Otevřený dopis dr. Augustinu Smetanovi

nehodnoceno
Otevřený dopis dr. Augustinu Smetanovi https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416073/bmid_otevreny-dopis-dr-augustinu-smetano-HP1-416073.jpg 0 0 1

Veřejná polemika katechety pražské německé reálky P. Franze Schneidra s českým filosofem Augustinem Smetanou, který vystoupil z řádu křižovníků. Schneider postupně rozebírá Smetanovy argumenty, které bývalý kněz uveřejnil v revui Union, například o neudržitelnosti římskokatolické věrouky.

Náboženství Filozofie
Vydáno: , Bedřich Rohlíček
Originální název:

Offener Brief an Herrn Doktor Augustin Smetana


více info...

Přidat komentář

JulianaH.
22.07.2019

Uff. Pramen je to zajímavý, protože ukazuje, že bolzanovci nebyli nábožensky tak svobodomyslní, jak by se na první pohled zdálo; dokonce že se dokázali postavit po bok restaurativního katolicismu.
Ale autorova němčina a jeho způsob psaní (ve formě period přes půlku stránky A4) mě doháněly k zoufalství snad měsíc. Bylo to strašlivé. A to i navzdory hezkým pasážím, například o tom, co pro P. Schneidra znamená křesťanství.
Značně se mi také nelíbil způsob, jak autor přistupuje k adresátovi. Sice mu vyká (oproti jiným textům, jež proti Smetanovi byly napsány), ale co chvíli se nedokáže zdržet obvinění osobního rázu, např. neustálých nařčení ze zlé vůle.

Překládám půvabnou, údernou pasáž:
„Uplynulá staletí křesťanství pro Vás neznamenají nic; nejpočestnější, nejneneúnavnější, nejduchaplnější, nejučenější hledači pravdy, kteří nás z těchto staletí oslňují jako hvězdy a kteří katolické učení s nejpevnějším přesvědčením o jeho pravdě a božskosti ctili, vyznávali, praktikovali a hájili, neznamenají pro Vás nic; požehnání, jež Kristovo učení v průběhu staletí přineslo jednotlivcům, rodinám, společenstvím, národům, lidstvu, třebaže je jeho bohatství tak nezměrné, že zlo, které Vaše hříšná a nevinná pověra způsobí, sice naplňuje slzami oko toho, jenž je přítelem lidí, ale nemůže umenšit dík jeho srdce za dobrotu onoho učení, Vám neznamená nic; 250 miliónů Kristových vyznavačů stojí tohoto času proti 855 miliónům, které, jelikož holdují jinému názoru, sotva mají nějaké ponětí o Kristově učení, kdežto pro Vás tento celkový počet 12 500 miliónů neznamená nic!“

Štítky knihy

náboženství 19. století polemiky

Autorovy další knížky

Franz Schneider
německá, 1794 - 1858
1848  100%Pravda v obrazech - Bajky a podobenství
1850  0%Otevřený dopis dr. Augustinu Smetanovi

Kniha Otevřený dopis dr. Augustinu Smetanovi je v

Přečtených1x