Odumírání lidskosti

Odumírání lidskosti https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164360/mid_odumirani-lidskosti-HaO-164360.png 4 20 6

Konrad Lorenz vyvozuje ve své knize praktické důsledky ze svého široce založeného přírodopisu lidského poznávání. Jde mu přitom o nové porozumění skutečnosti, s níž jsme spjati svým jednáním a za níž jsme spoluodpovědni. Z přírodovědně zdůvodněného nahlédnutí, že budoucnost lidstva závisí na pochopení přírodních souvislostí, pramení jeho starost o zachování bytostně lidských vlastností a aktivit. Nespokojuje se však pouze s varovnou výzvou, ale táže se po příčinách rozkladu a patologických jevů naší civilizace a kultury a poukazuje na „terapeutická“ obranná opatření. Léčivé možnosti vidí například v oživení a podpoře neracionálních a emocionálních složek celostního vnímání, které v našem „scientistním“, technokratickém věku tak upadá. I přes vyslovená varování však doufá, že novou orientací na univerzální lidské hodnoty lze toto ohrožení odvrátit.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Der Abbau des Menschlichen , 1983


více info...

Přidat komentář

Jodys.63
10.09.2021 4 z 5

Jak sám autor sděluje, každá indoktrinace je zkázonostná....já jsem dal tuto knihu plnou odborných výrazů až na druhý pokus. Střídají se v ní hutné nestravitelné pasáže s naprosto logickými a pochopitelnými. Obecně za mě řada pravd, ze kterých naskakuje husí kůže. Přesto si dovolím v širším kontextu zůstat pesimistou co se týče autorova optimismu o nastoleném samospásném vývojovém trendu společnosti a spíše sdílím názory poplatné nevratnému procesu úpadku až zániku . Druhá polovina titulu je srozumitelnější, konkrétnější a čtivá. Určitě plánuji jeho druhý titul s názvem "8 Smrtelných hříchů civilizace" nebo v knze zmíněný titul "Tiché jaro" od R. Carsonové, který v češtině právě vycházi.

NGC6715
20.05.2021 4 z 5

Před touto knihou jsem četl od stejného autora známější knihu Takzvané zlo. Takzvané zlo mě příliš nezaujalo, a proto jsem od této knihy příliš nečekal. Možná i pro to pro mě byla tato kniha celkem příjemným překvapením. Některé věci jsou sice sporné, ale i ty jsou zajímavé k zamyšlení. Kniha je rozdělena na čtyř části. První se snaží ukázat, že náš osud není jasně dán. Přestože existují proroci, kteří ukazují nutnost skvělé budoucnosti nebo její nevyhnutelné (sebe)zničení, náš ostud je v našich rukou a není předem dán. Jak optimističtí, tak pesimističtí proroci se podle autora snaží vzdát se odpovědnosti za budoucnost světa která na nich leží tím, že jeho osud považují za nezvratný. Nemožnost předvídat budoucí evoluci je ilustrována na mnoha příkladech, hlavně z biologické evoluce. Druhá část se zabývá subjektivními prožitky a ukatuje, že jsou stejně nutné jako věci materiální. Odkazuje se na Kantovu etiku. Třetí část ukazuje, že bychom materiální věci neměli upřednostňovat, i když nás k tomu současná civilizace bude motivovat a že nejsme geneticky naprogramováni k tomu, abychom obstáli ve světě, který tvoříme. Čtvrtá část se zabývá tím, že přebujelá technokratická organizace zbavuje lidstvo svéprávnosti, čemuž musíme čelit tím, že budeme uznávat nemateriální hodnoty. Celkově je však autor spíš optimistický. Tvrdí že jen před několika desítkami let si problém neuvědomoval vůbec nikdo, dnes už o problému veřejně diskutuje čím dál více, což může předznamenávat řešení.

„Spolu s Erichem Frommem zastávám názor, že těžkým psychickým poruchám může v situaci životních tlaků dnešní civilizace uniknout jen ne zcela normální člověk.“


Knišíl
06.04.2019 5 z 5

Asi se nebudu příliš rozepisovat. Vzhledem ke svému vzdělání se nedovolím dílo jakkoli kritizovat, tedy posuzovat správnost překládaného, jenom poznamenám, že to stojí za přečtení a zauvažování. Pro mě je to kniha, ke které je potřeba se vracet, a časem si z ní odnést více.

yennda
23.10.2017 5 z 5

Již pozdější kniha Lorenzte, kdy v mnohem hlubší ale snad také nadějnější formě rozvíjí myšlenky Osmi smrtelných hříchů… Mám Lorentze rád právě pro velmi odlišný přístup k člověku, než většina jiných vědců, myslitelů. Upozorňuje na „živočišnou“ podstatu člověka. Na naši vázanost na tělo. Na způsoby myšlení a chování, ke kterým velmi snadno a přirozeně tíhneme. Avšak právě tyto nestačí reagovat na prudký vývoj civilizace, vztahů mezi lidmi, způsob lidského života. A z toho pak pramení problémy, které kolem sebe vidíme a jejichž jsme součástí. Lorentz ale není pesimista. Výše popsané nebere jako prokletí. Zajímavé, že skrze etologii, případně biologii dochází k podobným závěrům a podobnému světonázoru jako Karl Popper a jiní filosofové, kteří vycházejí z úplně jiného myšlenkového prostředí.

Lesní_chodec
09.10.2016 4 z 5

Jedna z mnoha zajímavých knih od tohoto velkého vědce a částečně i filosofa. Nahlíží a ukazuje zajímavou perspektivu na spoustu "vzorců chování a uvažování".

Nina2410
12.12.2013 5 z 5

pre všetky cítiace bytosti :)