Obhájce

Obhájce https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486460/bmid_obhajce-4FH-486460.jpeg 5 311 64

Michael Haller je advokát „bez kanceláře". Úřaduje na zadním sedadle svého vozu Lincoln Continental, aby mohl být co nejblíže svým klientům - opilým řidičům, drobným podvodníkům, překupníkům drog a podobným existencím. Právo pro něj není otázkou viny či neviny, nýbrž záležitostí týkající se manipulace a vyjednávání. Když si ho jako obhájce najme playboy z Beverly Hills, kterého zatkli za napadení mladé ženy, získá po letech prvního bohatého klienta. Kromě toho je přesvědčen, že se mu konečně naskytla šance obhajovat nevinného člověka. Postupem času ale odhaluje, že případ nebude tak jednoduchý, jak se na první pohled zdálo... Pokud chce uniknout skrytému zlu, musí využít veškeré své schopnosti. V sázce totiž není jen ostře sledovaný soudní případ, ale i jeho život...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

The Lincoln Lawyer , 2005


více info...

Přidat komentář

smardice
16.04.2024 5 z 5

Z této série jsem měla tak trochu strach, protože asi bych nechtěla dělat práci advokáta, obhajujícího nejen nevinné, a i ty méně nevinné, ale i zločince nejhrubšího kalibru. Nakonec se z toho vyklubal skvěle napsaný a zajímavý příběh z dobře popsaného amerického soudnictví. A i když vše dobře dopadlo, bude mi Mickey muset přístě dokázat, že dobrý advokát je lepší než zločinec.

Agatha84
16.04.2024 4 z 5

Abych tu mohla fundovaně rozhodnout, potřebovala jsem se nezbytně nutně znovu podívat i na filmovou adaptaci knihy...
Ono mi tam k tomu plnému počtu hvězd pořád něco chybělo. Příběh dokáže držet pozornost čtenáře, po celou dobu je o čem přemýšlet, přítomné postavy odrážejí pestrou společenskou mnohovrstevnatost, jsou zajímavé, uvěřitelné...
A po prvních pár minutách filmu mi to secvaklo. U Mickeho v knize postrádám to, co má Mike ve filmu. Protože charisma Matthewa McConaugheyho je nepopiratelné a tak nějak jsem přesně takovou jiskru při čtení postrádala.
Nic to ovšem nemění na tom, že mám připravený další díl :-)


_čtenářka_
04.01.2024 5 z 5

Naprosto skvělá detektivka pro ty, kteří mají dost traumatizovaných detektivů alkoholiků. Hlavní hrdina totiž není detektiv, ale právník Mickey Haller je úžasně napsaná postava! Moc mě bavilo nahlédnutí za oponu americké advokacie. Mohu doporučit všema deseti.

ninano
24.11.2023 4 z 5

Zdařilá napínavá detektivka. Skvěle popsaná soudní práce v americkém justičním systému.

Ivan F
17.09.2023 5 z 5

Na Michaelovi Connellym je skvelé to, že sa nebojí experimentovať s postavami, ktoré ako spisovateľ stvoril. Vďaka tomu sú dejové línie jeho románov dôsledne napínavé a temné. Táto kniha bola o niečo ľahšie stráviteľnejšia, ako niektoré skutočne skľučujúce prípady Harryho Boscha, ale mala typické Connellyho zvraty. Ak si porovnám sériu s Harrym, tak je to temné čítanie a Bosch je takpovediac vždy osamelý lovec. Naopak, Mickey je jeho opak, svetlejšie ja, napriek tomu, že je to pekne tvrdý právnik. Aby som to tu zbytočne nerozpitvával, tak ako v prípade iných spisovateľov, je vždy lepšie čitateľmi prijímaná postava, ktorú stvoril ako prvú. Nasledovníci to majú vždy ťažšie. Podľa mňa sa však Connellymu podarilo niečo super a to, že postavy Harryho a Mickeyho sú spisovateľsky rovnocenné. Teším sa na ďalšie stretnutie.

Allena24
15.09.2023 5 z 5

Úžasné. Knihu jsem znovu četla po dlouhé době. (Viděla jsem i filmové zpracování.) Mickey Haller patří mezi mé knižní oblíbence. Doporučuji.

hanap
04.09.2023 5 z 5

Výborná krimi ze soudních síni .

FideiDefensor11
07.08.2023 4 z 5

Advokát mě velice nadchnul. Pro mě překvapivě to, co se mi líbilo nejvíce, nebyl samotný detektivní příběh (samotná pátrací linka zde byla i do značné míry upozaděná a nijak zvlášť propracovaná), ale vynikající popis amerického systému obžaloby a obhajoby a všech nuancí s tím spojených. Nemohl jsem se dočkat každého dalšího soudního přelíčení. Advokát Haller je velmi dobře napsaná postava. Používá všemožné právní triky a kličky, ale zároveň se snaží udržet si jistý morální kredit a má jakýsi svůj kodex. S touto jeho ambivalentností není obtížné se ztotožnit. V knize je navíc nastolena i spousta těžkých hodntových otázek souvisejících s právy. Jde například o obhajobu zločinců, presumpce neviny nebo obecně důvěra v právní stát, který má svá pravidla a který je nutné neustále zkoušet i za cenu pro běžného člověka nemorálních právních triků. Cenu to ale má, protože právě tito dělníci tvoří síť, díky které tady nevládne právo dojmů a nařčení ale důkazů a pravidel. Jinak kniha samotná je napínavá, čtivá a člověk se od ní skoro nemůže odpoutat. Posledních 100 stran pak bylo přímo skvost. Antagonista je řádně ďábelský a jeho postava je vykreslena velice dobře. Stejně tak se mi líbilo, že Advokát dobře ukazuje život nejnižších tříd americké společnosti, feťáků, prostitutek, gangsterů a obecně byl celý román briskně syrový. Ději nemám co vytknout, až na jednu věc. Dával smysl, motivace byly jasné, ale jednu věc nechápu. Proč si antagonista najal na svůj případ právě advokáta Hallera? Říkám si, že možná ho chtěl mít pod kontrolou, protože by poznal podobnosti mezi svými případy, ale zároveň cítím, že je to celé takové kostrbaté. Jinak ale knize nemám co vytknout. Advokát je tak definitivně skvělá knížka, jež rozhodně doporučuji k přečtení.

Luigi1
14.02.2023 5 z 5

Je zajímavé,že tento advokát bez kanceláře případy řeší na zadním sedadle vozu Lincoln

jprst
22.01.2023 5 z 5

Čtivý příběh, rozjezd sice poněkud pomalejší, ale pak to získá na obrátkách bez zbytečných odboček a vycpávek až k parádnímu finále. Tohle má autor ve většině svých knih prostě bravurně zmáknuté.

kokosek
18.12.2022 4 z 5

Mám rád Harryho Bosche, mám rád skupinu S hudbou vesmírnou a když jsem zjistil, že jeden z této skupiny načetl tuto knihu, tak se nedalo odolat. A nebyla to chyba, snad jen občas to trošku zaskřípalo a není to prostě Harry, ale nakonec se tam ten pocir opět objevil. Jako, že jsme právě tam a prožívám vše na místě. V tomhle je autor nedostižný, umí popsat LA tak, že si myslíte, že to tam znáte.

tittanie
16.12.2022

Mám hodně ráda knížky z právnického prostředí. Tahle kniha mi připomínala Johna Grishama. Asi je to ale hodně prostředím a zemí.
Kniha měla pomalejší start a docela dost vedlejších postav. Líbilo se mi, jak jsem autorovi věřila situaci. Pak jsem ale celou dobu čekala nějaký wow efekt ze soudního jednání, který se asi úplně nedostavil, ale potom musím říct, že se autor snažil a konec mě bavil.
A taky se mi líbil posun Mickeyho. Od právníka, který vidí jenom prachy, k právníkovi, který nevidí jenom peníze.
Určitě si přečtu další díl.

JaniMa
12.09.2022 5 z 5

Pozvolnější, ale o to věrohodnější čtení. Oslovilo mě obsazení advokáta do role hlavního hrdiny a všechny postavy byly dle mého velmi dobře zpracované. Chronologické řazení děje mi naprosto vyhovovalo a užívala jsem si možnost nechat se pozvolna sunout příběhem bez dramatických časových přeskoků a složitých dějových konstrukcí. Myslím, že s touto knihou jsem našla další slibnou knižní sérii.

Miláček484
16.07.2022 5 z 5

První kniha, kterou jsem od tohoto autora přečetla na základě zhlédnutého seriálu, který byl podle knihy natočen. Seriál se mi moc líbil, kniha též, ale příběh se vyvíjel úplně jinak, což mi ale vůbec nevadí. Kniha napínavá, čtivá, Haller sympaťák. Už se těším na další knihy, které mám v plánu přečíst.

JSmerda
28.06.2022 5 z 5

Je to první kniha Michaela Connellyho, ve které představil advokáta Mickey Hallera. Connelly celý příběh pojmul jako právní šachovou bitvu, kde jsou však vlastnosti některých figury maskované/skryté a obhajoba musí dobře vážit každý tah. Mickey Haller zastupuje realitního makléře, který je obviněný z pokusu o znásilnění a vraždu. Jak vyšetřování a obhajoba pokračuje, dochází i ke změnám v interpretaci toho, co se skutečně stalo a kdo je opravdový padouch. Velmi dobře napsaný a vypointovaný příběh, i když ze začátku se trochu pomaleji "rozjížděl".

Shodou okolností jsem se ke knize dostal, až už jsem měl přečtené některé další příběhy Mickey Hallera. Je proto i zajímavé sledovat, jak se vyvíjí a ustaluje charakter Mickey Hallera. Z pragmatického advokáta, který se nezabývá a ani ho nezajímá vina/nevina klientů, se postupně "vyloupne" charakterní postava s velkým smyslem pro fair play.

hanča34
25.06.2022 5 z 5

Velmi čtivá a napínavá krimi. Najdu další knihy od autora.

Jenny46
08.06.2022 5 z 5

Tak trochu jiný právnický román - advokát, který úřaduje na zadním sedadle auta...
M. Connelly má čtivé, napínavé detektivky styl psaní mi sedí, doporučuji
Nový seriál i film super podle knihy.

Roubas
05.06.2022 5 z 5

Vynikající právnický thriller bez hluchého místa a jakékoliv slabiny. Haller je ta správná persona, ke které čtenář chtě nechtě přiroste a tomu pomáhají i vedlejší postavy z jeho okolí, které jsou tvořeny o nic méně zajímavými charaktery. Connelly výborně představuje celý justiční systém jako veliký organismus, se všemi figurkami, neduhy a slabinami. Co se ústřední zápletky týče, je nápaditá a napínavá.
Moc se mi líbilo to vykreslení obhájců a přístupu k nim, které máme i u nás, že si všichni myslí, jací jsou to lháři a jak stojí na straně šmejdů, při tom nikomu nedochází, že se dřív nebo později může sám ocitnout ve srabu a nějakej ten advokát, co má ostrý lokty, se bude víc než hodit.

evask
04.06.2022 4 z 5

Dobrá knížka. Jen mně dost dlouho trvalo, než sem se začetla. A taky nevím, jsem mozá nepozorná, kdo teda tu pachatelovu matku znásilnil? Sám pachatel, nebo někdo jiný?

georginaa
22.05.2022 5 z 5

Fascinují mě právníci a jejich myšlení, jak ve všem umí najít nějakou tu skulinku. V hlavě musí mít snad nějaký trezor, kde vše uchovávají a vždy vytáhnou v pravý čas. Mickey Haller byl skvělý, i když měl své trable, dokázal nemožné. I jeho chyby se počítají, tím bývá stále lepší obhájce. Těším se na další Connellyho dílko.