O švestky a brambory: Prusko-rakouská válka o bavorské dědictví 1778–1779

O švestky a brambory: Prusko-rakouská válka o bavorské dědictví 1778–1779 https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383076/bmid_o-svestky-a-brambory-prusko-rakousk-TCz-383076.jpg 4 15 5

Navzdory zájmu české veřejnosti o vládu Marie Terezie je její poslední ozbrojený konflikt s Fridrichem II. Velikým o bavorské dědictví z let 1778–1779 dnes téměř neznámý. Příčin je vícero – válka netrvala ani rok, v jejím průběhu nebyla vybojována jediná velká bitva, o výsledku nerozhodli generálové na bojišti, nýbrž diplomaté u kulatého stolu, a vojáci se více než válčení věnovali shánění potravin, zejména brambor a švestek. Odtud také pramení přízvisko „bramborová válka“ či „válka o švestky“. Přesto si tento střet zaslouží, aby byl připomenut, a to nejen kvůli desítkám tisíc obětí, ale také s ohledem na skutečnost, že vojenské operace se odehrály téměř výhradně na území Čech, Moravy a Slezska. Cílem předkládané monografie je proto komplexní analýza této války v širším kontextu evropských i světových dějin.... celý text

Přidat komentář

Hor89
09.12.2022 4 z 5

Útlá kniha o téměr zapomenuté Prusko-Rakouské válce - válka totiž trvala jen pár měsíců a bylo během ní vybojována jen pár menších bitek/šarvátek. Autor přesto popsal krátký konflikt velice čtivě, přehledně a zajímavě. Kniha je doplněna rozsáhlou obrazovou a poznámkou přílohou, jen by si zasloužila trochu pečlivější korektury - jako většina knih z této série.

MatejSmehyl
20.07.2019 5 z 5

Nejspíše jediná česká publikace zabývající se podrobně "bramborovou" válkou. Knihy si cením, neboť téma opravdu probírá do hloubky. V knize se nedočtete pouze suché historické fakty bez opodstatnění, právě naopak. Autor se snaží vysvětlit, proč se "hlavní hrdinové" této války zachovali, jak se zachovali.


PavelT
18.07.2019 5 z 5

Takto by měla kniha o nějaké menší válce vypadat. Politické pozadí s mapou příslušné části světa, porovnání armád válčících stran a popis tažení doplněný mapkami zasažených oblastí a pohybů vojsk, které usnadní orientaci. To vše doplněno barevnou přílohou s portréty hlavních osobností a obrázky vojáků. A v neposlední řadě řádný poznámkový aparát.

Unterwald
08.02.2019 4 z 5

Příjemná poučná jednohubka a náhled do dob, kdy pruská armáda už nebyla to co dřív. Vzhledem k naprostému nedostatku populárně naučné literatury z tohoto období nemohu jinak než doporučit. Kniha se dá přečíst za delší deštivé odpoledne a ztracený čas to rozhodně nebude.

kralika
23.10.2018 4 z 5

No, nedá se říci, že by tahle kniha naplnila očekávání, válka samotná je brána jen letem světem, ale přidat rozhodně musím za demýtizaci Laudonovy osobnosti, který se zde jako vojevůdce zrovna dvakrát nepředvedl. A to v české historiografii zaznělo poprvé.