O smutných očích Hany Karadžičové

O smutných očích Hany Karadžičové https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141598/o-smutnych-ocich-hany-karadzicove-141598.jpg 4 112 12

Novela ze života na Zakarpatské Ukrajině za první republiky, ze života takřka středověkých mythů, legend a náboženského fanatismu. Příběh židovského děvčete uchvátí silným dramatickým konfliktem, mistrovským vystižením tajuplného světa tisíciletých tradic. Bezplatná prémie edice KLÍČ za rok 1970.

Přidat komentář

mirektrubak
05.07.2023 4 z 5

Možná za to mohla Anna proletářka a obdivné reportáže ze SSSR, možná ty vyloženě nepovedené filmové adaptace z devadesátých let. Každopádně jsem měl Ivana Olbrachta nějak zaškatulkovaného jako autora, který není pro mě. Nové rozhlasové provedení v produkci rádia Proglas (trvale k dispozici v jejich audioarchívu!) mě ale nalákalo a musím říct, že jsem se do exotického světa odlehlé zakarpatské vísky Polany ponořil s velkou chutí. Jsem docela filosemita, takže to prostředí samotné mě vábilo, už jen ta jména představitelů obce dýchala atmosférou! A archaický Olbrachtův styl, vyprávěcí i stylistický, k tomu moc dobře pasoval.

Samotný příběh o lidské touze lámající okovy společenských tradic je vlastně dost archetypální a mohl by se klidně v trochu jiných kulisách odehrávat i jinde a jindy. Také reakce městečka jsou dobře známé a univerzální: rodinné averze táhnoucí se skrz generace, nepřejícnost, závist, vševidoucí oči dobře skryté za okenicemi a ústa vždy připravená vypustit jedovatou dávku pomluv. Jen v ortodoxní komunitě od světa odtržené Polany jsou všechny tyhle nectnosti nějak víc vidět. Jako pod lupou.
Přesto jsem nějak nedokázal číst Smutné oči jako jednoduchý portrét nemoderního starého světa, který si tragikomicky neuvědomuje, že už přesluhuje. Sám se tomu divím, ale nějak mi byla ta vesnice sympatická, ano, i s tou vší svojí prkennou konzervativností. Nevím proč, ale nějak mě dojímalo to lpění na tradicích realitě navzdory. Snad proto, že vím to, co žádná z románových postav v meziválečném čase ještě nemohla tušit, tedy že všechny rozdíly v Židovstvu drasticky srovná brutální síla nacistické totality. "Ještě že člověk nikdy neví, co ho čeká," zpívá nechvalně známý písničkář, a já s ním musel po dlouhé době zase jednou souhlasit.

"Šemá Jisrael, Adonaj elohejnu, Adonaj echad! Slyš, Izraeli: Hospodin je náš Bůh, Hospodin je jediný! Proto miluj Hospodina, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou silou. Ať tato slova, která ti dnes svěřuji, zůstanou ve tvém srdci. Vštěpuj je svým synům a mluv o nich, ať sedíš doma nebo jdeš po cestě, ať uléháš anebo vstáváš. Přivaž si je jako znamení na ruku a jako pásek na čelo. Napiš je na veřeje svého domu a na své brány."
(Šema Izrael, Deuteronomium 6, 4-9)

maja2712
28.02.2022 5 z 5

Hm, tak to byla opravdu krásná dramatická kniha o silném vlivu náboženství na židovskou obec, na její rodiny, jednotlivce, hrál zde roli majetek - věno a do toho všeho jedno velke životní rozhodnutí jedné odvážně mladé ženy. Mistrně napsané, viděla jsem všechny ty oči, nosy, pejzy, tu drsnou polanskou přírodu, žlutý vozíček, saně, Národní divadlo. Taková útlá knížečka, tak málo slov a takový zážitek z četby!


zdennyrakky
23.08.2021 4 z 5

(SPOILER) V prvé řadě: velký dík autorovi, že žádné rituální krveprolití, ke kterému to zdánlivě směřovalo, se nakonec nekonalo. Perfektní, skvěle napsaná kniha se silným příběhem, to bezesporu. Občas se tam pro mě objevily nějaké nesrovnalosti, ale budiž. Spíš se nemůžu úplně srovnat s tím, že jsme opustili Polanu s pocitem vítězství a radostného očekávání šťastnějších zítřků v moderní atestické společnosti. Z toho optimistického podobenství jízdy z hor do roviny mě spíš mrazilo. Ale jinak vážně dobré, jen prostě ne na plných 5 hvězd.

martineden
09.06.2021 5 z 5

Nádherný baladický příběh ze světa zaniklých židovskych komunit na Podkarpatské Rusi. Ivan Olbracht byl vynikající autor.

kozusnice
09.10.2020

perfekní knížka,,,a ještě lepší film Hanele....vřele doporučuji

000nugatovej
02.04.2020 4 z 5

Smutné židovské oči, v nichž jsou stovky let pronásledování. A Hanule se chce se svým Ivem uvolnit. Je to silné... (A o to silnější, že tušíme, co by se s těmito postavami a jejich dětmi mohlo stát za pár let.)

bara-z5649
20.03.2020 4 z 5

Na to, že je to klasika a hůře se mi četla, je příběh moc krásný a užila jsem si ho :-)

dancadragneel
25.03.2017 2 z 5

Zajímavé téma ale nijak záživné

ctecka_knih
06.07.2015 3 z 5

Příběh mi přišel trochu neúplný, ale se závažným tématem.

EmiTu
16.04.2013 5 z 5

Výborná novela o lásce chasidské dívky Hanele a volnomyšlenkáře Iva, o Podkarpatské Rusi, židovské tradici, víře a nevíře, tvrdohlavosti a vytrvalosti, zatracení a očištění. Autor dokázal příběh napsat s pochopením pro všechny strany a dovést ho do skvělého, dramatického závěru.

Graine
15.08.2012

k příběhu židovské dívky Hany se budu vždy ráda vracet

maryzka
04.05.2012 3 z 5

díky této knize jsem se snažila něco dozvědět o Podkarpatské rusy.

Kniha O smutných očích Hany Karadžičové je v

Právě čtených1x
Přečtených178x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených6x
Knihotéce60x
Chystám se číst32x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x