 5

trochu rozprávka, trochu romantika, ale príjemné čítanie s predvídateľným koncom. vikingovia sú moji obľúbení, archeológiu som kedysi chcel študovať a vykopávky mi nie sú cudzie a návšteva Vikingskipshuset vo mne zanechala naozaj stopu.
takže celkovo príjemný koktejl. a navyše remeselne veľmi dobre zvládnutý.

malina097
11.03.2024 2 z 5

Fakt nevím jak mám popsat svoje pocity,,,strašně dlouho jsem knížky od autorky hledala,teď jsem četla i "Runy osudu" a jsem tak nějak trochu zklamaná a dost mne to mrzí.Mám ráda to vracení do minulosti,ale asi jinak podané,vůbec mi tam nepálí nějaká jiskra,spíše mi to přijde jako červená knihovna.Pani autorka má určitě spoustu fanoušků, ale já to nebudu.Tim určitě nechci odradit nikoho kdo se na knížku těší, má spoustu kladných recenzí (právě proto jsem si chtěla knihy precist)jen není můj šálek čaje tak se mou recenzí prosím nikdo neřiďte,,,díky a jsem z toho i smutná,,,teď jsem přišla i na to,že "Šarlatové kimono" jsem kdysi dokonce odložila,prostě jsme si nepadli do oka,,,

Ivetaa
11.03.2024 5 z 5

Příběh ze současnosti a zároveň z dávné doby. Trochu mi připomíná romány od Barbary Wood, kde se též současný děj prolíná s historií. Obecně romány s archeologickou tematikou mám ráda.

alsae
02.03.2024 3 z 5

Příběh byl zajímavý, ale popravdě mě kniha až tak neoslovila. Všechny emoce a chemie mezi hlavními postavami byly takové sterilní, jako čtenář jsem to s nimi neprožívala.

Nikusha
01.03.2024 4 z 5

Hezká romantika s historickým nádechem. Četlo se to moc dobře, udržovalo mě to vzhůru při noční. A popis intimního okamžiku mě pobavilo Byl tvrdý! :D

Barbara182
22.02.2024 3 z 5

Moc pěkně vymyšlená kniha s prolínáním příběhu z minulosti do současnosti. Přiznám se, že napínavější byl rozhodně onen příběh z minulosti a četl se mi proto o dost líp, u současnosti jsem měla problém s tím, jak se k hlavní hrdince Mie choval její snoubenec, ale naštěstí se pak děj stočil spíš k archeologickým vykopávkám a už to odsýpalo bez problémů. Konec knihy na mě byl sice až moc idylický a bylo tam až příliš náhod na všech frontách, ale jinak jsem rozhodně ráda, že jsem si knihu přečetla, bylo to zajímavé dobrodružství.

broskev28
21.02.2024 3 z 5

Ozvěny run jsem přečetla jaksi omylem; nevím proč jsem usoudila, že jde o historický příběh z vikinských dob. Dostala jsem poněkud narůžovělý odvar - kombinaci dnešního archeologického bádání (obsazeného postavami, jejichž vývoj je nasnadě) se snovými vstupy do minulosti, která byla vyretušovaná do pastelových barev a idylické nevinnosti. Ale proč ne, četlo se to příjemně, navíc představa měkosrdcatého vikinga je lákavá . . .

4xbabča
20.02.2024 5 z 5

Krásný příběh odehrávající se ve dvou časových liniích v současnosti a v době Vikingů. Kniha mě mile překvapila, je moc hezky napsaná, dobře se čte o kouzlu lásky, přátelství i odvahy. Určitě doporučuji k přečtení.

MAU256
15.02.2024 5 z 5

Haukr poté rozevřel dlaň a ukázal tři nádherné zlaté prsteny ve tvaru malých hadů. "Přivezl jsem je pro nás. Já ho navléknu tobě a ty potom mně." "Ráda!" Ceri se dívala, jak jí nasazuje středně velký prsten na prsteníček levé ruky, a sama mu pak navlékla ten největší. "Ale proč tři?" Haukr se usmál a pokynul na dceru. "Napadlo mě, že Jorun by měla mít také jeden, protože si vlastně bereš nás oba. Pojď, Jorun "mín", dej mi ručku."

A kvůli prstenu to celé vlastně začalo. V knížce se střídá minulost z období Vikingů se současností. Mia a Haakon, dva archeologové, kteří se snaží odkrýt příběh, jenž se odehrál v těch dávných dobách na pozemku, který Mia zdědila po své babičce.

Na knížku jsem narazila díky komentářům v Databázi knih, a jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst, neskutečně jsem si ji užila a už se těším na pokračování.

Tess_BooksNerd
13.02.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem dostala jako "dárek" na začátku ledna. Trvalo to dlouho ale nakonec i na tuto knihu přišla řada. A jsem vděčná. Zpočátku jsem byla trochu skeptická ale úplně zbytečně. Příběh byl velice čtivý, hlavní postavy zajímavé. Líbí se mi, jak spisovatelka knihu pojala. Vypráví příběh ze současnosti, ale zároveň i z minulosti.
V tomto příběhu máme v podstatě čtyři hlavni hrdiny. Miu a Haakona. Dva archeologové. Mia zdědí chatu ve Švédsku. Jako dědictví získá prsten s hadem, který jak se ukáže je originál z 9. Století z období Vikingů. Setkává se v Muzeu s Haakonem, kterému povolí prohlídku po pozemcích patřící k chatě. Mezitím odjíždí zpět do Anglie. Později se zjistí, že by na jejím pozemku mohli být pozůstatky vikinské osady a souhlasí s vykopávkami. A tak odjíždí na celé léto do Švédska. Tam pomalu odhalují příběh Haukra a Ceri, která byla Keltka, kterou Haukr zajal a postupně se do sebe zamilovali. Haakon si půjčí stejný prsten jako má Mia z muzea, protože cítí nutkání že tam ten prsten patří také. Oba mají divné vidiny, které zobrazují právě Haukra a Ceri. Jejich společnou cestu za svojí láskou, a také Haukrovo malou dceru Juren. Oba dva si hrají s myšlenkou, že by mohlo jít o reinkarnaci a proto vidí a cítí, že jsou spříznění osudem. V cestě jim však stojí Miin snoubenec Charles a život v Londýně.

Hned si musím koupit další díl a pevně doufám, že budou přeloženy i další díly z této série.

Annabelle
13.02.2024 4 z 5

Mia zdědí po své babičce chatu, na jejímž pozemku povolí šarmantnímu archeologovi Haakonovi provést archeologických výzkum. Kdo by si pomyslel, že starý zlatý prsten, který Mia taktéž zdědila a který Haakona hned zaujal, v sobě nese krásný příběh o krásné šlechtičně Ceri a vikinském jarlovi Bílém sokolovi. Osudy těchto dvou párů se protnou a donutí Miu i Haakona přehodnotit své životní priority a dát prostor té pravé lásce, která dokáže přetrvat i staletí.

Příběh Ozvěn run je taková příjemná romantická oddechovka se zajímavou zápletkou a vsuvkami do historie, což si myslím, že velmi ocení fanoušci Cizinky, akorát zde nezavítáme za Skoty, ale poznáme svět Vikingů, který je skutečně velmi reálně popsán, na rozdíl od toho jak nám ukazují některé filmy a seriály. Knížka se četla velmi dobře, děj ubíhal příjemným tempem a propojení minulosti a přítomnosti bylo velmi hezky zpracované. Už teď se těším na druhy díl, kde hlavní hrdinka do minulosti přímo pocestuje.

Ig: annabelle_life_diary

Aileena
08.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Knížka se mi moc líbila, Vikingy a jejich příběhy mám ráda, takže mě nic nepřekvapilo. Snad jen šťastný konec vikingské linky, tak nějak jsem očekávala, že to s Ceri a Haukrem nedopadne dobře, což ovšem neznamená, že jsem dobrý konec neuvítala... ;-)
K naprosté dokonalosti bych možná vnesla do současné linky trochu více akce, ale i tak, jak autorka příběh napsala, jsem byla spokojená a těším se na druhý díl.

18LenkA12
31.12.2023 5 z 5

Krásné romantické příběhy odehrávajících ve dvou časových linkách a to ve vikingských dobách a nynějším Švédsku. Oba příběhy jsou si velice podobné, ikdyž každá láska musí překonat jiné nástrahy. Oddychovka, kterou můžu jen doporučit.

Linda007
18.12.2023 5 z 5

Něco na způsob knih Barbary Erskinové.

VasnivaCtenarka
17.12.2023 4 z 5

Autorka Christina Courtenay svůj příběh velmi hezky promyslela. Při čtení bylo jasně patrné, že aby napsala dějovou linku z minulosti, musela autorka trávit mnoho času rešeršemi. Předložila nám tak krásný pohled do doby Vikingů, do jejich způsobu žití, do jejich zvyků a tradic. To se mi nesmírně líbilo. Barvitě nám tuto dobu přiblížila.

Tempo knihy bylo velmi slušné. Nebylo ani pomalé, ani rychlé, vše na sebe krásně navazovalo a čtenář se v ději nijak neztratí.

Velmi se mi líbil popis prostředí a tím také popis hlavních hrdinů, které si buď zamilujete navždy, nebo vám jejich charakter nesedne a budete si přát, aby už konečně bylo po nich.


Já osobně jsem si vytvořila velmi hezký vztah k Mii, Ceri a samozřejmě i k mužským hlavním hrdinům.

Knize nemůžu vytknout snad vůbec nic. Zkrátka to byl velmi milý příběh, napsán velmi čtivě. A musím ještě zdůraznit, že Ozvěny run jsou 1. dílem série Runy. Druhý díl, Runy osudu, si snad brzy přečtu.

Knihu mohu doporučit nejen milovníkům archeologie a vykopávek, ale také milovníkům romantiky a samozřejmě historie. Opravdu velmi zajímavá kniha se špetkou romantiky. Byla sladká tak akorát.

sidonka
12.12.2023 5 z 5

Krásný příběh s dvěma časovými linkami, což miluju, obě linky protkané romantikou, láskou, ale i napětím, určitě sáhnu po dalším díle