Osmý život (pro Brilku)

Osmý život (pro Brilku) https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440299/bmid_osmy-zivot-pro-brilku-1Yu-440299.jpg 5 524 162

Strhující rodinná sága provázená vůní čokolády se odehrává na pozadí celého dvacátého století, za gruzínskoruské války a v neklidném revolučním období. Gruzie, 1900: Vše začíná jako v pohádce. Prapradědeček si z cesty do Vídně přiváží recept na nejlepší horkou čokoládu na světě. Je hustá, „černá jako noc před bouří“ a naprosto neodolatelná. Její konzumace má ovšem tragické, nezřídka i smrtelné následky… Zděšený chocolatier, který stejně jako všichni Gruzínci věří na pohádky, záhy dospěje k přesvědčení, že na jeho lahodném nápoji spočívá kletba. Přesto však recept předá jako rodinné tajemství své nejstarší dceři Anastasii, která se bude k vaření čokolády během svého stoletého života opakovaně vracet. Německo, 2006: Anastasiina pravnučka Nica přerušila kontakt s rodinou a odstěhovala se do Berlína. V Gruzii právě probíhá občanská válka a její neteř Brilka, která se vydala na cestu na Západ, se odmítá vrátit do Tbilisi. Nica ji vyhledá a celý rodinný příběh jí vypráví. Horká čokoláda připravovaná podle staré rodinné receptury přináší po šest generací spásu i neštěstí…... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Das achte Leben (Für Brilka) , 2014


více info...

Přidat komentář

Katka2382
20.04.2024 5 z 5

Knihu jsem četla nezvykle dlouho,ale o to víc jsem si zamilovala její hrdiny.
Krásný příběh.

TipsyChipsy
18.04.2024 5 z 5

Mimořádná, úžasná rodinná sága s perfektně vykreslenou psychologií postav. Hrdinové mají překvapivé osudy, organicky propojené a utvářené. Nečekaně se potkávají i v dalších generacích. Autorka zkoumá nitra všech, popisuje jejich touhy, strachy a je dost napínavé, jak se jejich životy zvrtnou. Jsou jako skuteční, podvědomě jsem s nimi žila po dobu četby. Dějiny 20. století jsou nenásilně v pozadí a dobře zohledněny. Hlavní je však čtivý a napínavý osud jedné rodiny a jí blízkých osob. Autorka tam geniálně vložila magickou osudovost komplikovaných rodinných pout. Je tam tajemné kouzlo, je tam umění. Dovolila bych si to srovnat i s nejúžasnějšími více generačními romány, které jsem četla: Sto roků samoty a Žítkovské bohyně.


KarolinaFifth
22.03.2024 5 z 5

Nádherný příběh, střídají se v něm nálady i rychlosti vyprávění, hlavní hrdince jsem fandila od začátku do konce v tom, aby se měla dobře. Je to jako dobrý film, děj se odehrává před očima.

marara
27.02.2024 5 z 5

Šílené 20. století odvedlo Gruzii od jejích ambicí stát se Francií východu do područí sovětské totality. Právě ta zničila zemi, lidi, jejich sny a nebylo z toho cesty ven ani po rozpadu SSSR. Ráda jsem si doplnila znalosti o Gruzii, ale hlavně mě vzaly za srdce osudy silných a velmi zajímavých žen jednoho rodu, které ale ničili jejich muži. Stasii její bílo-rudý nadporučík, který byl ne zcela dobrovolně víc v armádě a ve válce než doma, krásnou Christine a jejího muže, vysoce postaveného komunistu Ramaze, zase zničil malý velký muž, který se do Christine zamiloval a využíval ji jako milenku. Neuvěřitelná Kitty Džašiová, která pykala za jedno chybné rozhodnutí svého Andra Eristaviho celý život. Jako jediná unikla ze sovětského pekla, ale za krutou cenu izolace od rodiny. Její svéhlavá neteř Elena, která celý život rebelovala proti rodičům, zvlášť proti svému otci Kosťovi, a její dcery, krásná Daria, která se špatně zamilovala, a nakonec vypravěčka příběhu Nico, která před tragédií své rodiny i země odešla do Německa, kde se snažila vyrovnat s traumaty, která prožila. Nad všemi těmito silnými osudy se vznáší neodolatelná vůně prokleté čokolády. Trochu to připomíná Márqueze a Sto roků samoty.

Hajana
16.02.2024

Čau, to byla jízda. Jedna z nejlepších knížek, kterou sem četla a za mě musím říct, že těch přes 800 stran mi strašně rychle uteklo. Doporučuji

Martule44
03.02.2024 3 z 5

To bylo hodně dlouhé čtení. Přečíst si o dějinách Gruzie by nebylo tak špatné, kdyby tam nebylo všeho tak nějak moc. Chápu,že sága, ale nic se mi pořádně nevrylo pod kůži, aby to ve mě zanechalo hlubší dojmy....kniha si jistě zaslouží pozornost, ale já měla občas chuť otáčet stránky rychleji.

LadaLil
27.01.2024 5 z 5

Nemám slov. Tak nádherná kniha. Mistrovsky napsaná. Tleskám autorce ke zvládnutí tak obrovského díla. Příběh mě pohltil a poslední 4 týdny, protože kniha je opravdu rozsáhlá, jsem každý den s nadšením usedala ke čtení. Cítím se obohacena jak emocionálně tak i souvislostmi a ponořením do historie Gruzie v průběhu jednoho století. Knihu opravdu vřele doporučuji.

elexmil
19.01.2024 5 z 5

Autorku jsem objevila v návaznosti se svou cestou do Gruzie. Jedna z nejlepších knih, co jsem četla v poslední době. Strhující příběh rodiny v době dějinných zvratů, kdy "kvetly jen černé růže".

MonikaJanka
14.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Po dva a pol mesiaci hotovo! Pred Vianocami som knihu odložila s tým, že to nedočítam a to mi chýbalo okolo 250 strán. Po Novom roku mi niečo vnuklo, aby som to predsa len dočítala. A neľutujem.
Najšokujúcejší moment v knihe pre mňa bol, ako jedna z postáv prišla o dieťa a ani jej nebolo umožnené mať ďalšie.
Prečo takmer každá hlavná mužská postava v knihe behala za ženami?

ivousekk
12.01.2024 3 z 5

Tak tohle bylo sakra dlouhé čtení. Velice zajímavé a velice náročné. Příběh rodiny byl úchvatný, kulisy, v nichž se odehrával, stejně tak.
Ale té vaty okolo... Tolik niterných pocitů a neustálé pitvání se v nich. Styl psaní, že to je vlastně dopis/vyprávění další osobě, bez toho všeho bych se vážně obešla. Knížka by měla o 1/3 méně stránek a byla mnohem, mnohem svižnější.
A pak ten závěr, jak si ho mám vyložit? Vůbec se mi nelíbil.

juliesze
06.01.2024 5 z 5

Knížka byla skvělá. Nejlepší část pro mě byla kniha Darii, ale celkově bylo strašně zajímavé zjistit rozpory v rodině, politické rozepře. Perfektně zpracované a velice uchopitelné a představitelné příběhy rozvětvené rodiny mezi 4 generacemi.

asam
21.12.2023

Bohužel jsem nedočetla. 800 stránek je nad mé síly.

KatyM.
14.12.2023 5 z 5

Kniha mě velmi zaujala, i když bylo velmi náročné přečíst téměř 900 stran. Rodinná sága několika generací popisující život v Gruzii vč. historie země, politických událostí.

kob
03.11.2023 4 z 5

Čtení je to díky politice poněkud náročnější, ale rozhodně zajímavé a poučné. O historii Gruzie jsem skoro nic nevěděla, tak jsem velmi zajímavou formou doplnila mezery.

Martica
26.10.2023 5 z 5

Do téhle knížky jsem se úplně zamilovala a po jejím přečtení mám chuť všem mým letos hodnoceným knihám strhnout hvězdičku dolů. Sága mě pohltila, smekám klobouček nad její promyšleností a propracovaností. Od jejího dočtení už jsem zvládla pár dalších knih, přesto jsou ve mně příběhy Stasie, Christine, Kitty, Kosti a Darie pořád živé.

Jinak se hodně ztotožňuji s komentářem Fénix56 (21. 12. 2022), tak se nebudu opakovat. Prostě až do perestrojky naprostá pecka.

KnihomolkaOli
26.09.2023 4 z 5

Krásný příběh, který nás provede několika generacemi. Je smutné sledovat, jaké měli hrdinové na začátku se svými životy plány, sny, očekávání... ale život není pohádka a nakonec nic nedopadne tak, jak si vysnili.
Některé pasáže se četly samy, některé byly náročnější. O postavách bych řekla to stejné. Některé jsem si oblíbila a fandila jim, některé mi vadily a doufala jsem, že z příběhu zmizí a nebo se jejich chování změní k lepšímu.
Občas jsem měla pocit, že už je to dlouhé - přeci jenom přes 800 stran nepřečtete během pár dnů - takže jsem si někdy říkala, že bych už potřebovala nějaký jiný příběh, jelikož osudy postav v této knize nejsou nejšťastnější a celé to na vás tak nějak tlačí, je vám z toho úzko a máte potřebu vidět nebo číst něco veselého.
Ale celkově moc povedená kniha, kterou všem doporučuji.

Mateo67
23.09.2023

Bohužel jsem nedoposlouchala, i když jsem se snažila vydržet. Nedokázala jsem se navázat na žádnou postavu, dobové reálie mně byly cizí a režim mě odpuzoval tak, že jsem tuto část historie nakonec vůbec nechtěla poznat. Myslím, že ještě u žádné knihy jsem se tolik nerozešla s celkovým hodnocením.

bod
23.08.2023 5 z 5

Po delší době bez váhání 5 hvězdiček, čtivé, zajímavé, objevné.

Simona99
19.08.2023 5 z 5

Knížka je opravdu nádherná... v příběhu se prolínají životy lidí, se všemi starostmi i radostmi. Překvapilo mě, kolik nového jsem se toho dozvěděla o historii Gruzie a jejích vztahů s Ruskem. Líbilo se mi i autorčino poukázání na rozdíly mezi východní a západní Evropou, které byly ve 20. století o to více markantnější.
Knížka byla naplněna láskou k rodině, oddaností a jakousi neumírající vírou a nadějí.

okeey
14.08.2023 5 z 5

Krásných téměř 44 hodin poslechu a nelituji ani minuty.
Jedná se o rodinnou ságu několika generací, kterou vypráví Nica pro svou neteř Brilku. Příběh je smutný, dojemný, nespravedlivý, ale zároveň je plný odvahy a odhodlání. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých skutečností o Gruzii a historii napříč 20. stoletím. Na poslouchání této audioknihy jsem se vždycky moc těšila, postavy v knize mi přirostly k srdci a bude se mi snad i stýskat, hlavně po Nice.
Horská dráha emocí, střídalo se rozhořčení se smutkem, vztekem, radostí, dojetím, empatií, což je naprosto v pořádku. Příběh je velmi obsáhlý, ale kdyby byl ještě delší, vůbec by mi to nevadilo. Cením autorku za to, že si udržela odstup a příběh psala objektivně bez osobních dojmů.
Rozhodně doporučuji, ať už audioknihu či knihu, ale co se týče audioknihy, tak hlas Martiny Hudečkové příběhu dodá tu správnou atmosféru.