Dívky ze Šanghaje

Dívky ze Šanghaje https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39372/bmid_divky-ze-sanghaje-TFz-39372.png 4 80 24

May a Pearl série

1. díl

Nezapomenutelný příběh dvou nerozlučných sester začíná koncem 40. let v Šanghaji, Paříži východu. Díky bohatství svého otce si Pearl Chin a její mladší sestra May bezstarostně užívají života. Ale otec prohraje své jmění a musí prodat dcery nápadníkům, kteří si přijeli z Kalifornie pro nevěsty. Pearl a May se vydávají na svou životní pouť v okamžiku, kdy na jejich milované město začínají dopadat japonské bomby. Prchají přes divoký venkov plný čínských vojáků, za oceán. Zde se pokoušejí najít lásku k cizincům, kteří se stali jejich muži, usilují o sžití s novým prostředím a se zvyky a pravidly čínské čtvrti. I když jsou postaveny před mnohé oběti a obtížná rozhodování, zůstávají stále oněmi šanghajskými dívkami.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Shanghai Girls , 2009


více info...

Přidat komentář

Nofar197
15.11.2023 5 z 5

nai.ivka : Druhý díl rozhodně stojí za přečtení, je škoda, že v češtině dosud nevyšel. Ale pokud umíte anglicky- nebo jiný jazyk, do kterého byla knížka přeložena - neměl by být problém si ho obstarat.

Nofar197
15.11.2023 5 z 5

Skvěla sonda do čínské společnosti čtyřicátých let. V Číně v té době ženy nemají zdaleka taková práva jako ženy v Evropě či Americe, pokud vůbec měly nějaká, o čemž by se dalo dlouze polemizovat.
Pearl Chin a May vyrůstají coby členky privilegované šanghajské společnosti. Bohužel tuto skutečnost rozmeta v prach bankrot jejich poněkud nezodpovědného otce. Obě divky jsou nuceny opustit známé prostředí a začít nový život po boku cizinců v cizí zemi, jejíž kultura a mentalita je tolik odlišná od kultury čínské. Během krátkého času však obě mladé ženy zjišťují, že život v zemi nesvazane zastaralými patriarchalnimi pravidly jim může nabídnout mnoho. Ale svou mentalitu a zažité tradice si neseme v sobě i přes oceán, a rozhodně nebude snadné zbořit metaforicke zdi.......


Evaho73
19.03.2023 5 z 5

Kniha ponúka veľmi zvláštný, ale zároveň strhujúci zápas dvoch sestier o svoje životy, ktoré hľadajú azyl v Amerike - vysnívanej krajine imigrantov, lebo občianska vojna a krutá vláda ich donútili opustiť svoju zdevastovanú krajinu. Žijú, bojujú, padajú hore-dole, udržiavajú si sebaúctu a šťastie... snažia sa existovať, ale hlavne pôsobiť až veľmi skutočne.

Pengi
02.01.2023 4 z 5

Opět nádherný pohled do tradic a života o kterém jsem neměla představu.

Hvězdička dolů je za ten konec.

denib
08.10.2022 5 z 5

Kniha mi přišla nesmírně zajímavá. Ukazuje některé čínské rodinné tradice, které pomalu (i když ne úplně) dostávají na frak s modernější dobou. Postavení čínských žen ve společnosti. Ale hlavně mě zaujal popis toho, jak se lidem z Číny v dané době žilo v Americe, pokud se tam vůbec dostali. Trochu jsem se bála, aby to nebylo příliš romantické čtení, ale to jsem se bála opravdu zbytečně. Je to výborná kniha, díky které jsem se zase dozvěděla něco nového o historických událostech i způsobu života jiných lidí. O Číně i o Americe. O lidech.

nai.ivka
06.06.2022 5 z 5

Závěr je jasný předěl a měl by následovat druhý díl, ale asi se to neprodávalo tak dobře, aby ho vydali. Škoda.

Kanimůra2
06.02.2022 4 z 5

Další povedená kniha od autorky. A poučná. Závěr mě naštval. Useknuté. Nedopsané. Ale jinak super čtení.

Emartina
23.06.2021 4 z 5

Moc hezký příběh, který ukáže Číňany a hlavně Číňanky v jiném světle na pozadí událostí kolem 2.světové války. Hodně dramatických zvratů, někdy trochu předvídatelný děj.
V knize mi vadila řada překlepů, redaktoři by si s tím měli dát víc práce.
Jinak ale velice čtivé, těšila jsem se na další vývoj událostí.

ivanaci
06.03.2021 3 z 5

Tajemství hedvábného vějíře a Čajová dívka... byla jiná liga. Zajímavé téma, ale čtení jsem si tak neužila jako předcházející knihy

Coco3
05.06.2019 4 z 5

Nemohu říct, že by mě příběh dvou čínských sester z lepší rodiny vyloženě uchvátil. Na druhou stranu velký dík autorce za historické a sociální osvětlení čínských komunit v Americe a možná i jinde po světě. I popis nuceného opuštění země, čekání na imigračním oddělení, celý ten proces, jak se tam lidé dostávali, sžívání z tolik odlišnou kulturou, to mě bavilo moc. Díky za to.

Babo
18.12.2017 5 z 5

Jsem ráda,že romány pro ženy opravdu nemusí být přihlouplé a přeslazené love story ,ale příběhy uvěřitelné a velice často docela kruté , tak jak život umí být.
Příběh sester se odehrává v první části v Číně okupované Japonci a asi dvě třetiny v Americe , kam byly nuceny emigrovat , aby si zachránily život .
Popisuje život v čínském městě ,snahu začlenit se mezi starousedlíky a jejich odmítání ,ale i složitosti života v čínské rodině.
Být emigrantem v cizí zemi, s odlišným pohledem na svět opravdu není jednoduché.
Komunismus , který zvítězil v Číně, dostihl nejen Pearl a May ,ale především dceru Joy až v Americe.
Tato kniha má být 1. dílem ,ale 2. zřejmě ještě u nás nevyšel a tak jen doufám,že se jednou dovím , jak celý příběh dopadne a jaké utrpení bude muset idealistická Joy překonat.

Analady
16.10.2017 4 z 5

Velmi zajímavý a poutavý příběh dívek ze Šanghaje. Určitě stojí za přečtení. Doporučuji.

asam
27.09.2017 5 z 5

Od románu pro ženy čekáme knihu o lásce, vášeň apod. Vůbec se nejedná o romantickou knížku. Čínské tradice, přísná výchova v rodině, dodržování zvyků po několik generací. to my neznáme. Evropské ženy jsou mnohem svobodnější, volnější. Obě šanghajské dívky se chtějí osamostatnit, ale ani oni nezapomínají na to k čemu byli vedeni v rodině. Těžko se vymaní z rodinných pout. Osud si s nimi nepěkně pohrává. Knížka je velmi čtivá. Doporučuji.

alabra
29.05.2016 5 z 5

Dívky prchají z rodné země, kde jim jde o život, v nové zemi se většina společnosti chová k uprchlíkům odmítavě. Jak nadčasové téma, jako by se příběh odehrával dnes a tady. Opět velmi dobře připravená spisovatelka s bravurou zvládla a nastínila nám čtenářům z jiné doby a jiné země problémy Číňanů během a po druhé světové válce. Pro milovníky historie, ale nejen pro ně určitě zajímavá kniha.

midlajs
01.05.2016 3 z 5

Cetla jsem jako prvni Tajemstvi hedvabneho vejire, takze jsem krapet zhyckana a cekala jsem vic. Pribeh byl pekny a na nejake oddychove cteni to urcite neni. Nejlepsi pro me byl konec. Ukazuje vsem, ze dve lidi maji ruzny pohled na stejnou vec. Vime to vsichni, ale casto na to zapominaji a veri, ze jejich pravda vitezi.

soukroma
04.01.2016 5 z 5

Dvě sestry ze Šangaje v osidlech svých osudů a hlavně ve víru dějinných událostí 20. století v Číně, Americe i ve světě, asi tak by se dal děj shrnout. Už to by docela stačilo ke kvalitnímu příběhu, ale tady bylo něco navíc: hodně hluboký ponor do psychologie v úzkých rodinných vztazích obecně (nejen jak je ovlivňuje čínská kultura). Právě závěr knihy tedy rozhodně nenudil, neboť byl do značné míry ještě bouřlivější než dřívější doslova boje o život obou sester a jejich příbuzných.

Nikuskaaa
25.09.2015 3 z 5

Kniha se mi že začátku moc líbila, ale ke konci už byla hodně zdlouhavá a nudilaz mě.

Roanna
22.11.2014 2 z 5

Oceňuji, že se spisovatelka na příběh dobře připravila, ověřovala historická fakta, a nechala nás nahlédnout do života a tradic lidí v Číně, ale když mě příběh neosloví a nezaujme, tak ani tohle všechno nestačí. Proto hodnotím, jak hodnotím.

Venezia
14.09.2014 3 z 5

Čistá depresia a beznádej.

Bublinka
10.08.2014 5 z 5

Kniha naprosto předčila mé očekávání. Je to skvěle čtivá kniha s krásným slohem, která se čte jedním dechem. Příběh mě nadchnul a moc ráda si od této spisovatelky přečtu ještě něco dalšího.

Štítky knihy

Čína

Autorovy další knížky

Lisa See
americká, 1955
2010  88%Tajemství hedvábného vějíře
2020  89%Čajová dívka z Kolibříkové ulice
2021  93%Ostrov žen moře
2010  81%Dívky ze Šanghaje

Kniha Dívky ze Šanghaje je v

Právě čtených2x
Přečtených103x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených8x
Knihotéce96x
Chystám se číst85x
Chci si koupit15x
dalších seznamech5x