Ostrov draků

Ostrov draků https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38815/ostrov-draku-38815.jpg 4 36 5

Dobrodružné příběhy Frithjofa Storm-Johnsena, bývalého výpomocného telegrafisty Amundsen-Ellsworth-Nobilovy polární výpravy. Autor knihy vypráví s přídechem věrohodnosti o hrdinově životě, přičemž zvláštní pozornost věnuje dvěma velkým dobrodružstvím: nucenému přezimování v severoamerických Skalistých horách a ztroskotání u ostrova Komodo, na němž žijí obří varani. Výběrem zajímavostí doplnil Jaroslav Tichý s použitím materiálů Jana Obenberga a Otakara Štěpánka.... celý text

Přidat komentář

Zirvith
30.12.2022 2 z 5

Kniha se nečetla moc dobře, mě teda spíše nudila. Četla jsem ji jen kvůli Výzvě, jinak docela nezáživná.

DuncanIdaho
08.06.2021 4 z 5

Hlavní částí knihy jsou dva pěkné a nenáročné příběhy, které se dobře čtou. Třetí část je spíše naučná. Třetí část bych tam nedával, přestože je zajímavá. Prostě mi k těm dvou dobrodružstvím nesedí.


mi-380
23.04.2021 4 z 5

Dva klasické starosvětské dobrodružné příběhy z pionýrské doby poznávání zapadlých koutů naší planety. Norský cestovatel Frithjof Storm-Johnsen, podle jehož vyprávění (vyslechnutého na památné výpravě vzducholodí k severnímu pólu) doktor Běhounek knihu napsal, by se asi divil, k jakým změnám za těch sto let došlo. V roce 1958, kdy tohle druhé vydání vyšlo, bylo ještě zvykem doplnit vzdělání mladého čtenáře spoustou vysvětlivek, ty zde zabírají celou poslední čtvrtinu textu. Jejich autor Jaroslav Tichý projevil smysl pro systematičnost a detail. Příjemné jsou ilustrace Václava Junka.
85 % (jsem hodnotící s pořadovým čísle 32, průměr je 84 %).

Rade
10.03.2015 5 z 5

Moje oblíbená knížka z dětství, kterou jsem pak četla svému synovi. Moc se mu líbil zejména druhý příběh o ztroskotání u ostrova Komodo a objevení varanů komodských; četli jsme opakovaně. Od té doby taky varani komodští jsou naše oblíbená zvířata.

Aenag
17.11.2012 5 z 5

Patří mezi knihy, které bych si chtěla přečíst znovu. Živé popisování a smysluplnost faktů.