Ostrov žen moře

Ostrov žen moře https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494333/bmid_ostrov-zen-more-FVw-494333.jpg 5 196 60

Historický román o přátelství nezlomných žen a dramatických dějinných událostech, které zasahují do jejich životů. Od autorky bestselleru Tajemství hedvábného vějíře. Ostrov žen moře vypráví osudy Mi-dži a Jong-suk, dvou dívek, které patří k jednomu z mnoha výlučně ženských potápěčských společenství na korejském ostrově Čedžu. Po stovkách ponorů a letech přátelství Mi-džu a Jong-suk rozdělí vnější síly, které nemohly nijak ovlivnit. Dlouhá desetiletí – počínaje japonskou kolonizací ve 30. a 40. letech přes druhou světovou válku a korejskou válku až po éru všudypřítomných mobilů a neoprenů – mezi oběma ženami přetrvává výjimečně blízký vztah, i když přátelství postupně vystřídá nenávist a vina, aby nakonec dospěly ke smíření a odpuštění. Román přináší vhled do jedinečné a neopakovatelné kultury ostrovního společenství, v němž mají hlavní slovo ženy, které se věnují nebezpečné fyzické práci pod hladinou i na souši, zatímco jejich manželé pečují o děti.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

The Island of Sea Women , 2019


více info...

Přidat komentář

KarolVoda
14.04.2024 5 z 5

Nádherné a nádherný jazyk našich sousedů tu nádhernost ještě mocnil. Jsem dojatá celým příběhem.

zuzulique
08.04.2024 5 z 5

Posledné dni ovládol moju myseľ fascinujúci príbeh potápačiek henjo z kórejského ostrova Jeju, ktorý má všetko, čo dobrý román potrebuje.
Predstavuje presne typ príbehov, ktoré vyhľadávam, spája v sebe zaujímavé, v našich končinách nie príliš známe historické poznatky, a zároveň pútavé osobné ľudské osudy a tragédie.
Autorka prelína minulosť s prítomnosťou, čo je veľmi obľúbený postup, ktorý čitateľovi umožňuje odkrývať jednotlivé vrstvy príbehov a postáv.


Gleys
29.03.2024 5 z 5

Velmi silný příběh, zasazený do smutné a těžké doby, který mě v průběhu čtení několikrát překvapil. Je to již druhá kniha, kterou jsem od autorky četla a už se těším na další.

Nico
16.03.2024 5 z 5

Autorka několik měsíců shromažďovala materiály ke knize.

Jde o silný poutavý příběh protkaný politickými poválečnými událostmi v Jižní Koree.

Odcházím s pocitem, že ještě jednou musím číst... což se mi stalo poprvé v životě. Opravdu mimořádně napsaná kniha.

Alma5
17.02.2024 5 z 5

Velice krásný a silný příběh,který mi stále zůstává v paměti. Vše další již napsali čtenáři přede mnou.

Ester59
14.02.2024 5 z 5

Neobyčejná, krásná kniha, velmi silný příběh z období válek, o kterých toho nebylo moc napsáno. Aspoň pro mne to bylo hodně nových velmi zajímavých informací.

Siwan
26.12.2023 4 z 5

Je to nesmírně zajímavá a čtivá kniha, místy opravdu těžké čtení. Popis událostí odehrávajících se po rozdělení Koreje na severní a jižní část je neskutečně silným zážitkem. Co celou knihou prostupuje je síla místních žen a henjo obzvlášť. Fascinovalo mě na tom především vyznění, které je ke konci knihy hodně cítit...že to jak jsou životy lidí "jednodušší" ve smyslu zmírnění těžkosti života - obstarávání jídla, hygieny, živobytí, dostupnosti vzdělání...s sebou zároveň přináší oslabování jejich ducha. A je to tak, nedá se proti tomu nic vytknout....a přitom sama Jong-sun říká, že ví, že své děti i vnoučata rozmazluje, ale cítí tu potřebu, která tu generačně je...že rodiče si přejí ochránit své děti od nebezpečí, utrpení, těžkostí.

JanaProchazka
21.12.2023 5 z 5

Překrásný příběh a soužití dvou přítelkyň. Líbila se mi jejich čistota, přemýšlení o světě i o vztazích. Román se krásně četl, místy byl i napínavý. Vřele doporučuji.

Katka2382
13.12.2023 5 z 5

Ze začátku mi nešlo se do knihy začíst,nějak jsem si nemohla zvyknout na pomalejší tempo vyprávění.
Ale pak se to zlomilo a příběh mě zcela pohltil.
Je to jedna z nejhezčích knížek co jsem letos četla. Chystám se i na další knihy autorky.

Pisquosus
04.11.2023 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Měla vše, co od dobré knihy potřebuji, silný, neotřelý příběh, který je čtivě napsaný.

Vůbec jsem o henjo neměla tušení. A jsem ráda, že jsem knihu vzala do ruky!

martiline
23.10.2023 5 z 5

Dočetla jsem ... a jen nechávám v sobě vstřebat celý ten příběh.
Než jsem začala číst, vůbec nic jsem nevěděla, netušila ... možná jsem jen kdysi zahlédla nějaký cestopis o henjo. A pak jsem si postupně vyhledávala slova a slovíčka, protože už z plynoucího příběhu jsem chtěla všechno znát. Netušila jsem nic o takových těžkostech, které tam kdesi daleko musely ženy (hlavně ženy) přežívat. A byly neskutečně silné, odvážné. Musím přiznat, že ta část knihy o surovostech se mi četla těžce. Překonala jsem to, zůstal jen obrovský soucit s veškerou minulostí ... jinak to ani nejde.
Chápala jsem i hlavní hrdinky knihy ... obě dvě. Neodpuštění, odpuštění - to se vlastně line celým tím těžkým, ale svým způsobem krásným příběhem.
Toto je kniha, na kterou se nezapomíná ...

Vakalik
19.10.2023 5 z 5

Tak tahle kniha mě dostala. Díky ní a Pačinko dostávám chuť na korejskou a japonskou literaturu. Silný příběh, až skoro pohádkové vyústění hororového života. Hezké nahlédnutí do reálií obyčejných lidí, kteří neměli život vůbec jednoduchý. Zejména henjo ne. Nevěděla jsem, že vůbec nějaká taková profese existovala, jsem ráda za novou zkušenost s korejsko-japonskou kulturou.

markej
07.09.2023

Ostrov žen moře nás zavádí na jihokorejský ostrov Čedžu, který je proslulý ženskými potápěčkami a lovkyněmi mořských plodů zvaných henjo. Jong-suk prožije život, který je výrazně ovlivněn historií její země, a to ve 30. a 40. letech minulého století okupací země Japonci, následuje druhá světová válka a po ní období občanské války a umělého rozdělení Koreje na Jižní a Severní. Hrdinka se dožívá i moderní doby, které příliš nerozumí, v níž modernizace válcuje a ničí tradiční způsob života, včetně výjimečných potápěček henjo.

Jong-suk se odmalička přátelí s Mi-dži, ovšem jejich pevné přátelství se vinou vnějších okolností a událostí v průběhu doby mění, od neporozumění přechází po jedné tragické události až k nenávisti, jež ovlivní celou Jong-sučinu rodinu včetně jejích dětí.

Ačkoli se mi kniha líbila a dávám jí poctivé čtyři hvězdy, musím říct, že z autorčiných knih, které jsem zatím četla (Tajemství hedvábného vějíře a Čajová dívka z Kolibříkové ulice) mě tato chytla za srdce asi nejmíň. Připadalo mi, že v knize je více hlušších míst a místy na mě bylo popisování politické situace až příliš podrobné, ačkoli chápu autorčinu snahu všechno čtenáři co nejlépe přiblížit.

Hodnocení: 4* z 5*

Marki019
17.07.2023 5 z 5

Nádherně psaná kniha. Nemám slov, určitě zůstane v mé knihovně.

Vrbická1999
12.07.2023 5 z 5

Tato kniha mě dostala do kolen. Dojemné, krásné, smutné. Kniha má v sobě spoustu bolesti, zármutku, utrpení, ale také radosti do života a ženské síly.
Po přečtení ve mě zůstal pocit, že ženy dokážou vše.

Janina2609
14.05.2023 5 z 5

"Osmkrát padneš, podeváté vstaneš"

Tohle úsloví, které v knize pronesla To-Seng své snaše, hlavní hrdince Jong-Suk, přesně vystihuje život henjo-potapěček z výhradně ženského spolku na korejském ostrově Čedžu.

Příběh je nejen o přátelství, nenávisti, vině a odpuštění, jak se dočtete na obálce knihy, ale dozvíte se podrobnosti i o masakru na Čedžu v roce 1948, při němž zemřelo až 30 tisíc lidí.

Tahle kniha mě naprosto pohltila, je tak krásná, ale tak smutná
Doporučuji všem k přečtení.

soupik2012
30.03.2023 3 z 5

Opravdu mě překvapuje tak vysoké hodnocení u této knihy, protože já se teď ze svého subjektivního pohledu chystám napsat, že paní Lisa See moc psát neumí. Zaujalo mě téma tohoto románu a v žádném případě nelituji, že jsem se do jeho četby pustila. Dozvěděla jsem se totiž mnoho nových zajímavostí. Ale bavila jsem se pomálu. Autorka zvolila osvědčený způsob vyprávění. Minulost, jako hlavní dějovou linku a přítomnost, která postupně odhaluje neodkrytá tajemství z této minulosti. Román je to krásný a téma velice zajímavé, ale je to tak strašně ucajdaně napsané. Některé zcela obyčejné situace jsou popisovány velice zdlouhavě a mnohé se navíc hned několikrát v románu opakují. Děj se díky tomu, až neskutečně vleče. Ani audiokniha se příliš nepovedla, paní Ivana Milbachová má totiž značné potíže se správným frázováním.

kusma
20.03.2023 5 z 5

Kniha mě zaujala názvem, krásnou obálkou a tím, že o tomto tématu nic nevím. A byla jsem opravdu velmi překvapena, čím si obyvatelé této země museli projít. Že i jižní Korea má svou černou minulost. Ke knize: čtivě napsaný příběh dvou žen, kamarádek. Nemohla jsem se odtrhnout, moc se mi líbil styl vyprávění. Určitě si od autorky přečtu další knihy. Knihu doporučuji.

Vojslava
15.01.2023 4 z 5

Knížka mi hodně stylem i zpracováním připomněla předchozí Čajovou dívku, ale měla něco navíc. Stejně zajímavý byl náhled zase do jiné oblasti (znala jsem ji jen jako položku z křížovek, a to ještě jen jako "japonskou potápěčku", o nichž byla zmínka v doslovu), ale přidaná tematická hodnota bylo téma ne-odpuštění, ne-zapomínání, které dávají textu náboj až do konce. A pointa jen na jednom jediném řádku... Každopádně četba zajímavá, plynulá, opět poctivě zpracovaná co do informací - moje celkem oblíbená kategorie "příběh s přidanou hodnotou".

Martina157
15.01.2023 5 z 5

Přečteno jedním dechem, oprávněně vysoké hodnocení této knihy.