Pravda v obrazech - Bajky a podobenství

Pravda v obrazech - Bajky a podobenství https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405686/bmid_pravda-v-obrazech-ILf-405686.jpg 5 1 1

Série bajek, které autor do té doby vydával v různých časopisech. Franz Schneider si klade za cíl šířit jejich prostřednictvím bolzanovskou zásadu, že se všichni lidé mají stát lepšími, moudřejšími a šťastnějšími v zájmu obecného blaha. Knížka však obsahuje také několik Schneiderových svérázných myšlenek: typický je především jeho důraz na všemohoucnost odhodlané lidské vůle.... celý text

Náboženství Pro děti a mládež
Vydáno: , Bedřich Rohlíček
Originální název:

Wahrheit in Bildern


více info...

Přidat komentář

JulianaH.
04.05.2019 5 z 5

Víc než bajky mě zaujaly náboženské paraboly, které vypovídají hodně o autorově vnitřním světě. Velmi si cením možnosti nahlédnout do myšlení moudrého a lidumilného katechety, který žil v první polovině 19. století. Ač jsem ateista, líbila se mi nejvíc parabola o Gamalielovi a Šavlovi, kde židovský učenec mluví s budoucím apoštolem o skepticismu a pevnosti víry.
Na bajkách bylo zajímavé pozorovat určité dobové rysy, například typicky osvícenské ideje (motiv procitnutí ze sna) a bolzanovské myšlenky o obecném blahu.

Knížku jsem četla kvůli bakalářce, kterou píši o autorovi. Měla jsem ji doma téměř rok, než jsem se donutila ji otevřít a udělat si z ní výpisky. Nevím proč, ale patrně v tom hraje roli, že mám z bajek milého pátera Schneidra depresivní pocity.

***

Jonatan: Nalezl jsem tě konečně, Samsone! poznávám osobně muže, který tolik nadpřirozeného vykonal v Israelu a v zemi Filištínských a k tomu sílu v kadeřích hlavy své měl.
Samson: V kadeřích nebyla, příteli Jonatane! nemoudrý byl jsem, věřiti, že ve vlasech jest. I tak jak jedna nemoudrost druhou stíhá, mýlil jsem se, že jsem o celou svou sílu přišel, vida kadeře své v klínu Dalily. Kdo ale myslí, že nemůže, ten nemůže skutečně, poněvadž nechce moci a nemůže chtíti. A tak mne zatkli.

Štítky knihy

bajky 19. století příběhy Bible sudetští Němci náboženská literatura Bernard Bolzano, 1781-1848

Autorovy další knížky

Franz Schneider
německá, 1794 - 1858
1848  100%Pravda v obrazech - Bajky a podobenství
1850  0%Otevřený dopis dr. Augustinu Smetanovi

Kniha Pravda v obrazech - Bajky a podobenství je v

Přečtených1x
Chci si koupit1x